Подземният музей в базиликата „Света София” отваря врати
Подземният музей в базиликата „Света София” отваря врати / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Подземният музей в базиликата „Света София” отваря врати
64236
Подземният музей в базиликата „Света София” отваря врати
  • Подземният музей в базиликата „Света София” отваря врати

5 млн. лева са инвестирани в подземния музей в базиликата „Света София”, който отваря врати днес в 14.00 ч. Това заяви пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на музея. Временната експозиция, която посетителите ще могат да видят, представя историята на главния некропол на Сердика, както и на трите по-ранни църковни сгради под базиликата.

Първоначално посещенията в музея ще стават на групи от не повече от осем души, а първият месец ще са безплатни за всички, обясни зам.-кметът по културата в Столична община Тодор Чобанов.

„Осигурили сме няколко екипа на нашия музей за история на София, които ще организират тези посещения. Те ще имат грижата всички посетители да бъдат обгрижени подобаващо. Цените ще бъдат народни, поносими - 6 лв. е основен билет, 2 лв. за ученици и пенсионери, като предвиждаме и възможност групови билети за известни намаления, които още не са съвсем уточнени, защото всичко това е в проект. Предстои Общинския съвет да гласува и утвърди тези цени”, каза Чобанов.

По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова до момента в обекта са инвестирани около 5 млн. лева, а през последните 15 години работата по разкриването на археологическото наследство под базиликата не е спирала.

„Столична община е вложила около 2,4 млн. в годините и са осигурени от Министерски съвет през Дирекцията по вероизповедание. 560 000 лв. бяха осигурени от ОП „Регионално развитие” чрез Министерството на културата за изграждането на самите инсталации”, каза кметът.

Фандъкова заяви още, че работата по обекта не е приключила, тъй като в момента е в ход проект за реставрацията на мозайките в базиликата. До днес София бе и единствената столица в Европа, без музей, посветен на историята на града.