Пушачи протестираха срещу забраната за тютюнев дим, заканиха се да правят партия
Пушачи протестираха срещу забраната за тютюнев дим, заканиха се да правят партия / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Пушачи се заканиха да правят партия
59806
Пушачи се заканиха да правят партия
  • Пушачи се заканиха да правят партия

След гласуването на икономическата комисия пълната забрана за тютюнопушене на закрито да остане, организаторите на протеста на ресторантьорите, хотелиерите и пушачите обявиха, че ще направят гражданско неподчинение. Те заявиха, че ще направят своя партия на пушачите, защото 65 на сто от имащите право на глас пушат. Те са убедени, че ще успеят да влязат в парламента догодина.

Един от организаторите на протеста на пушачите Андрей Слабаков заяви, че освен загубите на бизнеса, чрез забраната за тютюнопушене на закрито се нарушават и човешките права на пушачите.

Правим си партия и отиваме и вземаме изборите, защото сме мнозинство

- Андрей Слабаков

„Първо, искам поименно да знам кой как е гласувал в икономическата комисия. Ще бъда много любопитен. Идват избори, аз искам да знам за кого да гласувам и за кого да не гласувам. Който гласува тази поправка в закона да отпадне, аз ще гласувам за него. Давам си гласа в момента. Правим си партия и отиваме и вземаме изборите, защото сме мнозинство", каза Слабаков под възгласите на друг от протестиращите „Отиваме на избори, пазете се от нас".

Пушачи протестираха срещу забраната за тютюнев дим заканиха се да правят партия
netinfo

Трудно е да се измисли по-тъпо отнемане на правото на свободен избор

- Хилда Казасян

Певицата и собственик на заведение Хилда Казасян обясни, че ще продължат да протестират до падане на забраната. „Така или иначе това е един безобразен закон, който мисля, че те самите ще намерят начин това да се промени по някакъв начин. Такова отнемане на човешки права... Трудно е да се измисли по-тъпо отнемане на правото на свободен избор", каза Казасян.

Пушачи протестираха срещу забраната за тютюнев дим заканиха се да правят партия
netinfo

Според Нонка Лесова, която е собственик на заведение за бързо хранене, забраната е оставила без работа много хора от ресторантьорския бранш. „Взеха ни хляба! При нас работят изключително млади хора, с малки деца, които не могат да се изхранват и да се издържат. Започваме съкращения след Нова година, вече сме на ръба на силите си", каза тя.

Протестиращите обявиха, че не са против забраната, но искат техните клиенти да могат да избират в зала за непушачи или за пушачи да седнат.