Хасково

Хасково е разположен в Южна България и е областен център. Намира се недалеч от границите с Турция и Гърция, което определя и ключовото му географско положение. В самия център на града се издига паметник-часовник, който е построен през 1985 година, по повод честванията около хиляда годишнината от основаването на града. Любопитен факт е, че Хасково е на почти еднаква географска ширина с Рим, Барселона, Тбилиси и Чикаго. Населението на града е над 95 000 души.
Една от най-големите забележителности на Хасково е Монументът „Света Богородица“, влязъл в Книгата на Рекордите на Гинес като най-високата статуя на Света Богородица и Младенеца в света. Градът е известен и с ежегодния си „Джаз фест”, който се провежда в края на септември.
Родом от Хасково са Станимир Стоилов – футболист и треньор и Григор Димитров, който тази година стана носител на шампионската титла на „Уимбълдън” и „US Open” за младежи.


Средна януарска / юлска температура - 6 т.

Зимата в Хасково е мека и къса, лятото – дълго и горещо. Средната януарска температура е около 0 градуса. През юли месец – 23 градуса.

Местен печат / радио / ТВ / сайтове - 3 т.

В Хасково излизат два местни вестника – “Новинар юг” и “Хасковска Марица”. Печатните издания са ежедневници. Единственото местно радио е частното "Метроном". Форматът му е музикален. Собствена информационна програма от регионалното си студио в Хасково излъчва "Дарик радио". Една е и местната телевизия – „Рекординг Аида”. В Хасково регионално студио има и TV7. Местните информационни сайтове са три. Новини от Хасково и региона на страницата на града публикува и националният информационен сайт DarikNews.bg.Брой университети / елитни гимназии / частни учебни заведения - 4 т.

Филиал за дистанционно обучение на УНСС и Център за професионално обучение към Икономически колеж – Пловдив ще бъдат разкрити през тази година в Хасково. Гимназиите в града са девет, от тях поне четири се смятат за елитни. Езиковата и математическата са традиционно предпочитани. Последната кампания обаче отчете засилен интерес на средношколците към хасковските професионални гимназии.

Етническа и религиозна принадлежност - 4 т.

В Хасково толерантно съжителстват представители на различни етноси, изповядващи различна религия. Напрежение между тях няма. Около 12% се самоопределят като етнически турци, 6% като роми, около процент са представителите на арменската, еврейската и други общности в града. В хасковското село Узунджово неотдавна беше напълно реконструирана една от най-старите църкви в България – "Успение Богородично". В града се намира най-старата на Балканския полуостров Ески джамия. Арменската общност също има свой храм.

Сексуална ориентация - 4 т.

Няма известни случаи на нарушени права на хората с различна сексуална ориентация в Хасково. Жителите на града ги възприемат нормално и толерантно. Няма и традиционни места за срещи на хората с различна сексуална ориентация в Хасково.

Летище - 1 т.

В Хасково няма летище. До най-близкото – в Пловдив, в зависимост от избрания транспорт, следва да пътуват около час. Разстоянието от това летище е малко повече от 70 км.

Наличие на апаратура за лечение на инфаркт - 7 т.

В Хасково от години има апаратура за лечение на инфаркт. Тя се намира в Областната болница за активно лечение. Ако се наложи, пациентите могат да се лекуват и в общинската болница “Света Екатерина” в Димитровград, която също разполага с необходимата апаратура и е само на 20 минути път от Хасково.

Брой денонощни аптеки - 4 т.

Аптеките в Хасково са около 20. Повечето от тях обаче работят до 21.00 часа. Денонощната аптека в града е само една.

Брой зъболекарски кабинети - 5 т.

Над 100 са зъболекарските кабинети и клиники в Хасково. Повечето от тях са оборудвани със съвременна апаратура. Заради цените на стоматологичните услуги, които все още са по-ниски от тези в съседните страни, хасковските стоматолози си имат и пациенти от Гърция и Турция.

Интернет на обществени места - 4 т.

Безжичен интернет има в централната част на града. Тази услуга се предлага и в повечето хотели в Хасково.

Действаща опера / театър / кино - 5 т.

В Хасково няма опера, няма и закрит киносалон. Има обаче лятно кино в най-големия градски парк „Кенана” и театър, който е една от културните и архитектурни забележителности на града. Драматично-кукленият театър “Иван Димов” разполага с една от най-престижните трупи. На хасковска сцена гостуват и звездите на българския театър от цялата страна. Сградата на театъра е напълно ремонтирана, възстановен е първоначалният й вид.

Организиране на концерти, фестивали и др. събития - 6 т.

Хасково е град с наистина богата културна програма. Той традиционно домакинства на музикални, театрални, литературни фестивали, национални и международни конкурси. Сред най-популярните са конкурсът за дебютна литература "Южна пролет", Музикалните дни "Недялка Симеонова", Националният събор "Китна Тракия пее и танцува", Фестивалът на старата градска песен "С песните на Ари", джазфеста, Театралният фестивал, по време на който сцени са и улиците на града, Фестивалът на камерния танц. Хасково ежегодно участва и в инициативата "Нощ на галериите и музеите". Традиционно впечатляваща, с участието на български и задгранични звезди, е програмата за Дните на града. Тази година колоритната атракция на 8 септември бяха световно известни латино групи и танцьори, които се включиха в уникалната за Европа фиеста.

Брой слънчеви дни - 7 т.

Около 82 са слънчевите дни през годината в Хасково.

Индекс "кебапче" (продавано на улицата, на гара / автогара) - 6 т.

Най-популярната цена на кебапчето в Хасково е 0.80 лв. В зависимост от качеството, размера и дали скарата, на която е печено е в заведение или навън, кебапчето може да струва различно. Има и по 0.50, и по 1.50 лева.

В близост до море, река, планина / курорти - 7 т.

Хасково е близо до две планини – Сакар и Родопите. Територията около града е с типичен хълмист релеф. Нейна западна рамка е височината Мечковец (860 метра надморска височина), по-популярна като Аида. През града минава Хасковска река, за тополите край нея пеят и "Щурците" в хита "Среща". Районът е изворен. Недалеч от града е курортът Хасковски минерални бани. Горещата минерална вода в курорта е с уникални лечебни свойства.

Инвестиции - 5 т.

Характерни за Хасково са големите инвестиции в строителство. Изграждат се хотели, хипермаркети, жилищни и търговски комплекси, пътища. Предстои изграждане на МОЛ. Свои представителства в града през последните години разкриха вносителите на много автомобилни марки. Частен инвеститор неотдавна купи бившия партиен дом, една от най-големите сгради в централната част на града предстои да бъде напълно променена. Завод край Хасково се готви да изгражда и популярна фирма-производител на материали за строителство и обзавеждане.

Безработица - 5 т.

Безработицата в Хасково е около 6%. Цифрата е близка до средната за страната. Тенденцията е броят на безработните в града да намалява. Част от тях са ангажирани и в социални програми.

Кражби на автомобили - 7 т.

16 автомобила са откраднати в Хасково през миналата година. Само три от тях са открити. Положителното в статистиката е, че през 2007 г., в сравнение с предишната година, в Хасково са откраднати два пъти по-малко коли.

Обири - 5 т.

29 са хасковлиите, жертви на грабежи за година. 18 от престъпленията са разкрити. Най-тежък проблем за хората в града са домовите кражби – 198 за една година. Разкритите крадци са 45.

Самоубийства - 3 т.

Самоубийствата от началото на 2007 до септември месец 2008 година в Хасково са около 10. Причините за трагичните инциденти, които в града са средно по пет-шест годишно, са предимно лични. На живота си по-често посягат мъже.

Убийства - 8 т.

През миналата година в Хасково са извършени две убийства. Мотивите за тежките престъпления са битови. Убийците са разкрити.

Интернет ползватели - 4 т.

Точна информация за това колко от жителите на Хасково ползват интернет официално няма. Подобна статистика не води никой. Фирмите-доставчици на интернет в града са пет. Неофициално около 13% от хасковлии са техни клиенти.

Улични тоалетни - 4 т.

В центъра на Хасково има три обществени тоалетни – две в централни паркове и една на кооперативния пазар. Една от тоалетните обаче не работи. На няколко места в града са поставени и химически.

Пейки на обществени места - 4 т.

Няколко красиви парка има в централната част на града. Във всеки от тях и край големите пешеходни улици са монтирани достатъчно и добре поддържани пейки.

Места за отдих има и в парк "Кенана" и "Ямача", както и в междублоковите пространства по кварталите.

Възможност за спорт в града - 9 т.

Големите градски стадиони в Хасково са два. Според общинските планове, предстои да бъдат основно ремонтирани. Три са големите спортните зали в града, всичките са добре поддържани. В Хасково е една от най-добрите бази за тенис в България. От кортовете в Хасково към върха на ранглистата тръгна шампионът от Уимбълдън и Открития шампионат на Америка Григор Димитров. Картинг пистата край Хасково е единствената официално сертифицирана за провеждане на международни състезания в страната. Работещите басейни в града са шест, само един от тях е закрит. Теренът на спортен комплекс „Спартак” през зимните месеци е ледена пързалка. Неотдавна в Хасково бяха открити нова площадка за скейтборд и салон за силов трибой.

Алеи за велосипедисти (в км) - 2 т.

В Хасково велосипедни алеи са изградени в двата големи парка – “Ямача” и “Кенана”. Общата им дължина е около 10 километра.

Работно време на магазини - 8 т.Повечето магазини в града работят до късно, много от тях са отворени и през почивните дни. Но ако през работната седмица може да се пазарува до около 19.30 – 20.00 часа, в събота и неделя магазините затварят в около 14.00 – 15.00 часа. На много места обаче има денонощни хранителни магазини.


Удобна администрация (бюрокрация, време за облсужване, любезни служители, достъпност до службите) - 7 т.

Бавно, но последователно, през последните години повечето хасковски администрации подобряват дейността си и скъсяват опашките пред вратите си. Голяма част от тях публикуват необходимата информация в сайтове, от които могат да се изтеглят формуляри, да се проверят цените и сроковете на услугите. Работят отделни салони за обслужване на граждани, обявени са телефони и електронни адреси за жалби, сигнали и въпроси, монтирани са пощенски кутии. Не навсякъде са минало обаче дългите обедни почивки и заключените врати.

Качество на въздуха - 2 т.

Хасково е град, пощаден от промишлено замърсяване на въздуха. Предприятия, които да бълват вредни емисии в града няма. По данни на екоинспекцията традиционно основните показатели, които се контролират, са в норма. Върху качеството на въздуха обаче все по-съществено влияние оказва прогресивно нарастващия брой на автомобилите.

Зелени площи (% от общата площ на града) - 6 т.

Хасково се смята за един от градовете, в които има много зелени площи. Най-големите паркове са “Ямача” и “Кенана”. Красиви и с много зеленина са парковете в централната част на града и малките обособени места за почивка в кварталите. През последните години с общински средства в паркове бяха превърнати и деретата в града. С дръвчета и цветя от общинския разсадник бяха озеленени дворовете на детските градини и училищата в Хасково. По улиците на града има повече от 7000 дървета.

Брой указателни табели по улиците и спирките - 3 т.

Ориентацията в Хасково, дори и при първо посещение на града, не е сложна. По улиците са монтирани достатъчно указателни табели (без правописни грешки). Поставени са на подходящи места. Из града има и специални карти с информация за основните улици, булеварди и квартали. По спирките на градския транспорт също са поставени табели.

Хармонична архитектура - 6 т.

Характерно за Хасково през последните години е строителството. Градът се отличава със сравнително хармоничната си архитектура. Построени бяха нови модерни сгради и зелени паркове, булеварди, кръгови кръстовища. Основно реконструирана, осветена и озеленена е централната част на града, както и фонтаните. Построени бяха и символичните вече за града – пешеходен мост, слънчев часовник, паметници, скулптури. Успоредно с това бяха напълно обновени фасадите на всички стари постройки в града. Съхранени са и старите възрожденски къщи.

Детски площадки и градини - 3 т.

65 са детските площадки в Хасково, част от тях са построени през последните години, други ежегодно се реконструират – пързалките и люлките се боядисват. Площадки за деца има и в парковете, и в кварталите. Проверките за състоянието им, в рамките на кампанията "Безопасно Лято", все още продължават. До момента сериозни опасности за малчуганите не са констатирани. Площадки с детски атракции има и край кафенетата и ресторантите в града.

Детските градини в Хасково са 17. Летните ремонти в тях преминаха благополучно. Да запишат детето си в градина, за родителите в Хасково, все още не е проблем.Хубава главна (пешеходна) улица - 8 т.

Една от най-хубавите пешеходни улици в България се намира в Хасково. Тя се казва “Сан Стефано”. Старият център на града е с напълно подновени настилки, много цветни градинки, красиво ново осветление, пейки, шадравани. Сред атракциите по централната пешеходна улица на града са слънчевият часовник, долмените, поседналата на пейка сред цветя скулптура на местния художник Димитър Иванов – Лицо.

Брой банкомати (магазини, в които се плаща с карти) - 10 т.

Много банки имат свои представителства в Хасково. Пред офисите им, в централната част на града, по основните булеварди и в кварталите са монтирани банкомати. Количеството им е достатъчно – повече от 30. ПОС-терминали за дебитни и кредитни карти има само в големите хасковски магазини.

Раждаемост - 6 т.

С около 1200 малки хасковлийчета годишно се увеличава населението на града. Тенденцията се наблюдава от няколко години. През миналата година в Хсково са родени 1206 бебета, което говори за по-добър прираст на населението. Равносметката сочи, че на 1000 жители се падат по 14.82 новородени. През 2006 г. родените в Хасково бебета са били 1221. И през тази година прогнозите на специалистите са за същата цифра, тъй като само за първите осем месеца новородените са 714.

Достъпна среда за хора с увреждания - 3 т.

Рампи за хора с увреждания са монтирани пред част от административните сгради в Хасково. Места за пресичане на хора в инвалидни колички са обособени и по някои от основните булеварди в града. Все още обаче за хората в неравностойно положение достъпът до повечето обществени и административни сгради е проблем.

Място да пиеш хубаво кафе в центъра - 8 т.

Едно от нещата, с които Хасково е популярен са многото кафенета. Броят им рязко се увеличава през лятото. Преди години някой си беше направил труда да сметне, че на глава от населението в града има най-много улични столове и чадъри. Усилието да се изчисли какъв процент от централната пешеходна зона заемат хасковските кафенета също би дало впечатляващ резултат. Кафе има за всеки джоб и вкус и навсякъде в града. Видовете кафенета също са неизброими - улични, луксозни, в парковете, по кварталите.

Брой ресторанти с различна национална кухня - 6 т.

Колко точно са ресторантите в Хасково не е ясно, но са много и различни – големи, малки, евтини, скъпи, без или с летни градини. Има подходящи и за хапване набързо в обедна почивка, и за делови, празнични обеди и вечери. Освен традиционната българска кухня хасковските ресторанти предлагат още италианско, китайско, сръбско и гръцко меню.

Дневна тарифа на такси (за км) - 5 т.

Между 0.67 и 0.70 лева за километър струва пътуването с хасковско такси през деня. Първоначалните такси на различните фирми са от 0.63 до 0.66 лева. От 0.09 до 0.12 лева се плаща за престой. Нощните таксиметрови услуги са с цени между 0.77 и 0.80 лева за километър.

Престой в задръствания - 7 т.

Задръстванията в Хасково все още не са тежък проблем. Трафикът в централната част на града и през ключовите кръстовища обаче става все по-натоварен. В пиковите часове престоят в задръствания засега е не повече от 10 минути.

Брой места за паркиране - 3 т.

В Хасково е обособена "синя зона", която включва няколко големи общински и частни паркинги. Цената в тях е лев за час. Определени са места за паркиране и по част от широките улици в града. Броят на регламентираните паркоместа в града е около 3000. Срещу платен абонамент и в централната част на града и в кварталите е възможно да бъде "резервирано" и заключено със скоби постоянно място за паркиране на фирмен или личен автомобил. Нарушителите биват вдигани от "паяци". През последните години обаче броят на регистрираните автомобили в града се е увеличил съществено и паркоместата са недостатъчни. Идеята е проблемът да бъде решен чрез изграждане на нов многоетажен паркинг.

Брой улични часовници - 4 т.

Два са големите улични часовника в централната част на града. Единият е стар, а другият строен в по-нови времена. И двата работят. Не само за времето, а и за посоките на света, хората могат да се ориентират от слънчевият часовник на централната пешеходна улица "Сан Стефано".

Брой първокласници на глава от населението - 7 т.

772 са първокласниците в Хасково тази година. В сравнение с 2007 г. децата, които за първи път ще прекрачат училищния праг, са с 21 повече. Статистиката сочи, че на 1000 хасковлии се падат по 8.8 първокласници. Те ще се учат да пишат, смятат и четат в 12 градски училища.

Критерии