Освободиха Камелия Лозанова като шеф на Агенцията по заетостта
Освободиха Камелия Лозанова като шеф на Агенцията по заетостта / снимка: БГНЕС, архив
Освободиха Камелия Лозанова като шеф на Агенцията по заетостта
68807
Освободиха Камелия Лозанова като шеф на Агенцията по заетостта
  • Освободиха Камелия Лозанова като шеф на Агенцията по заетостта

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова беше освободена от поста си две седмици след като премиерът Пламен Орешарски заяви, че ще направи цялостна промяна в дейността на ведомството.

Заявката беше дадена в отговор на писмо от Европейската комисия, в което се настояваше за кадрова промяна в ръководството на агенцията, заради недоверие към работата му. Тогава Лозанова увери, че е работила с чест, морал и закон, и посочи, че атаките срещу нея произтичат от бившия директор на агенцията и настоящ зам.-министър на труда Росица Янкова.

„Мотивът е, че искаме по-голяма прозрачност в дейността на Агенцията по заетостта, комуникация с бенефициентите, искаме по-добри възможности за отговори, с които има договори Агенцията по заетостта”, заяви социалният министър Хасан Адемов.

За изпълнителен директор на Агенцията по заетостта е назначен Асен Ангелов.

Асен Ангелов е доктор по икономика от Стопанска академия „Д.А. Ценов”-Свищов, и магистър по международни икономически отношения от Университет за национално и световно стопанство-София. Специализирал е финансов мениджмънт и анализ в Делауерски университет в САЩ. Има дългогодишен управленски опит в сферата на европейските фондове и международните проекти.

В периода 2005-2008 г. е заемал ръководни длъжности в Агенцията по заетостта като началник сектор „Предприсъединителни фондове” и началник на отдел „Програми и проекти”. Работил е като нещатен експерт към 40-то Народно събрание на България в областта на синхронизацията и адаптацията на българското законодателство спрямо европейските директиви и евроинтеграционните процеси.

Oт юни 2008 г. до март 2009 г. е заемал длъжността главен и административен секретар на Държавен фонд „Земеделие”. Владее отлично английски език.