Има трети пряко участвал в атентата на бургаското летище
Има трети пряко участвал в атентата на бургаското летище / снимка: БГНЕС
Има трети пряко участвал в атентата на бургаското летище
70523
Има трети пряко участвал в атентата на бургаското летище
  • Има трети пряко участвал в атентата на бургаското летище

Установено е участието на трето лице в атентата на летището в Бургас. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров.

Поради тази причина обвинителният акт по случая ще се забави и няма да бъде внесен до март, каквото беше намерението на Цацаров.

Още през септември миналата година главният прокурор каза, че работата по разкриването на случая почти е приключила и до март ще е готов обвинителният акт.

Единственият по рода си терористичен акт в новата ни история се случи през лятото на 2012 г., когато загинаха шестима души и над 30 бяха ранени. Тогава беше взривен автобус с израелски туристи. Заподозрените за атентата са двама чужденци. Цацаров не пожела да уточни дали и третият разкрит участник също не е българин.

„Участвало е пряко лице, което до момента не е било известно. Поради тази причина действията продължават заедно с други международни съдебни поръчки. Това не означава, че внасянето на обвинителния акт се отлага за неопределен период от време. Напротив, това означава, че ще ни е необходимо още малко време", обясни Цацацров.

Междувременно Висшият съдебен съвет определи демонстрациите пред Съдебната палата в Пловдив от миналата седмица като форма на натиск. Чрез декларация ВСС осъди протестите, провеждани докато апелативният съд заседаваше по делото за вакъфски имоти. Главният прокурор беше сред тези, които най-ясно изразиха мнението, че шествията по улиците представлявали натиск по отношение на съда.

„Пловдив не е град, който в свикнал да вижда запалени джамии. И гражданите на Пловдив не са хора, които биха атакували турско, гръцко или друго консулство. И ако някой мисли, че на територията на Пловдив или който и да е град може да разиграва тази карта с етнически и политически цели, няма да успее, така, както не успя в Пловдив", каза още главният прокурор.

Цацаров добави, че обвинителният акт срещу лидера на Атака Волен Сидеров за хулиганското му поведение на летището във Варна ще бъде внесен, веднага след като разпитите на депутатите от партията, който са го придружавали по време на пътуването му.