Детските надбавки остават замразени на 35 лв. месечно
Детските надбавки остават замразени на 35 лв. месечно / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Мая Манолова за парите за майките и децата
59411
Мая Манолова за парите за майките и децата
  • Мая Манолова за парите за майките и децата

Месечните помощи за дете остават 35 лева. Това реши парламентът при гласуването на Бюджет 2013 г. на второ четене. Еднократната помощ при бременност ще е 150 лева, а при раждане на едно дете - 250 лева. За второ раждане майката ще получава еднократно 600 лева, а за трето и всяко следващо дете - 200 лева.

Депутатите отхвърлиха предложенията на опозицията за минимално увеличаване на детските помощи. От ДПС предложиха сумата да скочи с 5 лева, а от Коалиция за България - с 15 лева до 50 лева месечна помощ за дете.

Мая Манолова напомни, че вчера по време на гласуването на закона за бюджета на ДОО са били замразени обезщетенията за отглеждане на малко дете от 1 до 2 години на 240 лв. Депутатката от опозицията каза на колегите си от управляващата партия, че не са се съобразили с протестите на жените за това, че имат нужда от повече пари, за да отглеждат децата си. „Вчера стана дума и за това, че по време на управлението на ГЕРБ всяка година се раждат 5000 бебета по-малко, което е в резултат и на липсата на чуваемост за проблемите на младите семейства и българските майки", коментира социалистката.

Тя каза, че от БСП предлагат увеличаване на надбавките до 50 лева за дете на месец. Според нея нужната сума за повишаване на този вид помощ е пренебрежимо малка на фона на разходите, които се правят и гласуваните бюджети на силовите министерства, на МВР. „Наистина става дума за минимални пари, с които вие можете да дадете просто един знак на българските майки, че проблемите на младото българско семейство са важни за българската държава. Не се правете, че не чувате този дебат и не чувате тези апели от парламентарната трибуна за гласуване на нещо минимално за младите български семейства и за българските деца", каза Манолова.

Детските надбавки остават замразени на 35 лв месечно
netinfo