Кърджали

Кърджали е град, заобиколен от древността. Само на около 20 км от него се намира свещеният град Перперикон. Това е единственият открит до момента свещен тракийски град от края на V-ІV в.пр.н.е.

В Кърджали е и храмът „Свети Йоан Предтеча”. Той е бил част от средновековен манастир, открит случайно при строителни работи. Близо до града могат да се видят и Каменните гъби. Скалните образувания приличат на истински гъби и са високи около 3 м. Природният феномен се е формирал в продължение на хиляди години под въздействието на атмосферните условия.

Населението на града е повече от 50 000 души.


Брой указателни табели по улиците и спирките - 3 т.

Указателни табели в града има достатъчно. Както по улици и булеварди, така и по спирки. Има и табели за забележителностите в региона.

Повечето от табелите са изписани само на кирилица, указателните табели обаче имат и правилен транслитератен еквивалент.

Наличие на апаратура за лечение на инфаркт - 6 т.

Ангиограф за спасяване на хора след получен инфаркт има в Многопрофилната болница „Атанас Дафовски" в града.

Наличие на кувьози (съвременни) в местното неонтологично отделение - 6 т.

В неонатологично отделение на кърджалийската болница има достатъчно кувьози за недоносени бебета. Няма случаи на увреждания на деца поради остаряла техника. Само за последните шест месеца два кувьоза дариха представители на Ротари клуб в града.

Летище или близост до такова - възможност за вътрешни и международни полети - 2 т.

В Кърджали има летище, но то не работи от много години. Има идеи отново да започне да функционира. Ако това се случи на летището могат да кацат хеликоптери и малки самолети, които да извършват редовни и чартърни полети.

Възможно е да бъде възстановен и съществуващият преди време редовен полет до София. Иначе от Кърджали най-близкото летище е това в Пловдив - приблизително 100 км.

Сексуална ориентация (толерантност) - 4 т.

Като цяло жителите на Кърджали са толерантни към тези с различна сексуална ориентация. Няма случаи на дискриминация към "различните" в града. Самите те гледат да не се показват много на обществени места.

Или по-скоро избягват да афишират наклонностите си. Няма организации, които защитават правата на гейовете, няма и обществени прояви и случаи на дискриминация.

Етническа ориентация (толерантност) - 7 т.

В Кърджали спокойно съжителстват българи, турци, роми, арменци, гърци, руснаци. В града има както православни храмове, така и джамия. Има идея за строителство на още един мюсюлмански храм.

И въпреки, че покрай избори политиците опитват да говорят за напрежение между българи и турци, в действителност такова в Кърджали няма. Тук доминира турското малцинство.

Брой университети и/или брой гимназии с изучавене на чужд език - 5 т.

В Кърджали университети няма, но има два филиала на университети от страната. Съответно на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и Колеж по минно дело, който е към Минно-геоложкия университет в София.

Сред елитните гимназии са езиковата “Христо Ботев”, професионалната гимназия по икономика “Алеко Константинов”. Частни учебни заведения няма, само частни езикови школи.

Култура: брой киносалони, опера, концерти, фестивали, събития и т.н. - 7 т.

В Кърджали има два театъра, оперета и кино. Драматично-кукленият театър “Димитър Димов” разполага с голяма и камерна сцена. Представленията за деца се играят в друга сграда. Вторият театър е Музикално-драматичният театър “Кадрие Лятифова”. Той носи името на една от легендарните изпълнителки на турски песни, наричат Кадрие “Славеят на Родопите”.

В този театър спектаклите са на турски език. Музикален ръководител в него е популярният певец Орхан Мурад. Оперетата в Кърджали е към Дома на културата. Киното е частно и се казва “Роял”. Културният живот в Кърджали не е беден. Един от най-интересните международни фестивали е “Перперикон”. В програмата му са включени театрални представления, концерти, представяне на нови книги.

Любопитен е и фестивалът “Кърджали – град на толерантността”. Участниците в него са от всички Балкански държави. “Коко рок фест” събира пък млади рок групи от цялата страна.

Убийства и самоубийства на глава от населението - 9 т.

Няма предумишлени убийства в последните две години, самоубийствата са едно-две на година.

Брой взломни кражби на глава от населението - 7 т.

Обири в Кърджали се извършват най-вече в частни домове. Ако не всеки месец, то поне през месец се регистрира по някоя кражба.

Кражби на автомобили - 8 т.

На година се крадат по около шест, седем автомобила. В повечето случаи полицията ги намира и връща на собствениците им.

Безработица (процент) - 3 т.

Информацията по последни данни на Бюрото по труда е 7,56% безработица. В сравнение с миналата година тя се е покачила с един процент, заради наложилите се съкращения в някои сфери на реалния сектор.

Чужди инвестиции - 4 т.

Чуждите инвеститори са предимно турски, гръцки и френски. Те са в областта на текстилната промишленост и машиностроенето.

В близост до море, река, планина / курорти - 9 т.

Градът се намира на брега на река Арда. Разположен е в Източните Родопи. Близо е до Перперикон и село Татул. Градът е в непосредствена близост до големия язовир Кърджали. По брегове му може да се лови риба, да се къмпингува, въобще, това е добро място за почивка.

Брой слънчеви дни - 8 т.

Кърджали е доста слънчев град. Средно през годината има повече от 82 слънчеви дни.

Брой денонощни аптеки - 3 т.

Две са денонощните аптеки в Кърджали. Едната се намира до многопрофилната болница за активно лечение, а другата - до автогарата.

Безплатен безжичен интернет на обществени места - 2 т.

На над 10 места в града има безжичен интернет на обществени места - предимно заведения. Те не са достатъчни, тъй като все повече хора желаят да ползват мрежата извън офиса си.

Инвестиции в инфраструктурни проекти - 6 т.

Най-голямата инвестиция за Кърджали за изминалата година е станалата известна под името "Водното огледало" - корекция на река Арда в чертите на града. Тя е в размер на 77 млн.лв. и е по проект на МРРБ.

Около 5 млн.лв. частна инвестиция ще бъде вложена в строителството на сградата наподобаваща Пентагона, в началото на улица "Джордж Вашингтон".

Като общински инициативи са проектите за пазара на производителите в размер на 10 млн.лв. Предстои да бъде подписан договор за строителството на парк "Арпезос Север" край левия бряг на водното огледало. Проектът е на стойност 10 млн.лв. Също толкова бяха предвидени за подмяна на водопроводната мрежа в града, но проектът беше спрян при усвоени 7,5 млн.лв.

Екологично състояние на града (зелени площи, качество на въздуха, боклук) - 4 т.

Кърджали е един от зелените оазиси на България със своите зелени площи, но в същото време е и един от най-замърсените градове в страната. На север от града се намира парк "Простор", на юг парк "Горубсо", в централната част на града пък е градската градина.

Около 40% от общата площ на града са зелени площи. Според официалните данни се падат някъде около 19 кв.м. на човек зелена площ. Има три големи парка, междублоковите пространства също са озеленени и се поддържат. В целия център на града има красиви дървета.

Качеството на въздуха е изключително лошо обаче. Най-големия замърсител е ОЦК АД, чиито емисии от серен диоксид почти всекидневно са над допустимите норми. Все по-голяма тревога буди у гражданите забавянето на строителството на новото депо за твърди отпадъци край крайградското село Вишеград. Осем общини от областта извозват боклуците си там, където се намира и старото сметище.

Сметовозките минават през двата кърджалийски квартала "Гледка" и "Горна Гледка". Според жителите им в последните години драстично са се увеличили хората, оплакващи се от астма и различни видове алергии. Състоянието на чистотата в самия град е сравнително добро, особено в централните му части.

Удобна администрация (бюрокрация, време за обслужване, любезни служители, достъпност до службите) - 6 т.

Администрациите на различните институции се стараят да бъдат в полза и удобство на гражданите. Има нормален достъп до тях, като в общинската администрация е въведена системата на обслужване "на едно гише".

Достъпът на хората с увреждания също е облекчен чрез специални платформи и асансьори (не навсякъде).

Работно време на магазини (до късно; в събота и неделя) - 4 т.

Много от хранителните магазините в града работят до 21.00 часа. Останалите затварят към 19.00 ч. Изключението е единствено през неделя, когато повечето нехранителни магазини в града са затворени.

Алеи за велосипедисти (в км.) - 1 т.

В Кърджали няма изградени алеи за велосипедисти. Може обаче да се кара колело в парковете.

Възможност за спорт в града - 3 т.

В Кърджали има два стадиона, няколко спортни зали, футболни игрища, тенис-кортове, игрища за плажен волейбол. Закритите басейни са пет, но в момента нито един от тях не работи. Открити са два, функционират през лятото и са в центъра на града. Масовият спорт не е на ниво.

Детски градини (брой, откриване на нови, достатъчен брой за всички деца) - 7 т.

Целодневните детски градини са около 30. Не съществува проблем със местата в тях.

Детски площадки - 6 т.

Повече от 60 са детските площадки в Кърджали. Някои от тях са по-стари, други – нови и модерни. Частни фирми даряват на общината добре направени площадки с качествени съоръжения. Детски площадки има навсякъде - в централната част на Кърджали, както и по кварталите. Правят се и нови. Няма сериозни инциденти при експлоатацията им.

Хубава главна (пешеходна) улица - 5 т.

Част от централният булевард на Кърджали „България" е пешаходна зона. Тя се намира до централната градска градина и е добро място за отдих. Неудобно е, че в тази си част булеварда не предлага търговски обекти, а само административни сгради.

Докато търговската улица "Републиканска" е една от най-натоварените от автомобилния поток улици в града. Освен това е и с еднопосочно движение.

Брой места за паркиране и престой в задръствания - 5 т.

Поради увеличаващия се автомобилен парк на Кърджали, местата за паркиране стават все по-недостатъчни. Често се случва да се заемат и тротоарни площи от автомобилите.

В Кърджали не е въведена системата "паяк" за неправилно паркиралите. Хубав факт обаче е, че засега  не е познато явлението "задръстване".

Дневна тарифа на такси за км. - 7 т.

Повечето таксиметрови фирми, които общо са над 10, имат странната практика откъдето и докъдето и да пътуват да вземат на клиентите по 2 лева. Това важи както за разстояние от 500 м, така и за 3-5 км, когато е в рамките на града. Само до крайните квартали като "Гледка" и "Горна Гледка" тарифата е 2,50 лева. Има любезни, но и нелюбезни шофьори. Повечето от тях обаче се съобразяват с клиентите.

Брой ресторанти с различна национална кухня - 3 т.

Няма статистика за броя на ресторантите с национална кухня, но те при всички положения са над 20. Повечето от заведенията са оформени в битов стил, качеството на храната е добро.

Място да пиеш хубаво кафе в центъра - 6 т.

Едва ли някой може да се наеме да изброи кафенетата в града, но в централната му част те са над 30. Събират се предимно млади хора. Интериора и екстериора около кафенетата е приятен, на места - екзотичен, тихата и ненатрапчива музика е характерен знак за повечето от тях.

Достъпност за инвалиди - 2 т.

Съоръжения за инвалиди има само в някои обществени сгради, като общината например. На повече от 40 кръстовища бяха изградени подстъпи за инвалидни колички. Проектът беше на стойност повече от 300 000 лева.

Въпреки това на хората с подобни проблеми им е трудно да се придвижват в града.

Средна януарска/юлска температура (в градуси Целзий) - 8 т.

Зимата в Кърджали е сравнително мека. Лятото - слънчево и горещо. Средната януарска температура е около и малко над 0-5 градуса. През юли - 25-30 градуса.

Критерии