Борисов: Искров да спре да ни поставя условия и да си подаде оставката
Борисов: Искров да спре да ни поставя условия и да си подаде оставката / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Борисов: За съжаление репутация на БНБ в последния месец се срина
73956
Борисов: За съжаление репутация на БНБ в последния месец се срина
  • Борисов: За съжаление репутация на БНБ в последния месец се срина

Иван Искров да спре да поставя условия и да си подаде оставката. Това поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар пред журналисти в парламента на заявената вчера в писмо готовност от гуверньора на БНБ да се оттегли от поста, ако при обсъждане на програмата и приоритетите за работата на Народното събрание до неговото разпускане, се постигне консенсус за избор на нов управител на Централния трезор.

Борисов се възмути, че Искров е избрал епистоларната форма на общуване, без да си е депозирал оставката. Но изрази съмнение, че 42-ят парламент ще има достатъчно, по думите му, мощност да избере нов управител на БНБ. Това ще направи следващото НС, ако има подадена оставка, посочи бившият премиер. И подчерта, че, за съжаление, репутацията на БНБ за последния месец се е сринала и най-малкото, което може да се търси като отговорност, е оставката на Искров.

„Вече да си признава за недобрия контрол - няма какво да си признава, то е безпощадно ясно, че такъв не е имало. От Искров не зависи как да бъде избран следващият управител, стига ни е поставял условия, да си свърши работата по темата "банки", а не да ни поставя условия", добави Борисов.

Днес депутатите на ГЕРБ и на Атака за пореден път не влязоха в пленарната зала и заседанието на парламента не се проведе заради липса на кворум.

Борисов повтори, че оставката на кабинета би ги върнала зад парламентарните банки.

„Орешарски трябва да си подаде оставката, за да може да бъде гласуван дневен ред на парламента, но такава до момента няма. При депозирана такава веднага се прави заседание, влизаме, гласува се точката и се приема", допълни Бойко Борисов.

Той се съгласи с Мая Манолова от левицата, че оставка на Орешарски би успокоила ГЕРБ и те биха се върнали, за да се гласуват важни и спешни законопроекти.

„Ако внесат актуализация на бюджета така, както сме говорили, да признаят дефицитите, неразплатените пари по еврофондовете, за НЗОК, общините, енергетиката , БДЖ и други неща - би била почтена позиция на това правителство в последния му ден. Вместо това разбираме, че се готвят да подписват за десетилетия енергийни проекти, включително и с "Уестингхаус", допълни Борисов.

"Не знам с кой акъл в последния си ден, с последното си решение МС поема такива ангажименти", отбеляза експремиерът.

Борисов не очаква да чуе финансов отчет за управлението, от който да стане ясно в какво състояние е държавата. Така служебното правителство, според него, ще бъде обречено „само на вода, няма да има дори хляб".