Предупреждават за градушки над Източна България
Предупреждават за градушки над Източна България / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предупреждават за градушки над Източна България
73967
Предупреждават за градушки над Източна България
  • Предупреждават за градушки над Източна България

Жълт код за валежи е обявен днес за цялата страна. Опасност от гръмотевични бури и градушки има в Източна България. Там ще премине и студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. През вчерашния ден най-голямо количество валежи е паднало в област Смолян - на места около 70 л/кв.м и над Асеновград - 66 л/кв.м.

„Метеорологичната обстановка над целия Балкански полуостров продължава да се определя от циконален вихър. Той леко е блокира, студеният атмосферен фронт виси над страната. В много райони има валежи, гръмотевични бури. Към 15.00 ч. най-силни са явленията в Източна България, там са по-вероятни градушки. И ги има поне по радиолокационни изображения, това, което от Агенцията за борба с градушките ни подават като информация”, заяви пред Дарик Красимир Стоев от НИМХ към БАН.

„Отделни купесто-дъждовни облаци има и в западната и централна част на страната. Обстановката остава сложна. До края на това денонощие остава в сила и предупредителен код за цялата страна. Кодът е жълт, това е най-ниската степен на опасност. Това не са необичайни явления, те се случват често, но все пак хората трябва да бъдат с малко по-изострено внимание”, коментира Стоев.