При избора на нов главен прокурор трябват дебати и концепции, смята Плевнелиев
При избора на нов главен прокурор трябват дебати и концепции, смята Плевнелиев / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Плевнелиев настоя в следващия програмен период да има програма "Наука и образование"
59070
Плевнелиев настоя в следващия програмен период да има програма "Наука и образование"
  • Плевнелиев настоя в следващия програмен период да има програма "Наука и образование"

Президентът Росен Плевнелиев настоя правителство да планира следващия програмен период така, че да има отделна оперативна програма "Наука и образование". Той заяви, че е притеснен от дебата в правителството дали да съществува подобна програма. Държавният глава отказа да назове имената на министрите, които се противопоставят на тази идея.

Страната ни е индустриална сила и може да бъде водеща в региона, но трябва да се развиват образованието и науката, заяви президентът Росен Плевнелиев: "Притеснен съм от дебата, че може би няма да има оперативна програма "Наука и образование" в следващия програмен период. Искам да окуража правителството да обърнат внимание и да програмират следващите еврофондове така, че да има самостоятелна оперативна програма "Наука и образование".

Държавният глава коментира кандидатурите за главен прокурор. Той изрази положителна оценка, че има трима кандидати. "Необходими са дебати, концепции, идеи. Само тогава ще можем да изберем правилния кандидат. Не е необходимо да се фокусираме върху човека, а върху концепцията. Аз не бих се фокусирал само върху тези трима, ако те се окажат неподходящи, тогава може да има втора фаза, трета фаза".

"В парламента хората носят своята отговорност. Крайно време е парламентът да направи своя дебат за различните кандидатури за Конституционния съд. Не считам, че това трябва да бъде плод на партийни договорки. Много е важно това да бъде плод на различни кандидатури, дебат в парламента и най-добрият нека да върви напред". Така Плевнелиев коментира избора на конституционен съдия.