Казанлък

Казанлък е най-популярен у нас и по света като градът на розата и художниците. Още от 1903 г. традиционният Празник на розата събира хиляди туристи от страната и чужбина. В Казанлък са родени художниците Дечко Узунов, Ненко Балкански, Иван Милев, чийто образ стои върху банкнотата от 5 лева.

Казанлък е град с утвърдени традиции в културно-просветно отношение. През 1836 г. Неофит Бозвели въвежда тук взаимната метода на обучение, през 1860 г. се създава първото читалище, а през 1873 г. - читалище „Искра”. Казанлък става известен и като града на 100-те художници и на десетки артисти с утвърдени имена в национален мащаб - Порфирий Велков, Мара Пенкова, Тодор Мазаров, Стефан Гецов, Луна Давидова, Любомир Кабакчиев, Видин Даскалов и др.

Казанлък е известен и като град на калашниците! Там се намира военният завод “Арсенал”, в който се произвеждат прототипи на това оръжие. В Казанлък през 1924 г. е създадена и първата фабрика за струнни и щрайхови инструменти на братя Георгиеви - днешната „Българска Кремона”.  
Казанлък се асоциира още с Алековия Бай Ганьо и с героите от “Мамино детенце” на Каравелов. Близо до него е Долината на тракийските царе, където в последните години бяха открити няколко големи тракийски гробници. Археологът Георги Китов намери там златната маска на Терес и бронзовата глава на Севт III. През лятото на  2009 г. археологът д-р Георги Нехризов откри в района на село Долно Изворово и първата вкопана в земята гробница от епохата на траките. В района на село Крън се намира и едно от първите неолитни селища, открити по нашите земи.

Сред научната слава на Казанлък се вписва и златната школа по физика  на учителя Теодосий Теодосиев. Създадена преди повече от 20 години и до днес школата обучава и отглежда млади таланти във физиката, участници в международни олимпиади по физика и математика.

Населението на Казанлък е около 57 000 души.


Брой указателни табели по улиците и спирките - 2 т.

Указателните табели в Казанлък са изключително малко. Такива с имена на улици и булеварди липсват на много места дори в центъра. В кварталите положението е още по-зле. Където има - те са стари, износени и често поставени на места, невидими за туристите.

Модерните табели се броят на пръсти и те са резултат най-често от желанието на някоя частна фирма да направи нещо добро за града. Табели на латиница има, но често с много грешки.

Парадоксално, но в Казанлък на много места  липсват указателни табели към културните паметници. Изключения правят само подходите към Тракийската гробница и на едно от възловите кръстовища извън града, указващо посоката към Долината на тракийските царе.

По спирките на градския транспорт табели има, но и те са в лошо състояние. Новопоставените са малко и доста ниски, с което създават опасности за гражданите.

Наличие на апаратура за лечение на инфаркт - 6 т.

В Казанлък такава специализирана и свръх модерна апаратура има в Многопрофилната болница, но поради редица бюрократични спънки и проблеми, в момента тя и новото отделение не се използват пълноценно. Направената инвестиция там само в апаратура е за над 1 млн.лв. Най-близкото място за подобно лечение са София и Варна.

Наличие на кувьози (съвременни) в местното неонтологично отделение - 4 т.

В казанлъшкото родилно отделение кувьозите са четири и не са от най-ново поколение. Броят им е достатъчен, на фона на броя нуждаещи се от тях новородени, тъй като по принцип тежките случаи на недоносени бебета и такива в депресивно състояние се изпращат за лечение в болниците в областния град Стара Загора.

В казанлъшкото родилно при нужда бебета престояват в кувьозите между два и три дни. По тази причина и няма случаи на слепота сред новородените, поради дълъг престой в кувьоз.

Летище или близост до такова - възможност за вътрешни и международни полети - 3 т.

Близо до Казанлък има частно летище, което обслужва предимно малки частни  самолети и делтапланери.  Най-близкото до града международно летище е това в Пловдив. Разстоянието е около 100 км.

Сексуална ориентация (толерантност) - 4 т.

Прословутият еснафлък от произведенията на Алеко Константинов, не е забравен в Казанлък. И въпреки това жителите на града по-скоро са толерантни към хомосексуалистите, макар и да предпочитат да не ги допускат до себе си.

В града не се организират масови прояви на гейове, нямат и специални заведения. Въпреки това обществото им е добре организирано и опознаваемо в района. Няма данни за случаи на дискриминация.

Етническа ориентация (толерантност) - 3 т.

На територията на Казанлък живеят близо 12 000 турци. Ромите са около 10 000, близо 1000 са арменците, евреите, македонците. Жителите на града проявяват толерантност към тях.

Истина е обаче, че понякога има напрежение между българи и роми. Стига се дори до насилие от страна на роми към българи и обратното. Най- честата причина са имотни кражби. В Казанлък по традиция в Международния ден на ромите - 8-ми април се организира голямо ромско къпане в обществената баня на минерални бани „Овощник".

Безплатната баня се поема от общината, а ромите в знак на благодарност поднасят венци и цветя пред паметник на загинали местни герои.

Брой университети и/или брой гимназии с изучавене на чужд език - 3 т.

В Казанлък няма висше учебно заведение, но по въпроса се работи повече от  пет години. Водени бяха поредица преговори с различни ВУЗ-ове, както в страната, така и в чужбина.
 
Последната актуална информация е за откирване на филиал на Тракиийския университет в града, с превес на икономически и туристически специалности, но повечето граждани са скпетични по въпроса заради близостта на центъра –майка –Стара Загора (само на 20 минути път с кола) до Казанлък. Изразява се мнение, че икономически не би било рентабилно. Социологическо проучване от миналото лято показа, че ако в града се създаде университет, около 10% от младежите на Казанлък категорично ще предпочетат да учат в него, отколкото да кандидатстват на други места в страната.

Елитните гимназии в града са няколко. Природо-математическата гимназия “Никола Обрешков” десетилетия наред създава прекрасни физици и математици, които градят кариера извън България. Възпитаници на училището работят в престижни университети в Европа и Америка. Един от тях е професор Петко Динев, който работи за НАСА. Един от най- младите доктори по физика, изучаващ черните дупки във Вселената е също възпитаник на гимназията - Павлин Савов, който близо десет години вече работи в САЩ. Възпитаник на казанлъшкото ПМГ е и най- младият член на МЕНСА –България -Владимир Комсийски, който в момента е студент в Техническия университет в София. В Казанлък за елитно училище се брои и СОУ“Антим Първи”, както и Хуманитарната гимназия „Св.Св. Кирил и Методий”, която е и първото Педагогическо училище в Източна Румелия, отворило врати веднага след Освобождението - през 1883 година.
 
Настоящите казанлъшки студенти на практика учат във ВУЗ-ове в цялата страна. Най- често предпочитани от тях са СУ, ТУ-София, техническите Вузове в Пловдив и Габрово, Свищовската стопанска академия,  както и висшите училища във Варна.

Култура: брой киносалони, опера, концерти, фестивали, събития и т.н. - 3 т.

Градът е символ на няколко традиционни празника, но най-вече се свързва с този на розата. Той се провежда всяка година от 1903 г. насам, през първата неделя на юни. Сред най-запалените почитатели на Празника на розата са японските и австралийските туристи, които идват специално за него в Казанлък.

В града се провеждат и Чудомировите празници. Има и Дни на тракийската култура. По време на тях се представят уникални мистични спектакли, организира се национален арт фестивал. В района на язовир „Копринка”, в близост до града, вече 6 години се провеждат и русофилски събори.

Убийства и самоубийства на глава от населението - 4 т.

За миналата година в района на Казанлък и останалите четири общини, които обслужва местното РПУ, убийствата са общо пет, като най-знаково е това на Тотьо  Тотев-Бореца, разстрелян пред дома си. Все още няма задържан за убийството. 

Самоубийствата само в Казанлък от началото на тази година до края на август са четири. На живота си посягат хора на различна възраст, най-честата причина за това са болест или  лични проблеми.

Брой взломни кражби на глава от населението - 6 т.

Взломните кражби на територията на РПУ-Казанлък, което покрива общините Казанлък, Павел баня, Мъглиж, Гурково и Николаево с общо население от 129 000 човека, са 200.

Кражби на автомобили - 4 т.

Противозаконните отнемания на автомобили за миналата година на същата територия са 27. Крадат се предимно западни коли, не са редки случаите на посегателства и над соцвозила.

Безработица (процент) - 4 т.

През август безработните само в община Казанлък са 2470 човека или 6,17% от икономически активното население, което е 40 045 човека. За последната година борят на безработните се е увеличил в района с 2,2%. През летните месеци в района се е увеличил броят на безработните с ниско образование, но и този на висшистите.

Към момента близо 54% от безработните са хора завършили техническо образование, като е значителен и броят на  инженерите -висшисти. В момента  трудно намират работа в града на розите и специалисти  в сферата на обществознанието и селското стопанство. Глад за кадри изпитва казанлъшката оръжейница "Арсенал", където в момента се търсят монтьори и настройчици в специалните производства и тези за боеприпаси.

В Казанлък по традиция без работа по-често остават жените,  съотношението им е обикновено 2:1. Те обаче са и по-гъвкави и по-бързо си намират работа. През август безработните в казанлъшко са се увеличили със 189 човека.

Чужди инвестиции - 5 т.

През последните четири години в Казанлък са инвестирани близо 25 млн. лв. 15 млн. лв. от тях са вложени в газификацията на града. Чужди инвеститори почти няма, като се изключат сделките с недвижими имоти и земя от страна на турски предприемачи, както и инвестиции на няколко големи търговски вериги - предимно немски.

В началото на тази година в околностите на Казанлък заработи и завод за метални сейфове с чуждо участие, а в района на връх Бузлуджа, в близост до хижа „Бедек", се гради и ветропарк. Инвестицията за него е изцяло частна на две чужди фирми.

В близост до море, река, планина / курорти - 6 т.

Градът е разположен в Казанлъшката котловина. Той се намира в самия център на страната. Разстоянието до Централна Стара планина е 10 минути с автомобил, а до Южното Черноморие - около три часа.

Съвсем на близо е балнеологичният курорт Павел баня. На 30 минути път от Казанлък на север са връх Бузлуджа, Паметникът на свободата -на връх Свети Никола, а само на час Габрово и Етъра. На 6 километра от Казанлък е и Мъглижкият манастир.

Брой слънчеви дни - 7 т.

Слънчевите дни в Казанлък на година са около 74.

Брой денонощни аптеки - 4 т.

В Казанлък има три денонощни аптеки и около 15 други. Денонощните аптеки са в центъра на град. Удобни са за гражданите и на този етап са достатъчни.

Безплатен безжичен интернет на обществени места - 3 т.

Казанлък е град, който предлага безжичен интернет на няколко обществени места. Точна статистика обаче не се води. Безплатен интернет има в района на централния площад, в няколко заведения около него, както и в квартали, в близост до офиси на интернет доставчици.

По информация на интернет-доставчици около 40% от жителите на Казанлък ползват интернет, а броят им непрекъснато се увеличава.

Инвестиции в инфраструктурни проекти - 4 т.

През последните четири години в Казанлък са инвестирани близо 25 млн.лева. 15 млн.лв. от тях са вложени в газификацията на града.

Чужди инвеститори почти няма, като се изключат сделките с недвижими имоти и земя от страна на турски предприемачи, както и две по-големи частни инвестиции за последната година - създаване на завод за метални сейфове и ветропарк, в района на „Бидек”.

Екологично състояние на града (зелени площи, качество на въздуха, боклук) - 3 т.

Казанлък не е сред най-зелените градове. Започналото преди пет години по-масово озеленяване на града и района, секна с намалението на приходите в местната хазна. Допълнително желанието на общината за това бе попарено от факта, че гражданите не стопанисват и не пазят добре вече създадените градинки и тревни площи.  

Зелените площи на територията на Казанлък са четири пъти по-малко от приетото за нормално за град с тези размери. През 80-те години на миналия век масово в града са изсечени липи и акации, за да се прокарат тролейбусни линии, превърнали тогава социалистически Казанлък в единствения неокръжен град за времето си, разполагащ с такъв транспорт. Сериозни щети върху зелените площи през последните години нанесоха и редица големи горски пожари в близост до града, където все още липса сериозно залесяване. От три години тежко боледуват и десетилетните борове в района на парк „Тюлбето” в Казанлък.

В края на лятото с помощта на доброволци от акция „Климат” бе създадена малка горичка от широколистни дървета в същия парк.

Въздухът в района на Казанлък е сравнително чист,  но не са изключения и честите  замърсявания, резултат от дейността на няколко предприятия в района на общината. Казанлък е град, в който няма разделно сметосъбиране. Отпадъците се извозват сравнително ритмично, с малки изключения през празнични и почивни дни.

Удобна администрация (бюрокрация, време за обслужване, любезни служители, достъпност до службите) - 5 т.

Институциите в Казанлък работят с удобно  работно време за гражданите - обикновено от 8.00 до 17.00 часа или от 9.00 до 18.00 часа. Бюрокрацията не е нещо ново, нито в повече или по-малко от други места. Всичко зависи  често от конкретния човек или място.

Проблем по-скоро в това отношение се оказва, че повечето областни структури на дадени институции са в Стара Загора, което често затруднява решаването на даден проблем. Любезността също е относително качество, но повечето се стремят да са вежливи с граждани.

Достъпността за хората с увреждания и наличието на рампи  е решена в повечето институции - Бюро по труда, данъчна служба, социална дирекция. По-трудно пропусклива за граждани е общинската администрация , но за улеснение и решаване на ежедневни въпроси е създаден и Информационен център.

Работно време на магазини (до късно; в събота и неделя) - 5 т.

От понеделник до събота магазините в Казанлък работят най-много до 19.00 часа. Изключения правят денонощните хранителни магазини и магазините от големите търговски вериги, които работят до 22.00 часа, а в неделя до 21.00 часа. Масово търговските магазини в почивни дни затварят в 17.00 часа.

Алеи за велосипедисти (в км.) - 5 т.

Казанлък все още здраво държи на старата си слава - град с много велосипедисти. И до днес колелото е  сред масовите предпочитани превозни средства. В някои фабрики дори още стоят запазени специални „паркинги” за велосипеди. 

Частично оцелели са и някои табели, обозначаващи това. В центъра на Казанлък обаче е абсурдно да се кара колело. Специални табели забраняват това, но никой не ги спазва. Единствената изградена алея за велосипедисти е от града в посока село Крън – близо 6 км. Велоалея има и в парк „Тюлбето”.

Възможност за спорт в града - 6 т.

Казанлък е спортен град със спортна слава. За желаещите да спортуват има варианти и решения.

В непосредствена близост до парк „Тюлбето” е градският стадион „Севтополис”, който е на свободен достъп. Съществува  и малко игрище за деца, както и  тенис корт, нает от частна фирма. Множество са  фитнес залите, а в някои казанлъшки училища физкултурните салони се използват за тренировки на граждани в различни спортове, предоставени от множество частни клубове. В две казанлъшки училища се провеждат тренировки по таекуондо и волейбол. В града има и два големи басейна за плуване, но на практика се използва само един - в централния хотел на града. 

Масовият спорт при учениците в последните години оживява благодарение на апостолската работа на отделни учители по физкултура или на отделни треньори. Пример в това отношение е лекоатлетката Петя Пендарева с нейната частна школа, както и Татяна Рахманлиева.

Детски градини (брой, откриване на нови, достатъчен брой за всички деца) - 9 т.

В Казанлък има 15 детски градини. Съвсем наскоро в града, в района на карловската бригада, бе открита и оборудвана нова модерна детска градина (на мястото на бившата казармена кухня).

Броят на градините е достатъчен, няма деца извън тях.

Детски площадки - 2 т.

Детските площадки в града са недостатъчно. Точният им брой не е ясен на общинската администрация, не се води статистика, а подръжката им е инцидента. Почти всички площадки са остарели, не се поддържат, а съоръженията са опасни за децата.

Наскоро беше направена детска площадка в квартал „Изток”. В него живеят много млади семейства, но досега там нямаше места за игра на децата. За игри родителите предпочитат площадка в частна сладкарница или алеите на градската градина и парк „Розариум”. В него има детска площадка, но е зле поддържана.

Хубава главна (пешеходна) улица - 6 т.

Жителите на Казанлък наричат своите хубави централни улици “местното Пето авеню”. Стъргалото е между улиците “Искра” и “Скобелев”.

Брой места за паркиране и престой в задръствания - 5 т.

Може и да ви се стори абсурдно, но в Казанлък автомобилите са повече на брой от реално живеещите хора в града. Ако населението на Казанлък е около 57 000 души, то според статистиката колите са около 70 000. При това положение местата за паркиране е нормално да не са достатъчни.

Подземни паркинги няма.  Инцидентни са усилията на общината да увеличи местата за паркиране. От  близо година  вече действа наредба за платено паркиране в центъра. Пет са и паркоматите за целта в центъра на града. Санкциите са 10 лева на автомобил, при неправилно паркиране и неплатена паркинг зона. Колко обаче е събрала от тези санкции общината, не е ясно. Информация затова не се дава.

По презумпция сумите от платеното паркиране трябва да се използват за ремонт и рехабилитация на улични платна. Въпреки санкциониращото звено в града на розите,  продължават за паркинги да се използват тротоарите, пешеходните зони, дори и зелени площи и градинки. Казанлък е популярен като "град на металните гаражи". По последни данни те са близо 5000.

Дневна тарифа на такси за км. - 6 т.

Таксито е доста скъпо удоволствие в Казанлък. Повечето фирми возят през деня на тарифа от 0,75 лв/км. Нощната е с 0,10 лв. повече. Има и фирми с фиксирани тарифи- по 1,50 лева за града. Коректността в това отношение обаче не винаги е на ниво.

Брой ресторанти с различна национална кухня - 2 т.

Градът няма кой знае какви ресторанти с различна национална кухня. Има един китайски, и, което е може би по-интересно, един турски ресторант, в останалите се предлагат обикновено по едно или няколко ястия от чужда кухня.

Сред предпочитаните места за хранене е уютна местна пицария с нюйоркско излъчване в центъра на града, която предлага разнообразие от различни кухни - гръцка, българска, турска, както и екзотични ястия.

Качеството на храната е според вкуса и възможността да се плаща, но като цяло няма сериозни оплаквания. По принцип казанлъчани са претенциозни и бързо се отказват от заведения с необоротни кухни.

Място да пиеш хубаво кафе в центъра - 6 т.

Хубаво кафе в Казанлък човек може да пие в почти всяко заведение в центъра. Любими за жителите на града са заведенията по ул.„Скобелевска" и ул.„Искра", които освен добро кафе, предлагат и красиви гледки, с атмосфера и детска глъч.

Сред местата за добро кафе е и местна мини-сладкарница, в района на градското кино. Там кафето е с голям каймак и придружено с домашно приготвени бисквити и сладки. Последните, заедно с усмихнатите продавачки са бонус.

Доброто кафе в Казанлък е на цени от 0,80 до 1,20 лв.

Достъпност за инвалиди - 2 т.

Достъпни за хората с увреждания са сградите на данъчната и социалната служба, Бюрото по труда, театъра, Градската художествена галерия, историческия музей и Дома на културата.

Пред сградата на Общината също има рампа за инвалиди. В едно единствено училище е изграден асансьор.

Средна януарска/юлска температура (в градуси Целзий) - 7 т.

Зимата в Казанлък е мека, снеговалежите са рядкост. Лятото е топло, в един период дъждовно, в друг - сухо. Средната януарска температура е над 0 градуса. Средната юлска - над 25 градуса.

Критерии