ВСС уволни дисциплинарно Камен Ситнилски
ВСС уволни дисциплинарно Камен Ситнилски / снимка
ВСС уволни дисциплинарно Камен Ситнилски
71035
ВСС уволни дисциплинарно Камен Ситнилски
  • ВСС уволни дисциплинарно Камен Ситнилски

След двучасово обсъждане и двойно гласуване Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно своя колега и бивш заместник главен прокурор Камен Ситнилски от кадровия орган на магистратурата. За освобождаването на Ситнилски гласуваха 16 от членовете на съвета.

Законът за съдебната власт изрично постановява, че за предсрочно отстраняване на член на ВСС са необходими гласовете на повече от 2/3 от членовете на съвета или 17 гласа.

Мнозинството обаче сметна, че Ситнилски може да бъде уволнен като обикновен магистрат и за това са необходими 13 гласа. Това обясни след гласуването представляващият член на ВСС Соня Найденова.

Камен Ситнилски изчака цялата процедура. Той бе категоричен, че ще обжалва пред Върховния административен съд решението.

„Решението на ВСС за предсрочно освобождаване на негов член се постановява в едномесечен срок от постъпване на искането по член 5 и се приема с мнозинство повече от 2/3 от членовете му. Колко е 1/3 от членовете на Съвета - 8,3 човека, плюс 8,3 човека - 16,6 човека. Няма как да не ги закръглим към 17. Ще отида в инстанциите, където има повече право и там ще го търся. Разбира се, че ще обжалвам", коментира Ситнилски.

Запитан дали се чувства обиден, той отговори: „Спокоен съм, всичко е наред. Вярвам на доказателствата, посъветвах ги и те да се опрат на доказателствата, защото това е единственият начин юристът да действа правомерно".

Миналата година Камен Ситнилски бе забъркан в магистратска афера. Причината бе в изтекли записи на телефонни разговори, според които Ситнилски е участвал в договорки за нагласен избор на членове в съдебния парламент.

Производството срещу него започна миналата година. През юли Етичната комисия на Висшия съдебен съвет реши, че Камен Ситнилски заслужава наказание и случаят беше даден на дисциплинарна комисия.