Връщат стария режим за пушене у нас
Връщат стария режим за пушене у нас / снимка: www.sxc.hu
Връща се старият режим за пушене у нас
59538
Връща се старият режим за пушене у нас
  • Връща се старият режим за пушене у нас

Да се върне старият режим за пушене на закрито със зоните за пушачи и непушачи в заведенията, това очаква да се случи при обсъждането в парламента на промените в закона за здравето, депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, съобщи той пред Дарик. Димитров неведнъж се е обявявал за равни права на пушачите и непушачите у нас, защото любителите на цигарения дим според него били дискриминирани с тоталната забрана, въведена през юни тази година.

В неделя премиерът Бойко Борисов заяви пред bTV, че щом темата е толкова важна, тя трябва да се обсъди отново в Народното събрание. През септември независими депутати внесоха изменения в закона за здравето, с които се отменя забраната и се връща старият, по-либерален режим. Емил Димитров очаква те да бъдат одобрени от пленарната зала на първо четене до коледната ваканция на депутатите, а в началото на следващата година да се обсъдят окончателно.

Емил Димитров ще обсъди и участва във внасянето на предложения между двете четения на измененията в закона за здравето, които се надява останалите в групата на ГЕРБ да подкрепят.

„Винаги съм казвал моето мнение, че пълната забрана е крайна мярка. Тогава просто премиерът се опита да се погрижи за здравето на нацията, но така или иначе имаме тежка криза, която удря малкия и среден бизнес. Имаме нормално недоволство от пушачите, които не са втора категория хора, за да излизат навън на студа и трябва да отидем към по-логично решение", каза той.

Той изрази личното си мнение, че в следващата година може да остане зонирането в съотношение 50:50 пушачи и непушачи в заведенията, но след това площта, разрешена за цигарен дим, трябва да се свие до 30 на сто. Малките заведения пък трябва да изберат дали да са за пушачи или непушачи, но ако решат в тях да има тютюнопушене, то да може да се осъществява след 22 часа или в обособено помещение.

В баровете според Димитров също трябва да има разделение на зони за непучаши и пушачи. На работното място също според него може да се върне старият вариант с помещения, в които да се пали цигара. „Хората да не слизат по десет етажа, да губят работно време и да пушат на студа - мисля, че е логично", каза той.

Здравната комисия ще разглежда на първо четене текстовете, внесени от независимите избраници в четвъртък, настроенията сред депутатите от ГЕРБ, които членуват в нея, са срещу измененията, но последна думата има пленараната зала.