Имамов се съмнява, че този парламент ще гласува оставката на ръководството на БНБ
Имамов се съмнява, че този парламент ще гласува оставката на ръководството на БНБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Имамов се съмнява, че това НС ще гласува оставката на ръководството на БНБ
73957
Имамов се съмнява, че това НС ще гласува оставката на ръководството на БНБ
  • Имамов се съмнява, че това НС ще гласува оставката на ръководството на БНБ

Заместник-председателят на парламента Алиосман Имамов изрази съмнения дали това Народно събрание ще гласува оставката на ръководството на БНБ. Имамов изброи приоритетните закони, които трябва да бъдат приети, но до гласуване едва ли ще се стигне заради липсата на кворум:

„Има време. Аз предполагам, че би могло, понеже ще има кворум, Народното събрание да приеме някои от по-важните законопроекти, например Законът за управление на отпадъците, който решава проблема на търговците на скраб - един изключително актуален въпрос; Законът за изменение и допълнение, Законът за висшето образование, който решава проблема с платеното висше образование. Сега трябва да се реши, защото следваща учебна година трябва вече да влезе в сила. Има и други закони, по които България търпи сериозни санкции на европейско равнище, които също биха могли на този етап да бъдат приети. В противен случай България ще загуби сериозни финансови средства", коментира Имамов.

Относно заявената готовност за оставка на гуверньора на БНБ Иван Искров, той заяви, че до времето, в което оставката влезе в парламента, трябва да бъде изминат един много дълъг път.

„Аз лично смятам, че това Народно събрание не може да реши този въпрос поради липса на време и поради липса на консенсус между парламентарните групи за евентуално нов състав на ръководството на банката. По-голяма е вероятността да не бъдат приета, защото предполагам, че по оставката ще има дискусии, които ще ангажират почти цялото време на Народното събрание в съответния ден", допълни Имамов.