Не се очаква нов спад на лихвите по ипотечни кредити до края на годината
Не се очаква нов спад на лихвите по ипотечни кредити до края на годината / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Не се очаква нов спад на лихвите по кредити до края на годината
59094
Не се очаква нов спад на лихвите по кредити до края на годината
  • Не се очаква нов спад на лихвите по кредити до края на годината

Не се очаква нов спад на лихвите по ипотечните кредити до края на годината и дори в първите няколко месеца на 2013 г. Това прогнозира пред Дарик управителят на една от най-големите консултантски къщи Тихомир Тошев. По думите му лихвите са на равнище между 6,25 и 7 на сто по евровите жилищни заеми, което е много изгодна цена. Въпреки това обаче очакваната активност на купувачите през октомври не е регистрирана.

Основната причина за ниската активност на купувачите на жилища са ниските доходи и страхът от загубата на работа, смята Тихомир Тошев. Освен това атрактивните оферти за жилища до 40 000 евро вече са все по-малко. При кредитите промоции стартираха през октомври и те са с по-добри условия, каза Тошев. Виждаме предложения за лихви от 6,25 до 7 процента, тоест с около 0,25 на сто по-ниски от лихвите преди това, допълни експертът. „Виждаме значителни отстъпки в другите, съпътстващи кредита такси. Тези промоции ще се запазят и през ноември. В голямата си степен бих казал, че те са атрактивни, но в момента виждаме, че тези промоции мотивират по-малко хора в сравнение с миналата година", каза Тошев.

Колко процента от стойността на сделката да изтеглим като кредит? Специалистът съветва да не се надхвърля 80 на сто от стойността на жилището, въпреки че има промоции за до 90 на сто от цената на имота. „Смятам, че хората се чувстват най-добре тогава, когато кредитът им е с вноска, която по никакъв начин не затруднява семейния бюджет – около 20 до 30 процента от доходите им", каза Тошев.

Въпреки че от догодина лихвите по срочните депозити ще се облагат с 10-процентна ставка, те остават най-добрият вариант за съхранение на личните средства, с които ще се финансира покупката на жилище.

Чуйте интевюто с Тихомир Тошем в Radio.Dariknews.bg