Първанов: Никога не ми е хрумвало да се кандидатирам за евродепутат
Първанов: Никога не ми е хрумвало да се кандидатирам за евродепутат / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Първанов: Никога не ми е хрумвало да се кандидатирам за евродепутат
71737
Първанов: Никога не ми е хрумвало да се кандидатирам за евродепутат
  • Първанов: Никога не ми е хрумвало да се кандидатирам за евродепутат

Лидерът на АБВ Георги Първанов в "Седмицата" по Дарик

Вие, самият, нямахте ли изкушение да се кандидатирате за депутат в ЕП?

Не, никога не ми е минавало през ума. Моето амплоа, ако мога да си позволя да кажа, моята стихия е националната политика. Въпреки че съм имал много международни контакти, в това число и в Европа, съзнавам, че ние имаме много силен водач, който аз подкрепям безусловно. Най-добрият български евродепутат - Ивайло Калфин.

Кои са трите неща, които Калфин свърши, според вас, в ЕП?

Те са много повече от три. Най-важното, това, което го подрежда според независимите класации в 30-е от 760 евродепутати, е качеството му на превъзходен бюджетар. Той е един от двамата, които са определени да формират бюджетната рамка на ЕС до 2020 година. Това е едно изключително признание, което наистина трябва да ни прави горди, че сме българи. От ПЕС той е човекът, който се занимава с тази работа. Аз лично съм много впечатлен от неговата мащабна дейност в подкрепа на професионалното образование, включително и това, което се опитва да направи тук на българска територия. Струва ми се, че трябва да бъде подкрепен от министерството, от правителството и от други фактори. Аз съм в такъв район, срещам непрекъснато ръководители на предприятия, колкото и малко да са те, които поставят като основен въпрос свръзката между икономиката и образованието.

Вие сте в района на Кърджали в момента?

Да. Липсата на такава връзка, липсата на подготвени кадри - стругари, фрезисти, шивачи. Това е нещо, върху което си струва да се замислим. И третото, за да бъда изчерпателен, може битката, в добрия смисъл на думата, на Ивайло Калфин за признаването на българските дипломи. Много млади хора разбират за какво става дума, пък и ние по-възрастните смятаме, че това е нещо много важно за признанието на българското образование, на българската подготовка изобщо.

Коя е темата на България в следващия в ЕП, през следващите пет години? Коя трябва да бъде темата за дебат в България на евроизборите?

Аз мисля, че ние сме длъжници, ние, българските политици, в това, че не успяхме да наложим въпреки че имаше добри сигнали, имаше изявена готовност в един момент, дори Барозу поддаде, образно казано, по тази тема. Ние трябва да формираме или да участваме активно във формирането на дневния ред на Европа по няколко теми. Преди всичко по източната политика на ЕС. Имам предвид политиката към новите съседи, както тя беше замислена, източното партньорство, както се разви във времето. Тук България може да има своята добавена стойност, доколкото нашето мнение, авторитетът на България сред тези народи и държавници е много силно, и бихме могли да бъдем полезни на Евросъюза. Другото, с което можем да бъдем полезни в европейския дебат, е енергийната тема, защото ние сме на един кръстопът, който е важен и който както се вижда дори от последните събития ще бъде от определящо значение за енергийната сигурност на Европа.

Подкрепяте ли идеите, те идват от дясно, за общ енергиен съюз, преговаряне за общи цени, например на природния газ от Русия в рамките на целия ЕС?

Това е идея, която си струва само ако наистина се постигне общо, защото тогава Германия би трябвало да се бори за цени, които са еднакви с това, което се предлага на България. Аз съм малко скептик, да ви призная откровено, защото усещам, че на този етап всяка от страните си гони собствения интерес. Но във всеки случай, ако това не се случи, то тогава ние трябва да имаме готовност да водим твърдо преговорите, да отстояваме своя интерес, а не както се случи да предоставяме правото, примерно по Южен поток на комисаря по енергетиката, той да води преговорите, защото мисля, че той няма да бъде в състояние, няма да има правомощията да защити нашия суверенен интерес.

Този въпрос е част от по-големия дебат, който се очаква да бъде в центъра на тази кампания - дебатът между федералистите и антифедералистите. Хората в АБВ сте за по-единна Европа с общи институции, или за по-хлабав съюз?

Ние трябва да работим за това да защитим своята национална идентичност, да защитим онези механизми, които и досега са съществували, но аз съм за това да бъде силна Европа. дали Европа ще бъде федеративна или конфедеративна - това зависи повече от насоката и решенията на големите държави. Но силна Европа е интересът на България. Ако се наложи едно по-тясно сплотяване, дори до степен на федерализъм, може да дебатираме тази тема. Но не Европа на две скорости, не Европа на два етажа, както върви в последните години, нещо, което и аз съм виждал с очите си.

Според вас депутатите в ЕП трябва да гласуват, защитавайки националните интереси на държавата, която представляват , или защитавайки общите принципи на групата, в която са, било то лява, дясна или либерална?

Има принципи на солидарност в рамките на семействата, в които сме, които не бива да бъдат нарушавани, но все пак мисля, че водещото е националния интерес. Аз очаквам, независимо от това с каква листа са избрани евродепутатите, да работят по-добре като един отбор. Да има повече теми, които да поставят от името на България, и мисля, че с това европейската идея по-скоро ще спечели в България, отколкото обратното.

Депутатите от АБВ ще бъдат в групата на партията на европейските социалисти или има и друг вариант?

Няма друг вариант. Ние поддържаме редовен диалог с ръководството на парламентарната група на ПЕС. Ивайло Калфин беше поканен на разговор от Мартин Шулц, от председателя на групата Ханес Свобода. Ние там сме една група нови формации, заедно с АБТ-о, ако мога да кажа на шега, на бившия полски президент Квашневски, с една гръцка формация. Групата е много солидна и мисля, че тя може да даде тласък в обновяването и засилването на европейската левица.

Диалог, тук в България, с БСП и Сергей Станишев поддържате ли, или ви е по-лесно да говорите в Брюксел, отколкото в София с близките до идеите ви хора?

Диалогът с БСП е нещо, без което няма да минем в бъдеще, но нека все пак не забравяме, че БСП не е "Позитано". Затварянето и прекъсването на диалога, конфронтацията, изключването е политика именно на "Позитано", на хората около председателя. България има нужда от много широк диалог, който, разбира се, трябва да започне от ляво, но не да свърши само в лявото пространство. Силна България е възможна само ако има едно по-широко единение.

Но Мартин Шулц ви обединява. Тези, които гласуват с бюлетината на АБВ, гласуват за Шулц?

Да, без съмнение.

А, тези, които гласуват с бюлетината на АБВ, гласуват ли за запазване на това правителство, подкрепяно от БСП и ДПС?

Не, тази логика не се приема в АБВ. Евроизборите са си нещо различно. Съдбата на правителството е в ръцете на самото правителство и проблемът е, че правителството е слабо. Проблемът е в това, че парламентът е слаб, несигурен. От там идват проблемите, които могат да съкратят мандата на кабинета, а не това, в зависимост от резултатите на евроизборите.

Вече се сложи този вид смятане. То беше предложено първо от ДПС. Да видим кой ще има повече евродепутати. Ако се окаже, че БСП и ДПС общо 8, например, десницата има 8 и вие държите златния глас. Къде ще подредите вашия депутат - в тези, които са правителството да остане, или правителството да си тръгне?

Аз ви казвам - нашето отношение към правителството не е априори "за" или "против". То ще се базира на оценката ни за работата на кабинета. Засега тя е слаба тази работа на кабинета. Нашата оценка наистина е негативна и аз смятам, че ако нещата продължават така, след евроизборите трябва да се върви към парламентарни такива.

След евроизборите, при успех на АБВ, ще регистрирате ли партия с това име?

Това ще реши колективният орган. Ние вече сме коалиция от четири формации. Може би след изборите към нас ще се присъединят и други партии. Дали ще се консолидира това пространство, аз не се наемам да прогнозирам преди да го има колективното решение, но със сигурност ние ще разширяваме територията - идейна и политическа, на АБВ, а пък вътрешните механизми са вътрешен въпрос, те не са толкова важни са обществото.

Кой ще управлява, според вас, Европа?

Не на шега мога да каже, че при тези проучвания, които се появиха на два пъти през последните месеци, които показват един паритет между ЕНП и ПЕС - може да се наложи ние да определим, ако ние определяме, разбира се, това ще бъде ПЕС. Нека да не бързаме. Аз мисля, че ситуацията е много динамична. Не бива да пренебрегваме и други фактори. Появата на силна националистическа вълна, радикална вълна в редица партии, в това число и от големите държави, това може да повлияе в немалка степен при структурирането на европейските институции.

Приемате ли такъв модел, в който леви и десни, с на пръв поглед абсолютно противоречиви идеи, правят коалиции. Така, както мнозина предполагат, че ще се случи след предстоящите евроизбори, или вие сте противник на такъв тип събирания?

Аз привърженик на коалициите при много разпиляното политическо пространство или пък в една тежка икономическа или политическа криза в такива периоди. За мен най-добрият модел е германският. Събират се двата полюса, но се събират след тежки разговори, преговори, експертни обсъждания и работят на базата на едно детайлно разписано споразумение. Те имат 180 страници, а ние нямаме и половин страница споразумение за управлението на страната, което е нелепо. Коалиционната култура трябва да бъде изграждана с добри примери, а ние уви не даваме такъв пример в последно време.

Кой ще бъде главният дебат в Европа на тези евроизбори?

Главният дебат в Европа ще бъде за силна икономически Европа и разбира се със сигурност е важен дебатът за механизмите, чрез които това да се постигне. Вие поставихте въпроса за това как да изглеждат институциите - дали да се върви към по-голямо единение или да се върви към по-хлабавия вариант, това сигурно ще бъде също предмет на дебат. Бих искал Европа да остане единна особено при натиска на силни външни фактори. Виждаме, че САЩ започват да излизат от кризата. Знаем, че Азия се развива много динамично. Предизвикателствата на Близкия изток са тежко изпитание за Европа, това изисква единни решения и действия.

Добри ли са правилата, по които ще се проведат изборите в България. Одобрявате ли идея за общи европейски правила за евроизбори?

Правилата на този етап могат да бъдат критикувани, но каквито и да са те, трябва да се изпълняват. Важното е да има гаранции. И за евроизборите, и за националните избори за недопускане на тези тежки порочни явления, които не са характерни само за нас, но при нас са доведени до крайности. Още от сега виждам подготовка за купуване на изборите, още от сега усещам витае във въздуха намерение да се подменят резултати. Не ми се иска това да се случва.

Имате конкретни примери ли? Как изглежда подготовка за купуване?

Имам сигнали, че по места това се прави, но не са документирани. Не бих могъл аз да се ангажирам, но апелирам държавата да си е на мястото, а не държавата да се изпозлва за репресии, за натиск върху тези, които са на по-различни позиции, защото има и такива случаи. Вече не сигнали, а реални факти.

Кой се готви да купи изборите?

Тези, които имат достатъчно пари. Има ги сред управляващите, има ги и сред опозицията.

Няма да говорите с имена?

Не бих могъл на този етап.

Кое е изречението на АБВ на тези избори?

Има много идеи, върху които още умуваме. Ще обявим в началото на кампанията. На мен, лично, много ми харесва това, което се утвърди в спектаклите, в които сме поканени от Николина Чакърдъкова - да съхраним българското, което е и моя стара идея. Сигурно помните бригадите, които правихме в Плиска и Преслав, но ние го надграждаме с едно допълнение: „Да съхраним българското, да възродим България"! Тоест родолюбивото, патриотичното начало при нас ще бъде водещо, не идеологическото.