Варна

Вaрна е третият по големина град в България и най-големият по Черноморието. В морската ни столица официално са регистрирани около 370 000 души, но реално те са може би повече от половин милион.

Варна е голям културен и туристически център и е изходна точка за много курорти по Северното Черноморие. Тук се провеждат множество значими фестивали, сред които Международният театрален фестивал „Варненско лято", Международният музикален фестивал „Варненско лято", Международният балетен конкурс, Международният кинофестивал „Любовта е лудост". В града се съхранява най-старото златно съкровище в света.

Освен морска столица, Варна е и столица на българския волейбол. Тук се провеждат всички значими състезания на бронзовите медалисти от Европейското първенство по волейбол.

Във Варна са родени световноизвестният певец Филип Киркоров, актьорите Христо Гърбов, Кръстьо Лафазанов, Стефан Мавродиев, Деси Тенекеджиева и Ваня Щерева.


Брой указателни табели по улиците и спирките - 7 т.

През последните години във Варна започна уеднаквяване типа на монтираните табели на улици и номера на адреси съгласно изискванията на закона за транслитерация. Общината предприе подмяна на всички монтирани указателни табели.

Вече са сменени табелите на 41 кръстовища, над 724 броя номера на адреси и 304 наименования на улици. В процес на монтиране са още 2453 номера на адреси и 318 табели на улици. Общата стойност на монтираните указателни табели във Варна е 398 000 лв.

Всички нови табели са изработени от материал, който да не привлича крадците на метали. Те са пластмасови, издържат на температура от - 40 до +80 градуса по Целзий. Четливи са и през нощта, тъй като буквите са релефни, а подложката им е светлоотразително фолио.

Наличие на апаратура за лечение на инфаркт - 9 т.

От края на 2007 г. в най-голямата варненска болница - УМБАЛ "Света Марина" функционира единствената в Източна България модерна клиника по интервенционална кардиология. Клиниката е най-модерно обзаведената в града, като разполага с най-съвременна апаратура за безкръвно лечение, включваща монитори за непосредствено проследяване на ритъма и параметрите на хемодинамиката, интрааортен балонен контрапулсатор, ехокардиограф, стрес-система на принципа на велоергометъра и холтерова система за 24-часово проследяване на сърдечния ритъм.

Клиниката се намира в съседство с разкритата през 2005 г. кардиохирургия. Разполага с 10 легла за интензивни грижи и наблюдение на болни, преминали през сърдечна интервенция, и с 16 болнични легла за така наречените стабилни пациенти.

В болница "Света Марина" беше създадена и съвременна ангиографска лаборатория, през която през миналата година са минали 560 души с остър миокарден инфаркт. След въвеждане на новата апаратура смъртността от остър миокарден инфаркт е намаляла от 15% на 9%.

В другата варненска болница - МБАЛ „Св. Анна" функционира „Варненска кардиология", която обслужва пациенти с различна степен на остра и хронична сърдечна недостатъчност.

Наличие на кувьози (съвременни) в местното неонтологично отделение - 9 т.

Във Варна има три неонатологични отделения. Кувьозите са общо 29, 10 от които чисто нови - от тази година.

Отделението в Акушеро-гинекологичната болница от тази година разполага с пет нови кувьоза, с които бройката се е увеличила на 15. Те са напълно достатъчни за нуждите на болницата - там никога не се е налагало да бъдат поставяни по две деца в кувьоз. Неонатологичното отделение в болница „Света Ана" разполага с девет кувьоза, пет от които нови.

В Частната болница „Майчин дом" разполагат с пет кувьоза в добро състояние. През последните години няма случаи на увредени деца вследствие престоя им в кувьоз.

Летище или близост до такова - възможност за вътрешни и международни полети - 9 т.

Международното летище Варна всяка година обслужва по над 1 500 000 пътници. 75 авиолинии свързват Варна с повече от 95 дестинации в 36 страни.

Най-ползваните дестинации са от и за София, Лондон, Будапеща, Виена, а отскоро и Одеса. През лятото има много чартърни полети. За да поеме всички пристигащи и заминаващи самолети на летището беше изграден нов терминал. Стилен бизнес салон се появи, след като то беше отдадено на концесия.

На два часа от летището живеят 2,8 милиона потенциални пътници.

Сексуална ориентация (толерантност) - 9 т.

Отношението на варненци към сексуално различните е толерантно. Варна беше домакин на национални гей-празници, като организаторите отчетоха интерес към тях от туристи от целия свят.

От 2004 година сред гей-общността в града се провеждат кампании за превенция на разпространение на СПИН и други сексуално-преносими инфекции. За това се грижат общинската дирекция „Превенции", Фондация „Куиър-България", Сдружение „Съучастие", Фондация „И" и други. По време на Националната АНТИСПИН кампания тази година 493 варненски хомосексуалисти бяха изследвани безплатно и анонимно за ХИВ.

Две са варненските заведения, популярни сред гей-общостта - Микс-клуб „Александър" и клуб „Росо".

Във Варна не са регистрирани драстични случаи на дискриминация, свързани със сексуално-различните.

Етническа ориентация (толерантност) - 4 т.

Ромите са най-голямото малцинство във Варна - наброяват над 20 000 души. Много от тях живеят без адресна регистрация в града и трудно може да се каже точната им бройка. Определящите се като турци са около 3%. Във Варна има и голяма арменска общност - над 4000 души. В града живеят още араби, гърци, евреи, поляци, чехи и словаци, руснаци и украинци.

Като цяло за варненци може да се каже, че са етнически толерантни. Няма явни прояви на етническа дискриминация, липсват прояви на антисемитизъм или друго дискриминационно отношение към различните етноси и религиозни общности. Дребните и битови престъпления са в рамките на обичайното.

Националният фестивал на етносите се провежда именно във Варна. Към кмета на града функционира и Обществен съвет по темите на етническите и религиозни общности, в който участват представители на всички етноси. В съвета се обсъждат и решават много проблеми на малцинствата.

Гордост за Варна е фактът, че празниците на всички етноси се отбелязват с финансовата подкрепа на общината. Община Варна издаде и уникален календар, посветен на етническите празници.

Брой университети и/или брой гимназии с изучавене на чужд език - 9 т.

Шест висши учебни заведения, едно от които частно, пет елитни гимназии,  както и една частна. Така изглежда този критерий за Варна в цифри. В града висше образование можеш да получиш на следните места – в Икономическия университет (ВИНС), в Техническия университет, Медицинския университет, Военноморското училище “Никола Вапцаров”. Има и частен университет – “Черноризец Храбър”.

Не бива да пропускаме и Колежа по туризъм, който подготвя кадри с бакалавърска степен. Вече работят и два нови факултета към Медицинския университет. Там се обучават бъдещите стоматолози и фармацевти. Сградата е модерна, а условията – съвременни. Във Варна изнесено обучение имат и други български университети. Броят на студентите във Варна е 42 200.


Две от най-елитните гимназии във града са Първа езикова (с немски и английски) и Четвърта езикова (с френски и испански). Изключително престижна е и математическата гимназия. За елитна се смята и Пета езикова, където също се влиза с доста висок бал след 7-и клас. По данни на Община Варна 17 039 ученици изучават чужди езици в 38 училища в града.


Варна е единствения град в България, където всички училища разполагат с лекар и медицинска сестра, които работят в училищните медицински кабинети.

Култура: брой киносалони, опера, концерти, фестивали, събития и т.н. - 9 т.

Варненския оперен театър са се изявявали прочути оперни артисти като Гена Димитрова, Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова, Мария Корели, Елена Образцова и други. Годишно операта представя около 100 спектакъла и концерти. Билетите за отделните прояви варират от 5 до 20 лева. Помещава се в сградата на драматичния театър, като разполага с 500 места. Драматичният театър “Стоян Бъчваров” е културният символ на града. Актьорският му състав е един от най-добрите в страната. Постановки на театъра и артисти от него неведнъж са получавали наградата “Аскеер”. Във Варна има и Държавен куклен театър, който е с 56-годишна история.

От миналата година киноманите във Варна вече са удовлетворени. В новия Мол Варна има осем модерни кинозали, където качеството на звука и картината са на най-високо ниво. Кино-премиерите вече не закъсняват. В същата сграда се помещава и новото 3D кино. Да не забравяме и Фестивалния комплекс, чиито зали бяха основно ремонтирани миналата година. Там любителите на киното могат да гледат и не чак толкова комерсиални филми, тъй като комплексът е домакин на кино-фестивалите „Любовта е лудост” и „Златната роза”.

Фестивалите в морската столица са много – 27-годишно, като по-известните от тях са “Варненско лято”, “Любовта е лудост” и “Златната роза”. “Варненско лято” е най-големият фестивален проект край морето, основан през 1926 г., което го прави най-старият музикален фестивал в България и вторият по възраст в Европа. Фестивалите с това име са три – театрален, музикален и с джаз звучене. През лятото Варна приема още Международния балетен конкурс, който е най-старият в Европа. Традиционно в края на август морската столица е домакин и на Международния фолклорен фестивал.

Всяка година през пролетта се провеждат Международният музикален фестивал „Море и спомени”, Международния фестивал за естрадна песен и естраден изпълнител „Откритие“ и фестивалът на приказката „Златната рибка“. През октомври пък се случва “Златният делфин” – международен фестивал на куклените театри. Международният кинофестивал “Любовта е лудост”, който се провежда в началото на септември, е едно от най-значимите артсъбития в България.

През октомври пък Варна приема филмовия фестивал “Златната роза”, който се организира веднъж на две години и събира най-новите български пълнометражни филми и тв продукции. Отскоро морската столица организира още фестивал на катеренето, хип-хоп графити и бридж фестивал. Варна е и един от градовете, предпочитани за концерти на популярни изпълнители. През лятото музикалните събития се провеждат на сцената на Летния театър, а през по-студените месеци – в големите зали на Фестивалния и конгресен център и Двореца на културата и спорта.

Убийства и самоубийства на глава от населението - 3 т.

Седем са убийствата във Варна за 2008 г., самоубийствата са 16.  Изчислено на глава от населението това прави 0,0000638 на човек.

Брой взломни кражби на глава от населението - 6 т.

През 2008 г. във Варна са регистрирани 495 взломни кражби. Изчислено на глава от населението това прави 0,001375 взломни кражби на човек.

Кражби на автомобили - 3 т.

През 2008 г. във Варна са откраднати 198 автомобила. Изчислено на глава от населението това прави 0,00055 на човек.

Безработица (процент) - 8 т.

Към месец август 2009 г. във Варна е отчетено равнище на безработицата 3,28%. По същото време миналата година безработицата е била 1,71%.

Нарастването на броя на безработните е следствие главно на работна сила от фирми в областта на строителството, търговията с недвижими имоти и др. търговски дейности. Точно тези браншове са най-засегнати от икономическата криза, която не подмина и Варна.

Макар че и във Варна се отчита ръст на незаетите хора, морската столица остава сред градовете, където трудовата заетост е на високо ниво.

Чужди инвестиции - 8 т.

Варна е едно от притегателните места за чуждестранните инвестиции, които идват в страната ни. По данни на БНБ на територията на община Варна през 2008 г. са инвестирани общо 415,70 млн. лв. Най-много са инвестициите в недвижими имоти, наеми и бизнес услуги - почти 151 млн. лева. В строителство чужденците са инвестирали 96 млн. лв., в хотели и ресторанти - 37,57 млн. лв., а чрез финансово посредничество във Варна са дошли 67,34 млн. лв. от чужди инвеститори.

Точна цифра за инвестираните средства във Варна през 2009 г. все още не може да бъде дадена, но при всички случаи икономическата криза е засегнала и това перо.
Прогнозата на Агенцията по чуждестранни инвестиции е, че за цяла България спада на външни средства в края на 2009 г. ще бъде около 25%.

В близост до море, река, планина / курорти - 10 т.

Заради близостта си до морето най-големият град по Черноморието ни е наричан "морска столица". Градът разполага с най-голямото и обширно пристанище у нас. В непосредствена близост до морската столица е разположено и Варненското езеро. Над него се извисява едно от най-големите транспортни съоръжения в България - Аспаруховият мост, дълъг над два километра и висок 52 м.

На осем километра северно от Варна се намира най-старият ни морски курорт "Св.Св. Константин и Елена". Още по-на север са разположени комплексите "Слънчев ден", "Ривиера" и "Златни пясъци". На 30 км от Варна се намира курортът "Албена". На малко повече от 20 км на юг е комплекс "Камчия", разположен край устието на едноименната река.

Брой слънчеви дни - 7 т.

По данни от НИМХ-филиал Варна в града от 1 януари до 31 юли тази година е било слънчево 75 дни. Най-слънчев месец е бил юни, когато слънцето е греело цели 23 дни.

Брой денонощни аптеки - 8 т.

Във Варна аптеките са 183. Повечето са с работно време до 20.00 - 22.00 ч. Денонощните аптеки са пет. Три от тях са в центъра, Денонощни аптеки има по главните варненски булеварди, както и до големите болници. В кварталите „Аспарухово", и „Владиславово" също. Район „Младост" не разполага с денонощна аптека.

Безплатен безжичен интернет на обществени места - 8 т.

Wi-Fi точките във Варна са се увеличили през последната година. Безжичен интернет могат да ползват клиентите на много заведения, ресторанти, хотели и магазини в центъра на града.

Достъп има в близост до Фестивалния и конгресен център, Двореца на културата и спорта, Летище Варна, в близост до Община Варна, Централна поща, моловете и търговските центрове, както и бензиностанциите. Техническият, Медицинският, Икономическият университети, както и Военноморското училище осигуряват на студентите си безжичен интернет. В училищата Wi-Fi достъпът е рядкост.

Във Варна вече много често могат да се видят хора с преносими компютри, които ползват безплатен интернет.

Инвестиции в инфраструктурни проекти - 8 т.

От началото на 2008 г. до днес в инфраструктурни проекти във Варна са инвестирани 80,721 млн.лв. За пътни обекти са похарчени 51,575 млн.лв. Извършени са реконструкции на редица варненски булеварди и улици.  Някои от централните улици в града бяха реорганизирани в еднопосочни, а други – удължени, с цел да се улесни трафикът във Варна.

Само преди два месеца бе открито новото кръгово кръстовище до жп гарата, което поставя началото на магистрален път, който ще свързва центъра с крайните квартали.

Стойността на извършените реконструкции по ВиК обекти за същия период е 26,636 млн.лв. Вече е изградена канализацията в курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена”, в кв. „Виница” се радват на битова канализация – нещо, което до скоро беше проблем за жителите там. В кварталите „Галата” и „Аспарухово”, както и в селата Тополи и Каменар, също се изгражда битова канализация.

Малките улици във Варна, които не са основни пътни артерии, също се нуждаят от основна реконструкция. Те, за съжаление, не са в добро състояние.

Екологично състояние на града (зелени площи, качество на въздуха, боклук) - 8 т.

Зелените площи във Варна са 2 731 дка - около 30% от общата градска площ. Все още най-предпочитано за посещение от варненци, силно озеленено място, си остава Морската градина. Съществуват и други тихи залесени алеи за разходка.

Като цяло общината поде действия по подобряване на състоянието на междублоковите пространства в крайните квартали на Варна. Някои от тях имаха доста запуснат вид и липса на озеленяване. За да направи обстановката по-екзотична, през миналата година общината закупи огромни палми, които са навсякъде из морската столица.

Качеството на въздуха във Варна е добро. За това спомагат климатичните и метеорологични фактори, както и близостта на морето с характерната бризова циркулация – всичко това е причина за бързото разсейване на замърсителите.
Варна е първият град в България, за който има изготвена Стратегическа карта за шум. Изследвани са 60 точки от територията на града, в някои от тях допустимите децибели се превишават.

Няколко фирми се грижат за сметопочистването във Варна. Градът е един от най-чистите, а разделно сметосъбиране се осъществява на 551 места. Броят на цветните контейнери за съответните отпадъци е 1653. Хартията и пластмасата се извозват по 2 пъти седмично, а стъклото – един. За съжаление на много варненци им липсва екологично мислене и не се съобразяват с разделното сметосъбиране.

Удобна администрация (бюрокрация, време за обслужване, любезни служители, достъпност до службите) - 7 т.

Като цяло администрацията във Варна е доста по-гъвкава в последната година. Служителите вече обслужват клиентите с удължено работно време. Общинската и районните администрации приемат и на обяд, за разлика от 2007 например, когато гражданите бяха принудени да се съобразяват с т. нар. “обедна почивка”.

В началото на тази година беше въведена  електронна система за регулиране на опашките и управление на административното обслужване след спечелен проект по ОПАК.

В сградата на общината действа Информационен център, където се предоставят 136 административни услуги на 14 гишета.

В края на миналата година беше внедрена „Система за управление на чакащи клиенти”. Обобщените данни показват, че клиентите се обслужват за 10 минути средно. От 1 юли тази година бяха открити още 5 пункта за плащане на местни данъци в различните квартали на Варна.

Работно време на магазини (до късно; в събота и неделя) - 9 т.

Във Варна повечето магазини работят седем дни в седмицата, включително и на национални празници. Работното време продължава доста след края на работния ден, особено през летния сезон и в централната част на града.

Морската столица е на път да се превърне в Молска столица заради рекордния брой Молове, някои от които са още в строеж. Денонощни магазини има из цяла Варна – както в центъра, така и в кварталите. От миналата година денонощно работят и някои от големите супермаркети.

Общият брой на търговските обекти на територията на общината е 4450. Само през последната 2009 г. са издадени нови 116 разрешения за удължено работно време, което на практика означава, че магазините могат да работят денонощно.

Алеи за велосипедисти (в км.) - 7 т.

Първата отсечка на велоалеята, която трябва да свързва Морската градина с кварталите „Младост” и „Владиславово”, беше открита през есента на 2007 г.

По план тя ще е дълга девет километра. Към момента са готови 1,3 км. Ширината на алеята е два метра. Тя започва от спирка „Нептун” и завършва до Икономическия университет. Много често по велоалеята има паркирани автомобили, което пречи на използването й по предназначение. А ярката червена боя, която покриваше пътя, вече е много бледа.

Съвсем спокойно обаче колело може да се кара в Морската градина. Там през 2008 г. бяха обособени още 3,5 км за велосипедисти, но и останалите алеи са достатъчно на брой и достатъчно широки. Велосипедистите във Варна карат почти безпрепятствено и по крайбрежната алея, която е в отлично състояние и е дълга няколко километра.

Възможност за спорт в града - 8 т.

Спортните игрища във Варна са общо 710 за седем вида спорт. Намират се в междублокови пространства, детски градини, училища, университети. Спортните зали са 138 за 27 вида спорт.

Във Варна функционират 10 басейна без хотелските, 2 гребни бази, 1 конна база, 1 кула за скокове във вода, 4 стадиона, 2 стени за катерене, ледена пързалка, скейтборд парк, скуош център, площадка за ролери, 15 тенис корта, 3 яхтпристанища, картинг писта. В момента се изгражда и специална кула за бънджи скокове.

Спортните клубове са 150 по 45 вида спорт, а спортистите в тях – 5723. 10 са спортните обекти, достъпни за хора с увреждания.

Във Варна се провеждат всички значими първенства и квалификации на националния ни отбор по волейбол в единствената засега годна за тази цел Спортна зала в България.

Възможност за масов спорт има в три общински спортни комплекса. От тази година за базите се заплаща след 18.00 ч. – 12 лева за тенискортовете и 24 лева за футболните игрища на час. Въвеждането на таксата намали в голяма степен спортуващите варненци в общинските бази. За ученици, и студенти базите все още са безплатни.

Детски градини (брой, откриване на нови, достатъчен брой за всички деца) - 5 т.

Детските градини във Варна вече са 52, а децата в тях са 9870. Яслите са 11 с 1289 деца. Тази година бяха открити три нови детски градини с 436 места. Други бяха разширени, което осигури места за още 120 деца.

За една година общината реши проблема на общо 556 семейства с малчугани, което обаче все още е недостатъчно за град с нарастващ прираст. 380 деца във Варна не можаха да се уредят с място в забавачница. Според общината това представлява 4% незадоволеност.
 
От 2000 г. до днес във Варна са осигурени общо допълнителни 1885 места за децата в ясли и детски градини.

Детски площадки - 8 т.

Детските площадки в морската столица вече са около 564. В централната част на града и в големите заведения, които също предлагат забавление и атракции за най-малките си посетители, те са модерни и нови. Общината има сключен договор с фирма „Роспа България” за инспекция на детски площадки за игра и съоръжения. Фирмата следи за тяхната безопасност.

За 2009 г. са изградени още пет нови детски площадки, в същото време се благоустрояват междублокови пространства и се ремонтират стари съоръжения. През лятото за децата е обособена атракционна зона в морската градина.

Хубава главна (пешеходна) улица - 9 т.

На първо място най-хубавата пешеходна зона във Варна е Морската градина. Тя е най-големият изкуствен парк в България. Създаването й започва през далечната 1896 г., след Освобождението. Дължината на градината от най-южната до най-северната точка е 6 км.

В морската градина има невероятни места за почивка и забавление – Аквариум, Делфинариум, Зоопарк, Планетариум, Летен театър, много приятни кафенета и ресторанти, детски кът с атракциони, езеро, в което се карат лодки. Има и много романтични места, като мостчето на желанията например. Морската градина се поддържа в много добро състояние, а най-хубавото е, че е осветена.

Две са главните пешеходни улици във Варна – „Сливница” и „Княз Борис I”. Макар и пешеходни зони да са само части от тях, те са едни от най-хубавите такива в страната. „Сливница” води директно до морето. По “Княз Борис I” има прекрасни кафенета и много магазини.

Тази година беше изградена допълнителна пешеходна зона с дължина 800 м на стойност 2,5 млн.лв.

Брой места за паркиране и престой в задръствания - 4 т.


В последните две години във Варна са целенасочено изградени 3647 паркоместа. Те са съсредоточени около болниците, в централната градска част, университетите, Спортна зала и др. От тази година работят двуетажни платформи за паркиране в района на жп гарата.

Плановете на общината са да построи на още седем места в града двуетажни паркинги, а някои дори е възможно да бъдат на три нива. Някои от тях ще бъдат построени на концесия от частни предприемачи.

Заради големия брой новорегистрирани автомобили, местата за паркиране във Варна са недостатъчни. Това е валидно най-вече за центъра на града. Много от семействата разполагат с няколко автомобила и не могат да намерят място вечер дори на големите паркинги пред блоковете.

Трафикът във Варна е силно натоварен заради разрастването на града, увеличения брой на регистрирани автомобили и липсата за възможности за разширяване на улиците. С въвеждането на еднопосочно движение по част от централните улици през последната година беше направен опит да се облекчи трафикът. Завършва реконструкцията на булевардите „Княз Борис І” и „Цар Освободител”, която ще осигури облекчено преминаване на автомобилите в идеалния център на града.

Последните години не се забелязва особена разлика в трафика през зимата и лятото, когато много туристи посещават града. Пиковите часове на задръстванията са в интервалите, когато варненци отиват и се връщат от работа – съответно между 7.30 –9.30 и 16.00 – 19.00 часа. Най-натоварените булеварди и улици са „Мария Луиза”, „Владислав”, „Осми приморски полк”, „Приморски”, „Христо Ботев”, „Цар Освободител”, „Левски”, „Сливница”, „Девня”, „Чаталджа”, „Шипка” и др.

Дневна тарифа на такси за км. - 3 т.

Фирмените таксита във Варна изравниха цените си. Първоначалната такса в момента е 0,99 лв/км през деня и 0,89/0,99 лв през нощта. За престой клиентите заплащат 0,22 лв/мин денем и 0,26 км/мин нощем.

Като се има предвид времето, в което се стои в задръствания и по светофари във Варна в пиковите часове, таксиметровата услуга се оскъпява допълнително. Цена за повикване на такси във Варна няма.

Има обаче таксита, които возят доста солено, особено през летния сезон. Можете да ги видите да чакат своите жертви най-вече в района на гарата, автогарата, на летището и по комплексите. Тяхната тарифа може да стигне до пет лева за километър.

На територията на града работят 2200 лицензирани таксиметрови автомобила.

Брой ресторанти с различна национална кухня - 9 т.

Във Варна ресторантите са изключително много и най-разнообразни. Точно от Варна тръгват някои от най-успешните в България вериги заведения за хранене. Много са италианските ресторанти - 10 на брой, на много места предлагат и китайска кухня - също 10. Не липсват и гръцки таверни, турските ресторанти са два, има и ирландски пъбове.

Във Варна има и португалски, испански, сръбски, грузински, руски, индийски и японски ресторанти. Много са и изисканите заведения за най-изтънчени вкусове. Рибните ресторанти също са доста, а в някои от тях предлагат и суши. Разбира се, не е пренебрегната българската национална кухня. През лятото на някои от ресторантите гостуват екзотични кухни.

Място да пиеш хубаво кафе в центъра - 9 т.

Във Варна приятните места за кафе са много. Както по пешеходните зони, така и в кварталите. Най-хубаво обаче е в морската градина, където далеч от шума, сред зеленина и близо до морето можеш да пиеш кафе в приятна компания или сам. На плажа през лятото също е прекрасно. Там работят десетки заведения, където можеш да се наслаждаваш на кафе или коктейл.

Във Варна не липсват както изискани и скъпи барове, така и достъпни кафенета, където можеш да пиеш кафе по левче. В кварталите може и за 0,80 лв. Навсякъде обаче е приятно, защото мирише на море!

Достъпност за инвалиди - 5 т.

Във Варна са изградени над 300 подстъпа за хора с увреждания, двигателно затруднени лица и майки с колички. 84 рампи има в училища, детски градини обществени, лечебни и спортни обекти. Монтирани са хидравлични платформи на четири подлеза на стойност 560 000 лв.

В  помощ на незрящите са изработени 367 звукови сигнализатора, монтирани в 325 автобуса, на входовете на 26 обществени сгради и 16 кръстовища. Раздадени са 900 дистанционни управления на хората със зрителни проблеми. Стойността на тази инвестиция е 122 800 лв.

Външни рампи има в 18 училищни сгради и 13 детски градини. В шест училища са пригодени тоалетни клетки за деца с увреждания. В едно от училищата има специален асансьор, а в друго - хидравлично устройство.

9 от общо 17-те градски тоалетни са адаптирани за хора с увреждания.

Средна януарска/юлска температура (в градуси Целзий) - 8 т.

Зимата във Варна е ветровита. Лятото е топло, но не много горещо, с бризов вятър, но влажно. По данни от НИМХ-филиал Варна през януари средната температура тази година е била 3,3 градуса, а през юли 2009 г. - 23,9 градуса.

Критерии