Кюстендил

Кюстендил е град, създаден преди повече от 8000 години. В историята е известен с имената Пауталия, Улпия Пауталия, Пауталия Аврелий, Велбъжд, Константинова баня, Ълъджа, Баня, Коласия, Кюстендил. През вековете е привличал хората заради минералните си лековити извори, наличието на планина – Осогово, река – Струма, която минава наблизо, и плодородна земя.

Първоначално се е наричал Пауталия и е бил част от Римската империя, като доказателство за това са останали множество римски терми (бани) и отбранителна крепост в местността Хисарлъка. По-късно – през Средновековието, се е казвал Велбъжд, а днешното му име идва от последния български владетел преди турското робство – Константин Драгаш (”Земята на Константин”).

Най-известни представители на града са художникът Владимир Димитров-Майстора, спасителят на българските евреи – Димитър Пешев, Дядо Ильо Войвода, композиторът Марин Големинов, поетът Биньо Иванов.

В Кюстендил живеят над 50 000 души.


Брой указателни табели по улиците и спирките - 6 т.

В Кюстендил има достатъчно табели, включително и такива, които обозначават културно-историческите паметници. Последно бяха поставени знаци за забранено влизането на каруци в центъра на града.

На улиците, жилищните блокове и кварталите има указателни табели. Системата за транслитериране е спазена при табелите и знаците за град Кюстендил, селата от общината и ГКПП Гюешево.

Наличие на апаратура за лечение на инфаркт - 2 т.

В Кюстендилската болница няма апаратура за лечение на инфаркт, но има за оказване на първа помощ и стабилизиране на пациентите. На около 90 км в София има поне три специализирани клиники, където се изпращат на лечение пациентите от Кюстендил.

Подобна апаратура е скъпа, и за да се инвестира в нея трябва да има и по- голям брой нуждаещи се пациенти.

Наличие на кувьози (съвременни) в местното неонтологично отделение - 7 т.

Четири са новите съвременни кувьози в неонатологичното отделение на Кюстендилската болница. Те са напълно достатъчни за работата му. Няма случаи, в които да се събират по две бебета в кувьоз или да има поражения по децата, заради старата техника.

Отделението бе основно ремонтирано, условията за майките и бебетата са много добри. 

Летище или близост до такова - възможност за вътрешни и международни полети - 2 т.

В града няма летище. Най-голямото летище в България - Софийското е на по-малко от 100 км от Кюстендил. То предлага както вътрешни, така и международни полети.

Сексуална ориентация (толерантност) - 5 т.

В Кюстендил няма организации, които да защитават правата на гейовете. Най- вероятно това е така, защото няма случаи на сексуална дискриминация. В града не са се организирали  и прояви на хомосексуалисти, няма и специални заведения за тях.

Етническа ориентация (толерантност) - 4 т.

В Кюстендил има ромско малцинство и единични представители на други етноси. Ромите са близо 7000, при регистрирани по постоянен адрес в града- 59 026 души. Почти във всяко училище вече учат и ромски деца. В много от спортните клубове тренират деца от кв. „Изток". Град Кюстендил се поддържа в чист вид, благодарение на труда на роми.

Кюстендилските роми организират уникален „Празник на хамалина", конкурси за красота - „Мис ромска пролет" и „Мис Василица". "Тимуровска команда", група от млади хора - доброволци, помагат на инвалидите от ромския квартал, като им купуват лекарства, хранителни продукти или им попълват молбите за социални помощи.

Напрежение в отношенията българи - роми внесе убийството в черешовата градина в село Шишковци, където група роми пребиха до смърт един от пазачите и раниха други двама.

Брой университети и/или брой гимназии с изучавене на чужд език - 4 т.

В Кюстендил има филиал на Международния славянски институт - Москва. Градът е само на 90 км от Студентски град и всички университети в София.  Още по-близко, на около 70 км, са Югозападния университет „Неофит Рилски” и Американския университет в Благоевград. Прием в Кюстендил прави и частен колеж „Бизнес”, от който тази година излезе първия випуск.

Обучение по чужд език предлагат всички гимназии в града.

Култура: брой киносалони, опера, концерти, фестивали, събития и т.н. - 5 т.

За втора поредна година в Кюстендил бе организиран Празник на черешата и само преди дни Празник на плодородието. Градът иска да върне славата си на овощна градина на България.

Галерия “Владимир Димитров-Майстора” е единствената в България строена за изложба на картини и произведения на изкуството с естествена светлина от стъклен покрив и уникална акустика за концертни прояви.

Римските терми, крепостната стена в Хисарлъка и над 200 исторически и културни паметници говорят за 8-хилядолетната история на града. Регионалния исторически музей разполага с няколко изложбени зали и предлага богат културен календар.

Кюстендил е популярен и с конкурса “Девойка Кюстендилска пролет”, който е всяка година на 21 март. Конкурсът е с повече от 40-годишна история. Отдел “Култура и духовно развитие” организира за Голяма Богородица празника “Панагия - въздигане на хляба”, както и културна програма - “Детско лято”.

Община Кюстендил организира концерти на Глен Хюз и сръбската група „Сребърни крила”. В града се провеждат международните фестивали - на класическа китара „Акад. Марин Големинов”, фолклорните „Сребърна пафта” и „Пауталия”, за детска вокална песен „Златни ябълки”. Кюстендил е домакин и на националния фестивал за стари градски песни „Пей сърце”, националния литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов”. Художници от целия свят се събират на пленерите “Свети Лука” и „Следовници на майстора”.

За съжаление в града няма обаче кино. Общинският театър за сметка на това направи успешен сезон, с много и разнообразни постановки за деца и възрастни, играни пред пълни зали. Направиха се и две нови зали за куклен театър и за танци.

Убийства и самоубийства на глава от населението - 8 т.

В Кюстендил няма извършено убийство през 2008 г. Регистрираните опити за самоубийства в кюстендилско през миналата година са били четири. За щастие нито един не е завършил с фатален край.

Брой взломни кражби на глава от населението - 8 т.

84 са заявените кражби в Кюстендил през миналата година. В това число се включват домови кражби, от обществени места, офиси, фирми, училища и павилиони.

Кражби на автомобили - 9 т.

Една кражба на МПС в Кюстендил, отчитат от Областна дирекция на МВР за 2008 г.

Безработица (процент) - 2 т.

10,2% е равнището на безработицата в община Кюстендил към края на месец юли. Или това е с 2% повече спрямо същия период на миналата година.

Чужди инвестиции - 5 т.

На  територията на град Кюстендил през 2009 г. отвори врати Хипермаркет  от световна верига магазини. Инвестицията възлиза на около 5 млн. евро. В процес на реализация е изграждането на мол от частен инвеститор, на стойност над 14 млн. евро.

Друга инвестиция на територията на Кюстендил,  в процес на реализация е изграждане на сграда от руски инвеститор в  центъра на град Кюстендил, за обществено обслужване, на стойност над 1,5 млн. евро. Чуждите инвестиции са насочени главно в сферата на търговията, овощарството и леката промишленост. Няма спад в инвестициите спрямо миналата година, отчитат от община Кюстендил.

В близост до море, река, планина / курорти - 7 т.

Градът е в подножието на планината „Осогово", с най-висок връх „Руен" - 2251 м. Всяка година среща на върха си правят туристи от България и Македония. В планината се инвестира в ски- писти, влекове, спортни съоръжения и ремонт на част от старите хижи.

На  по-малко от 100 км са и ски-пистите в Паничище, Боровец и Витоша. Популярни места за отдих, риболов и рафтинг има по поречието на близката река „Струма".  Курортното селище Паничище пък е изходна точка за маршрутите до Седемте рилски езера.

Кюстендил е по-близо до Бяло море, отколкото до Черно море и не са рядкост „уикенд почивките" в Гърция.

Самият Кюстендил е курорт - минерални и лековити извори, чист въздух, лесопарк „Хисарлъка" с пешеходни алеи и детски площадки, 5-звезден хотел.

На територията на Кюстендилска област е Рилския манастир.

Брой слънчеви дни - 7 т.

В Кюстендил слънчевите дни годишно са 71.

Брой денонощни аптеки - 0 т.

Всеки момент в Кюстендил ще бъде открита денонощна аптека. За целта бе проведен търг за помещение от община Кюстендил. Тя ще се намира на партера на бившата поликлиника. Финализира се процедурата по нейната регистрация.

Безплатен безжичен интернет на обществени места - 5 т.

Почти на 100%, в заведенията по цялата пешеходна алея в Кюстендил, може да се ползва безплатен безжичен интернет. С табели Wi- Fi такова удобство предлагат и не малко от заведенията  и хотелите в града.

С лаптопи или мобилни телефони хората все по-често се възползват от тази услуга, макар и част от другите клиенти да ги гледат странно. Все още обаче няма безплатен интернет в парковете или обществените сгради.

Инвестиции в инфраструктурни проекти - 5 т.

От началото на 2007 г. до настоящия момент Община Кюстендил е реализирала 11 инфраструктурни проекти, като 4 от тях все още са в процес на реализация. Средствата за тях са както от Европейски фондове, така и от Национални програми и фондове.

Най-мащабният проект е „Подобрения на водния цикъл на град Кюстендил – реконструкция на ВиК мрежата на град Кюстендил и ПСОВ”, финансиран от програма ИСПА, на Обща стойност  41 500 000 лв. Строително-ремонтните дейности по проекта включват: пълна рехабилитация на съществуващата пречиствателна станция за отпадни води и разширяване процеса на пречистване; изграждане на технологично стъпало за пречистване на технологични отпадни води на пречиствателна станция за питейни води; реконструкция на 50,7 км (39%) от водоразпределителната мрежа на град Кюстендил.

Едни от по-големите проекти в града са: “Пречиствателна станция и канализационни колектори за отпадни  води, с. Шишковци, Община Кюстендил”. Обща стойност на проекта: 1 млн. лв., по програма ПУДОС; “Изграждане на защитени пространства в Дом за възрастни с умствена изостаналост с. Преколница, гр. Кюстендил”. Общата стойност на проекта: 164 246 евро, по програма ФАР; „Доизграждане на храм "Св. Вмчк Георги", с. Ябълково, Община Кюстендил”. Проект „Красива България”, на обща стойност 196 904,52 лв. Съфинансиране от Община Кюстендил: 100 421,30 лв. (в размер на 51% от общата стойност на обекта); „Изграждане на резервоар за питейна вода 300 куб.м - висока зона, с. Богослов”. Финансираща институция-ПУДООС, на обща стойност на проекта: 110 360,59 лв.; “Доизграждане на храм “Св. Иван Рилски”, с. Пипирков чифлик, община  Кюстендил. Финансираща институция - Проект „Красива България”. Обща стойност на проекта: 197 108,30 лв. Съфинансиране от Община Кюстендил: 100 525,23 лв. (в размер на 51% от общата стойност на обекта); „Ефективно подобряване на материално-техническата база за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи в Община Кюстендил”. Финансираща институция: Японско  посолство, Обща стойност на проекта: 48 585,24 евро (95 024,47 лв.); „Дом за възрастни с физически увреждания „Ильо Войвода гр.Кюстендил”. Финансираща институция - Проект „Красива България”. Обща стойност на проекта: 310 783 лв., съфинансиране от Община Кюстендил: 65 264,43 лв.

Екологично състояние на града (зелени площи, качество на въздуха, боклук) - 7 т.

На  територията на Община Кюстендил няма  екологични проблеми. Кюстендил е първият град в Европа, в който  от началото на 2009г.  е забранена употребата на полиетиленови  торбички, използват се само деграленови и екологично чисти, бързо  разграждащи се в природата.

Зелената  система се стопанисва и поддържа от ОП ”Чистота”  и е в добро  състояние. Зелената площ е около 800 дка, като в това число не се включва територията на лесопарка. В Кюстендил има около 14 000 улични дървета, част от тях са от ценни дървестни видове. Поддържат се около 12 дка розариуми, 5 дка цветни килими и 1900 линейни метра жив плет, по данни на общината. Няма унищожени зелени площи заради модерно строителство.  Създават се нови зелени площи и цветни петна  предимно по кварталите. Прави се пролетно и есенно засаждане  на нови дървета.

Въздухът над Кюстендил е чист. В града няма големи предприятия-замърсители. Всички заводи, болницата и много от частните домове са газифицирани. При последните замервания, правени в града,  няма  констатирано превишаване над пределно допустимата концентрация на вредните вещества.

 Сметопочистването и сметоизвозването се извършва от ОП ”Чистота” по  предварително изработен  график, като от  централна градска  част се извозва  ежедневно, в останалата  част на града  веднъж или повече  пъти седмично,  в зависимост от  необходимостта и  напълването на  съдовете за смет. Има разположени  около сто комплекта  за разделно събиране  на отпадъците. Разделното  събиране е въведено  в града  и  част от селата и работи добре.

Удобна администрация (бюрокрация, време за обслужване, любезни служители, достъпност до службите) - 8 т.

Борбата с бюрокрацията в Кюстендил продължава. На входа на община Кюстендил работи фронт офис. От скоро има нов пропускателен режим в сградата, като гражданите, които искат да разговарят с някои от служителите, се регистрират при охраната на входа, и за да влязат трябва да бъдат придружени от съответния служител.

Информационен терминал бе монтиран на входа на областна администрация, който ще бъде достъпен и за хора с увреждания. Предстои въвеждане на електронно обслужване.

В ТД на НАП работи електронна система за контрол на опашките, с каквато разполагат и някои от банковите офиси в града.

Работно време на магазини (до късно; в събота и неделя) - 5 т.

В Кюстендил има четири хипермаркета, които работят и в събота и в неделя. Работното време на хранителните магазини в града основно е от 7.00- 7.30 до 22.00- 23.00 ч. Нехранителните магазини отварят в 9.00 - 10.00 и затварят до 18.30 - 19.00 часа.

Няма разлика между лятно и зимно работно време. Няма разлика и  в работното време на магазините в центъра и покрайнините.

Освен големите хипермаркети, в неделя в Кюстендил работят и почти всички  хранителни магазини, дори и по кварталите, както и не малка част от бутиците в центъра на града.

Алеи за велосипедисти (в км.) - 3 т.

Кюстендил има една алея за велосипеди. Тя е дълга над 1,6 км и е по поречието на река Банщица, която пресича града. Идеята на общинска администрация е велоалеята да бъде удължена покрай реката.

Някои кюстендилци обичат да карат колела в Осоговската планина. Други си правят велопоходи за спорт до Рилския манастир, Граничкия манастир, Скакавишкия водопад или близките села. Пред хипермаркетите, както и спортен комплекс “Осогово”, има и стойки за паркиране на велосипеди. 

Възможност за спорт в града - 6 т.

В град Кюстендил има два стадиона - “Осогово” и “Странджата”. Спортен комплекс “Осогово” предоставя условия за над 20 вида спорт, като разполага с лицензиран за футболни срещи от “А” група терен и закрита лекоатлетическа писта. Комплексът е газифициран. В града има две футболни площадки с изкуствена трева. Работи частен спортен комплекс, с басейн, футболно игрище, тенис кортове - открити и закрит, както и фитнес зала.

Тенис кортове с осветление предлага и общинското предприятие “Спортни имоти и съоръжения”. Част от неговите обекти е и спортно-възстановителния център - сауна, с басейн с минерална вода.

В Кюстендил работи и Спортно училище “Васил Левски”, където се обучават деца от Югозападна България по традиционни видове спорт - борба, футбол, волейбол, художествена гимнастика.

През последната година треньорите отчитат повишен интерес към спорта от децата. Често можеш да видиш спортуващи кюстендилци и в лесопарк “Хисарлъка”.
Отборът по волейбол- девойки на Природо-математическа гимназия стана републикански шампион в ученическите игри.

Детски градини (брой, откриване на нови, достатъчен брой за всички деца) - 9 т.

Детските градини са девет и са целогодишни, за да не се налага през лятото да се обособяват сборни групи. Не са единици случаите, в които детските градини приемат през лятото и деца от столицата, които гостуват на баба и дядо. Повечето детски градини имат филиали по селата в общината.

За момента не се предвижда изграждането на нови, тъй като наличните са достатъчни, дори има свободни места за още деца. Тази година обаче в част от детските заведения се направиха ремонти - подмяна на дограма, отоплителна система, санитарни възли и др.

Детски площадки - 6 т.

Към момента броят на детските площадки е 21. Всяка от тях е проверена, технически изправна  и не съществува опасност за играещите деца. Предстои изграждането на нови детски площадки по спечелени проекти в кв.„Румяна Войвода”, кв.„Запад-3А”, района на гарата и лесопарк Хисарлъка.

Хубава главна (пешеходна) улица - 8 т.

Над 1 км е дълга пешеходната алея в Кюстендил, широка е над 30 м и по цялата й дължина сянка пазят огромни липи. Пролет те ухаят невероятно, за безплатна аромотерапия на клиентите на кафенетата, които са разположени по алеята.  

Кюстендил може да се похвали с една от най- хубавите пешеходни алеи в страната. Особено вечер, на нея “кипи живота” в града, там се събират младите хора.

По средата алеята се пресича от мост с четири огромни скулптори на голи жени, превърнали се в една от емблемите на града. Те държат в ръцете си автомат, меч и ябълка. Алеята започва от градския площад „Велбъжд” и завършва на жп и Автогарата. 

Другата пешеходна зона на града започва от Обреден дом-Кюстендил и стига до Поликлиниката и пазара.

Брой места за паркиране и престой в задръствания - 7 т.

Броят на платените места за паркиране е 203, като 13 от тях са за инвалиди. Обществените безплатни паркоместа са 500 броя. В сравнение с миналата година бе променена първоначалната такса за престой на общинските платени паркинги - от 1,00 лв. на час на 0,50 лв. за половин час.

Задръствания в Кюстендил има само в пиковите часове на деня - около обяд (12.00 – 13.00 ч.) и следобед от 17.30 до 18.00 ч. Престоят е минимален и пренебрежим спрямо столицата София и по-големите градове.

Дневна тарифа на такси за км. - 9 т.

Таксиметровите услуги в Кюстендил са едни от най-евтините в страната. Клиентите плащат по 1,50 лв. на разстояние от точка до точка в града. Тарифите извън рамките на Кюстендил са от 0,50 до 0,55 лв/км. При повикване от мобилен телефон не се плаща такса за разговор, тъй като се ползва услугата “Позвъни и затвори”. Цената за престой е 0,15 лв. на минута. Първоначалната тарифа е 0,79 лв.

Таксиметровите услуги се ползват често. Както има любезни шофьори, с чисти и уютни автомобили, така се срещат и невъзпитани шофьори.

Брой ресторанти с различна национална кухня - 4 т.

В Кюстендил  има ресторанти със сръбска, македонска, италианска, китайска кухни. По традиция, като град граничещ до Сърбия, не един и двама майстори правят вкусни плескавци.

Освен пици италианската пицария предлага тортелини, лазаня и спагети. В града работи и един китайски ресторант. Можете да пиете качествено питие в ирландски пъб. Във Виенския салон менюто включва освен десерти, сладоледи и кафе, и различни гозби от българска и италианска кухни.

Място да пиеш хубаво кафе в центъра - 7 т.

Всички кафенета на централната алея в Кюстендил си имат своя чар и често постоянни клиенти. Едни привличат с хубаво кафе, други с добра обстановка от скъпи и удобни мебели, трети залагат на традицията, видеостени, качествена музика или сексапилни сервитьорки.

Различните кафенета предлагат и различни марки кафе. Напитката се сервира в атрактивни чаши. Последната мода е ти да си избереш късметчето, може и да теглиш втори път ако не ти хареса, а не бармана или сервитьора да ти бъдат орисници.

Достъпност за инвалиди - 3 т.

Всички обществени сгради в Кюстендил са пригодени за инвалиди, изградени са рампи за повечето стратегически места в града. В сградата на община Кюстендил има подвижна платформа за достъп на инвалиди. Ако се наложи консултация с експерт, чийто кабинет е на втория етаж, той слиза на входа, за да обслужи човека с увреждане.

През това лято община Кюстендил започна изграждането на рампи по тротоарите на централната главна улица „Цар Освободител", в района на пазара и Аджундар, където те се пресичат с други улици.

Достъпът на инвалиди до общинска дирекция „Социално подпомагане" е труден, но социални работници дават дежурства всеки ден в клуба на инвалида. Очаква се социалните работници да имат приемни дни в Клуба на инвалида. Няма удобства за хората с увреждания в автобусния  и микробусен транспорт. Те обаче изказват задоволство от отношението на БДЖ към тях. Уличните тоалетни са трудно достъпни за инвалиди.

Средна януарска/юлска температура (в градуси Целзий) - 5 т.

Зимата в Кюстендил е доста студена. Средната януарска температура достига минус 2 градуса. Средната температура през юли е 24 градуса.

Критерии