Пазарджик

Пазарджик се намира в най-западната част на Горнотракийската низина, част от общото Пазарджишко-Пловдивско поле. Първоначално градът е разположен на левия бряг на Марица. След освобождението му от турско робство той започва да се разраства и по десния бряг на реката.

Градът е основан през 1485 г. като важна станция на главния път през Балканския полуостров — от Белград през Траянови врата за Цариград. Първи постоянни жители на града са група татари, от там и дошло името на града — Татар Пазарджик. Името "Пазарджик" е тюркско-персийска дума. Умалителната наставка „джик“ показва, че градът е бил малък пазар.

Една от най-големите забележителности в града е катедралната църква „Св. Богородица“. Тя е прочута със своя иконостас, който с право се сочи като един от най-хубавите на Балканите. В града се намира и джамията с най-високото минаре у нас – “Куршум джамия”.

В Пазарджик са родени Евгени Минчев, футболистът Владо Манчев, дизайнерът Виргиния Здравкова, политиците Екатерина Михайлова и Емил Кошлуков.

Градът е с население над 80 000 души.


Брой указателни табели по улиците и спирките - 5 т.

В Пазарджик през последните няколко години са поставени нови указателни табели във всички квартали на града, както и в центъра. По инициатива на общината указателните табели са изписани и на латиница за по-лесна ориентация на чужденците, които посещават областния град.

Само преди няколко години най-големият проблем бе свързан с масовите кражби на табелите, но в момента този проблем е решен.

И в момента се поставят нови табели по улиците и булевардите. Табели има и за значими обекти на територията на града.

Наличие на апаратура за лечение на инфаркт - 8 т.

Пазарджик е един от малкото градове в страната с много висок брой частни болнични заведения. Всички пет болници разполагат с апаратура за лечение на инфаркт. Едното от лечебните заведения се намира в самия център на града.

Наличие на кувьози (съвременни) в местното неонтологично отделение - 6 т.

Кувьози има във всяка пазарджишка болница, в която има родилно отделение. В най-голямата болница кувьозите са нови и изцяло покриват нуждите.

В частните лечебни заведения кувьозите са значително по-малко като брой - от три до пет, но според ръководството на болниците, са напълно достатъчни за Пазарджик, на база показател - раждаемост.

Летище или близост до такова - възможност за вътрешни и международни полети - 3 т.

В Пазарджик няма летище. Най-близкото международно е в Пловдив - само на около 40 км от града. Може да се отиде и до това в София - то е по-отдалечено, на около 110 км от Пазарджик.

Сексуална ориентация (толерантност) - 5 т.

Жителите на Пазарджик по-скоро са толерантни към хората с различна сексуална ориентация. Хомосексуалистите нямат специална организация в града, но и не се афишират в публичното пространство.

Етническа ориентация (толерантност) - 4 т.

Ромите и турците в Пазарджик са над 20 000. В Пазарджик няма явно разграничаване между етносите и породено от това етническо напрежение. Не може да се каже ясно дали отношението към ромите е негативно или позитивно като цяло.

Негативизмът в повечето случаи се провокира заради правата, които държавата дава на ромите. В града няма инциденти, които да показват нетолерантното отношение на жителите на града към хората с друг етнос и религия.

Брой университети и/или брой гимназии с изучавене на чужд език - 5 т.

В Пазарджик с най-богата история е Педагогическия колеж, който е част от структурата на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. От няколко години на голям интерес се радва и филиалът на Земеделския колеж в Пловдив. Профилираните гимназии са десет. Елитните гимназии са няколко - Езиковата гимназия “Бертолт Брехт”, МГ “Константин Величков” и Гимназията по икономика и мениджмънт.

В града има още гимназии по строителство и архитектура, селско стопанство, облекло. Изключително интересни са и профилираните паралелки по музика и изкуства, и по спорт в две пазарджишки училища. Съществуват и няколко частни езикови училища и школи. Недостатъчен е броят на частните детски градини.

Култура: брой киносалони, опера, концерти, фестивали, събития и т.н. - 5 т.

Пазарджик се гордее със своя театър, заради богатата си история и заради това че винаги е бил актуален и жив. Театърът в Пазарджик носи името на Константин Величков и е основан преди 138 години. Уникалното за това културно средище е, че в сградата се помещават три зали: голяма зала с 460 места и две малки зали със 130 и 100 места.

Пазарджишкият театър е театъра на отворените врати – тук кулисите се проветряват, въздухът се сменя, средата се озонира и дава живот на зрителите. На другия полюс обаче е пазарджишкото кино и по-точно липсата на такова. Пазарджик се оказа единственият областен център без функциониращ киносалон в началото на 21-ви век. Фирмата, която стопанисваше единственото кино в Пазарджик до началото на 2008 г. се отказа от тази дейност и така 80-хилядният град за първи път в историята си остава без салон за кино.

Пазарджик е градът с огромен брой годишни фестивали. Те се организират от местната община. Градът събира фолклорни състави от страната и чужбина в рамките на Международен фолклорен фестивал. Емблема за Пазарджик бе фестивала „Зимни музикални вечери”, но от една година той не се провежда.

В Пазарджик се организират още фестивали на старата градска песен и мандолинен фестивал, който е уникален по рода си и до момента и единствен в цялата страна. Градът още през 70-80-те години на миналия век е средище на културата и изкуството. Изключително популярен и на високо ниво е местният симфоничен оркестър, който ежеседмично изнася концерти. През топлите месеци на годината, духовата секция на оркестъра изпълнява известни произведения на открито в най-големия парк в Пазарджик – „Острова”.

Убийства и самоубийства на глава от населението - 4 т.

Пет убийства са извършени през 2008 г. в Пазарджик, като три от тях са разкрити. В сравнение с предходната година те са с три по-малко, според статистиката на местната полиция. Жестокото убийство на сестрите Росица и Христина Белнейски през 2006 г. все още не е разкрито, въпреки, че вече има обвиняем.

Според статистиката все повече хора правят опит да сложат край на живота си в Пазарджик. В сравнение с 2007 г., през миналата броят им е нараснал почти двойно. Данните на Регионалния център по здравеопазване сочат, че суицидните опити за 2008 г. са 91. По-често на живота си посягат жените. Основна причина за това са тежките депресивни състояния. Възрастта на хората, които най-често посягат на живота си е между 30 и 45 години.

Брой взломни кражби на глава от населението - 6 т.

253  са били взломните кражби в Пазарджик през 2008 г. по данни на Областна дирекция „Полиция”. За 12-те месеца на миналата година регистрираните домови кражби са 367. Грабежите за същия период са 56, като броят им е значително по-нисък в сравнение с предходната година. В голям процент от тези криминални деяния извършителите са заловени.

Кражби на автомобили - 7 т.

Драстичен спад на кражбите на автомобили през последните години, отчитат от дирекцията на полицията в Пазарджик. Средно годишно в града се крадат около 10 коли. Има интересна тенденция крадците да предпочитат повече руски автомобили.

Безработица (процент) - 3 т.

Заради финансовата криза безработицата в Пазарджик плавно се покачва, като за последния месец е около 7%.

Чужди инвестиции - 4 т.

В Пазарджик магазини имат повечето големи вериги - "Билла", "Технополис", "Техномаркет", „Зора" и др. Нов е магазинът на веригата „Лидъл", но той все още не е открит за работа с клиенти.

През последните две години инвестиционния интерес е засилен към града, но от страна на местни инвеститори. Няма големи интереси от бизнеса в чужбина.

В близост до море, река, планина / курорти - 6 т.

Местоположението на Пазарджик е изключително атрактивно по показател курорти, въпреки че градът се намира в низина. Пазарджик е разположен по поречието на река Марица. В топлите летни месеци, брегът на реката е използван за отдих от жителите на града. На няколко километра от града са Родопите.

Планината привлича туристите с многобройните си места за отдих. Курортите „Юндола", „Цигов чарк", „Широка поляна", Белмекен, град Велинград, Стрелча, Брацигово, са емблематични, когато става въпрос за отмора, както през зимните, така и през летните месеци.

Брой слънчеви дни - 8 т.

Пазарджик е сред най-слънчевите градове. На година има около 86 слънчеви дни.

Брой денонощни аптеки - 6 т.

Броят на денонощните аптеки продължава да не отговаря на потребността на жителите. Пазарджик е обслужван само от четири денонощни аптеки. Три от тях са в центъра, четвъртата е близо до Многопрофилната болница, която се намира в края на града.

Безплатен безжичен интернет на обществени места - 3 т.

Безжичен интернет в града има в по-голямата част от заведенията в централна градска част, като тенденцията е броят им непрекъснато да нараства.

Инвестиции в инфраструктурни проекти - 4 т.

Газифицира се целия град. Проектът се осъществява от смесено дружество, публично партньорство с участието на Община Пазарджик. Поетапно всички квартали на Пазарджик, административни сгради, училища и детски градини ще бъдат газифицирани. Последната инвестиция е в размер на 1,5 млн.лв.
 
Ремонти на улици в града и разширяване на уличните платна също са предвидени. През последните две години са вложени 8 млн.лв. През следващите 24 месеца, общината ще вложи около 15 млн.лв. за ремонти на пътната настилка. Парите са от Облигационен заем, който беше пласиран на първичния финансов пазар в края на месец май 2009 г.

Мащабни са проектите по посочения критерий от частни интернет-доставчици. Целият град е с изградена интернет-мрежа. Има и безжичен интернет, който свързва кметствата на селата в общината с град Пазарджик и това позволява да се издават всякакъв вид документи по гражданско състояние, без да е необходимо пътуване до областния град.

Пазарджик е на водеща позиция в страната по изграждане на социална инфраструктура и предлагане на услуги в тази област. До 20 декември трябва да бъде финализиран поредния проект в тази категория - изграждане на защитено жилище в село Хаджиево, в което ще бъдат настанени осем от обитателите на скандално известния дом в село Могилино. Парите са по проект „Красива България”.

Екологично състояние на града (зелени площи, качество на въздуха, боклук) - 4 т.

Изключително висок е броят на зелените площи в Пазарджик. Градът е богат на много паркове и градини, които ежедневно се поддържат от екипи на местната община. Те се поддържат в добър вид. Освен зеленина в градските градини има и много цветя. Новата градска управа възроди само за броени месеци зелените площи.

На голям интерес се радва и най-големият парк в Пазарджик - Острова. В този район е разположена и уникална скулптурна експозиция на открито. Хората използват и Колодрума, висок е и броят на Зоологическата градина, която също е разположена в парка. Този парк е емблемата на Пазарджик.  Най-сериозният замърсител в града са автомобилите.

Според екоинспекцията в града и замерванията няма замърсявания на въздуха, които да застрашават здравето на жителите на града. Боклукът се почиства редовно.

Удобна администрация (бюрокрация, време за обслужване, любезни служители, достъпност до службите) - 6 т.

В града администрацията е по-удобна, в сравнение с предходните години. Първенец по критерия „обслужване” е Центърът за услуги и информация за гражданите в Община Пазарджик. Въведената услуга „на едно гише” спестява време на жителите на града и общината.

Центърът работи с удължено работно време през работните дни с цел подобряване на обслужването. Проблем са високите такси, които са променени от тази година с решение на местния Общински съвет. Гражданите се оплакват и от обвързаността на услугите с данъците. 

Не така обаче стои въпроса с другите административни сгради в областния град. Въпреки съществените подобрения в обслужването през 2009-та година бюрокрацията е факт. Услугите са с големи срокове, което не се приема добре от клиентите.  Достъпът до службите и държавните ведомства не е ограничен, но изисква много търпение. Времето за обслужване, в повечето случаи, е регламентирано със законови срокове.

Работно време на магазини (до късно; в събота и неделя) - 5 т.

От понеделник до петък повечето магазини работят най-късно до 20.00 – 21.00 ч. Някои от тях работят и в събота, но с по-ранен час на затваряне. Без почивен ден работят магазините от по-големите вериги, както и с удължено работно време.

За по-голям процент от магазините неделя е почивен ден, въпреки че през последната година все повече магазини работят без прекъсване.

Алеи за велосипедисти (в км.) - 2 т.

Пазарджик е градът, в който почти напълно липсват велосипедни алеи. Такива се срещат само в големите паркове, но и те не могат да бъдат обособени само за велосипедисти. Хората, които се движат с колело, използват за целта основно улиците и булевардите. Това крие риск за здравето и живота им. Затова и през тази година, инцидентите с велосипедисти не са малко.

Възможност за спорт в града - 5 т.

Възможностите за спорт в града са много повече в сравнение с минали години. Беше напълно ремонтиран закрития плувен басейн в града. Основен ремонт претърпя и Зоната на здравето. Ремонтират се спортни зали в града, както и най-голямата спортна зала „Васил Левски”.

Ремонтират се и спортните площадки в междублоковите пространства. Тенис кортовете са малко, но задоволяват потребностите на населението. Те се поддържат в добър вид. Спортна площадка има всяко по-голямо училище в града. Тази година в училищата на града бяха открити нови спортни площадки с футболни врати и изкуствена тревна настилка, със заграждения.

Детски градини (брой, откриване на нови, достатъчен брой за всички деца) - 4 т.

Детските градини са повече от 10, но има чакащи деца.

Детски площадки - 8 т.

Детските площадки в Пазарджик са изцяло подновени през последната година. Съоръженията са нови, атрактивни, цветни и модерни и радват децата във всички квартали на града. Инвестицията е за сметка на местната община и намеренията на кмета са в рамките на следващата година да бъдат сменени всички стари детски съоръжения.

Хубава главна (пешеходна) улица - 3 т.

Главната пешеходна улица в Пазарджик е известна на всички жители на града с името „Ларго”. Основният булевард „България”, също има пешеходна зона и това е другото най-оживено място в града. Двете улици се обединяват в централен площад.

Състоянието на „Ларгото” не е добро. Тази улица не е ремонтирана основно от повече от 20 години. В момента се разработва проект с изцяло нов дизайн на пешеходната зона на Пазарджик.

Булевард „България” е по-поддържаното място за разходки, въпреки че и там тротоарите не са ремонтирани. Уникалното за „Ларгото” са старите сгради, които обграждат пешеходната зона, фонтаните и Колоната (мястото за срещи в центъра на пешеходната улица).

Брой места за паркиране и престой в задръствания - 6 т.

Пазарджик е един от малкото градове в страната, който преди шест години въведе паркирането в „Синя зона”. Броят на паркинг местата в града вече е висок, въпреки че паркингите встрани от центъра остават празни. 

В центъра паркингите вече се използват все повече, особено след въвеждането на принудително преместване на автомобилите с „паяк”. Паркингите почти 100% са собственост на общината, а таксата за престой е сравнително ниска – от 0,20 до 1,00 лв. за един час. Няма места за паркиране в центъра на града. Съществуващите паркоместа са около 1000.

През последните три години и Пазарджик се вписа в дългия списък на градовете със задръствания. Пикът е сутрин около 8.00-8.30 ч., в обедните часове и вечерта около 17.30 ч. Най-чести са задръстванията в централна градска част. Вече има светофари на всички ключови кръстовища.

Дневна тарифа на такси за км. - 3 т.

Между 0,85 и 1,05 лв. е дневната тарифа на такситата в Пазарджик. Тези цени нареждат града на едно от първите места по цена на услугата в страната. Първоначалната такса също е висока - от 0,90 до 1.20 лв. Нощната тарифа е по-висока от дневната с около 0,20-0,30 лв. Цените не са променяни от близо година.

Брой ресторанти с различна национална кухня - 3 т.

В Пазарджик има малко ресторанти, които предлагат кухня различна от българска национална кухня. Ресторанти и заведения за обществено хранене се радват на голям интерес през последните години, заради обедните менюта и добрите цени на приготвената храна.

Освен българска кухня в някои заведения се предлагат и определени ястия от турска, китайска, италианска и индийска кухня. В града има само един китайски ресторант и един турски ресторант.

Място да пиеш хубаво кафе в центъра - 6 т.

Цената на кафето в Пазарджик е ниска. Дори и в центъра чаша кафе не струва повече от 0,90 - 1,30 лв. Градът е препълнен с кафе-аперитиви, особено в централната градска част. В активния сезон основни посетители на заведенията са учениците. Интериорът се обновява ежегодно в големите централни кафенета. Те са аранжирани с атрактивни мебели и ярки цветове.

По булевард „България" и в центъра на града има заведения, в които може да се пие хубаво кафе, в приятна обстановка, почти на всяка крачка. В кварталите също има приятни места - най-харесвани и посещавани са заведенията в квартал „Запад".

Достъпност за инвалиди - 2 т.

Хората с увреждания имат труден достъп до обществените сгради, заради масовата липса на рампи. Въпреки че през последните години това е един от приоритетите в управлението на града, само няколко сгради са пригодени за хора с увреждания.

Общественият транспорт не прави изключение, но има тролеи с по-ниски нива на стъпалата. На всички кръстовища в града са изградени подстъпи за инвалидни колички. Като цяло хората с увреждания трудно се придвижват в града.

Средна януарска/юлска температура (в градуси Целзий) - 7 т.

Пазарджик е град с изключително благоприятен климат през зимата. Тя е мека, въпреки че в повечето дни температурите падат под нулата. Макар и да е влажно, средната температура за януари е около 1-2 градуса. Лятото е топло и сухо. През юли средната температура е около 23-24 градуса.

Критерии