Кога кабинетът „Орешарски” ще подаде оставка?
Кога кабинетът „Орешарски” ще подаде оставка? / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Кога кабинетът „Орешарски” ще подаде оставка?
73953
Кога кабинетът „Орешарски” ще подаде оставка?
  • Кога кабинетът „Орешарски” ще подаде оставка?

Все още не е ясно, дали днес премиерът Пламен Орешарски ще депозира оставката на правителството в Народното събрание. Това ще се случи най-късно утре, увери министърът на отбраната Ангел Найденов, непосредствено преди началото на днешното заседание, което според очакванията трябва да е последно в редовния мандат на кабинета. Вицепремиерът Цветлин Йовчев също не можа да посочи точна дата за оставката, но обеща, че министър-председателят ще спази уговорения срок.

Дали оставката ще бъде депозирана днес или в друг ден, не е ясно, но кабинетът има готовност за нея, посочи вицепремиерът Йовчев.

„Кабинетът много отдавна е готов да подаде оставка. Единственото, което спира оставката, е необходимостта подаването на оставката и всички процеси след това да бъдат управлявани и да гарантират стабилността и на управлението, и на нормалното провеждане на изборите, и на нормалното провеждане на всички процеси. Това е единствената причина до момента да не е подадена оставка. Иначе тя вече е декларирана", коментира вътрешният министър.

"Оставката ще бъде факт, вероятно и днес, но не мога да ви кажа. Ще видим това. В края на краищата е в правомощията на министър-председателя, но ще видим. Аз мисля, че бяха постигнати договорености между политическите сили и премиерът спазва тези договорки, които бяха постигнати на Консултативния съвет при президента. Той следва абсолютно тези договорки и има абсолютно предвидимо поведение. Това, което беше поето, като ангажимент, ще бъде спазено", повтори Йовчев.

Цветлин Йовчев обясни още, че несвършената в неговия ресор работа е останала в ръцете на Народното събрание. Вицепремиерът увери, че продължава работата за справяне със засиления миграционен натиск и обясни, че страната ни може да се справи с до 1000 мигранти на месец.

„Към момента не са необходими някакви по-различни мерки от тези, които взимаме. Колегите непрекъснато анализират ситуацията и в резултат на тези анализи променят разположението на силите и средствата, както и начина си на действие. Към момента успяваме да управляваме устойчиво процесите", заяви Йовчев.

„Имаме над 50% места, които са свободни в местата за настаняване на бежанци. Също така темповете са доста по-добри. Ние с много по-високи темпове успяваме да даваме съответно статути и да извеждаме принудително от територията на страната, отколкото са тези, които навлизат. Разбира се, процесите трябва да се наблюдават много внимателно, тъй като многократно нарасна миграционният натиск. Ситуацията продължава да е много сложна в Близкия Изток, да е сложна в Афганистан, и това води до повишаване на този натиск, а също и голямото количество бежанци, които са в Турция", допълни още вътрешният министър.

Ако оставката на правителството бъде подадена до края на тази седмица, кабинетът „Орешарски" ще заседава още един или два пъти, като правителство в оставка, след което ще бъде назначен служебен кабинет.

Междувременно парламентът днес отново не събра необходимия кворум за заседание и депутатите днес няма да работят.

Вчера до решение за работата на парламента до оставката на правителството така и не се стигна. От ГЕРБ и „Атака" не присъстваха на консултациите в кабинета на председателя на Народното събрание Михаил Миков. Единствено от ДПС и БСП проведоха среща. Според председателя на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов и зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставка „всеки момент", но по-вероятно в сряда след заседанието на Министерски съвет, което започва в 10:00 ч., или най-късно в четвъртък. От ГЕРБ заявиха категорично, че ще влязат в пленарна зала само, за да гласуват оставката на кабинета.

Междувременно стана ясно, че по повод една година от така наречената „Нощ на белия автобус" недоволни граждани ще се съберат в 17:30 ч. на площад „Независимост", до фонтаните пред президентството.