Б. Данев: Защо не отчитат колко от фирмите, които бавят заплати, работят по обществени поръчки?
Б. Данев: Защо не отчитат колко от фирмите, които бавят заплати, работят по обществени поръчки? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Б. Данев: Защо не отчитат колко от фирмите, които бавят заплати, работят по обществени поръчки?
59388
Б. Данев: Защо не отчитат колко от фирмите, които бавят заплати, работят по обществени поръчки?
  • Б. Данев: Защо не отчитат колко от фирмите, които бавят заплати, работят по обществени поръчки?

Най-тежко стои проблемът с икономическата криза в предприятията с численост от 50 до 250 заети. Най-много съкратени работни места има в тези предприятия, защото рискът на тези фирми е значителен. Това каза в интервю за Дарик изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Той коментира изнесените преди данни от Главната инспекция по труда, според които работодателите дължат на служителите си заплати за общо около 57 милиона лева. Божидар Данев подчерта обаче, че не се съобщава колко от фирмите със забавени плащания са свързани с обществени поръчки.

„Има доста големи различия в браншово, в секторно и в регионално отношение. В едни сектори няма проблеми, а в други – има сериозно намаляване на поръчките и забавяне на плащанията- един е проблемът в София, друг във Видин и Търговище", коментира Данев в предаването „Междуредие".

Има сектори със сериозен ръст на заплатите

Той подчерта, че за съжаление в това, което изнася като данни Главната инспекция по труда няма няколко важни сечения, първото от които е за това колко от тези предприятия със забавени плащания са свързани с обществени поръчки. „Защото това веднага означава, че има забавяния в обществените поръчки. В някои сектори изобщо няма забавени плащания и заплатите сериозно растат тази години – това е електроника, изчислителна техника, комуникации. Фармацията също няма проблеми със заплащането, част от химията, миннодобивния отрасъл също. В металургията напоследък има малка криза във връзка с проблеми, свързани с вътрешнообщностните доставки", обясни изпълнителният председател на БСК.

„Трябва да говорим като диференцираме тези атаки към бизнеса, в които за съжаление участват и медиите, твърдейки че не се плащат заплати – никой не анализира защо не се плащат", коментира Божидар Данев.

Средните предприятия с най-голям риск и съкращения

Той посочи, че най-тежко стои проблема с икономическата криза в предприятията с от 50 до 250 заети в икономиката. „Най-много съкратени работни места има в тези предприятия – риска на тези предприятия е значителен, докато в микропредприятията, които са фамилни, обикновено рисковете се приемат от семейния бюджет", обясни Данев. Допълвайки, че от друга страна в големите предприятия има натрупвания или други поръчки и там е по-лесно се предприема риск.

„Трябва да бъдем внимателни към тези оценки и не може инспекцията по труда да ни пласира толкова милиони неплатени заплати – къде са, в кои сектори, кои региони?!?", коментира още той. По повод данните, че строителството е една от сферите с най-много неплатени навреме възнаграждения Божидар Данев посочи, че „строителството е основният контрагент на обществените поръчки – следователно зад това строителство стоят общините и държавата, защото в момента почти няма частно строителство".

Въпреки, че тепърва се очакват данните за 2012 година, от БСК наблюдават драстично нарастване на междуфирмената задлъжнялост. "Засега първите данни, които обработваме сочат, че фирмената задлъжнялост в това число и междуфирмената е нараснала с 13 млрд. лева за 2011 година – това е на всеки месец с повече от един милиард лева", отбеляза още Божидар Данев. Данните за 2012 г. ще ги получим чак на края на годината, за съжаление такъв е цикъла на подаване на данни към статистиката, допълни той.

2013-та – без реформи и с продължаваща стагнация

„Тенденцията се запазва, което е драматично и като оглеждаме внимателно данните, които идват динамично бързо – за съкращаване на работни места, за липса на инвестиции, спокойно мога да прогнозирам, че и 2012 няма да бъде по-добрата. Да не говорим пък за 2013 г., която се очертава като година на икономическото спокойствие, тъй като ще имаме политическо неспокойствие – избори", коментира още изпълнителният председател на стопанската камара.

Очакванията на бизнеса са, че и догодина няма да има реформи. „Дори вицепремиерът Дянков заяви, че това няма да бъде година на реформи и реформите се отлагат за следващите мандати. Т.е. през 2013 г. ще продължим със стагнация – стагнация в доходите, в икономиката, в развитието на страната ни", каза Божидар Данев.

В средата на декември БСК ще представи свое анкетно проучване, което не почива на статистически данни и на база на него ще обяви какви са очакванията на бизнеса. „За голямо съжаление виждате, че не успяхме планирания ръст в бюджета да постигнем – колко ще бъде ще видим разбира се, но в никакъв случай не може да достигне дори и половината, от това което беше предвидено с бюджета за 2012 г.", отбеляза още Данев.