Горна Оряховица

Горна Оряховица е градът на световния шампион по борба Никола Петров и на известната банкерска фамилия Бурови. В околностите на града има останки от римска крепост. След възстановяването на българската държава през 1185 г. възниква нужда от защита на новата столица Търновград. Построени са няколко крепости, включително Раховец, която се намира на четири километра северозападно от сегашния град. Името Раховец вероятно идва от персийската дума “рах” означаваща “път” и означава “Пътна крепост”. Средновековната крепост е дала своето име на съвременния град.
Любопитен е фактът че именно в Горна Оряховица през 20-те години на XX-ти век е открит първият Международен мострен панаир. Градът е разположен в северното подножие на Арбанашкото бърдо, на границата между Предбалкана и Дунавската равнина. Има население над 38 000 души.


Средна януарска / юлска температура - 4 т.

През януари средната температура е минус 2 градуса, през юли - 23 градуса.

Местен печат / радио / ТВ / сайтове - 2 т.

В Горна Оряховица излиза местният седмичен вестник "Устрем", но се получават и търновските "Янтра днес" и "Борба", които имат кореспонденти в града. Има кабелно радио, което се дотира от общината. Кабелните телевизии са Видеосат – Раховец и TVS, купена от търновския Евроком. Има няколко местни сайта.

Брой университети / елитни гимназии / частни учебни заведения - 3 т.

В Горна Оряховица няма университет. Най-близкият е във Велико Търново. Професионалните гимназии са техническата, гимназия по електротехника и електроника, по лека промишленост и икономика. Частни учебни заведения няма.

Етническа и религиозна принадлежност - 3 т.

В Горна Оряховица има роми и малко турци. Съжителстват относително спокойно, въпреки че ромският квартал "Калтинец" е перманентен източник на напрежение, заради групите измамници и джебчии.

Сексуална ориентация - 4 т.

В Горна Оряховица няма изявени гей-организации, не са организирани техни масови прояви. Няма драстични случаи на дискриминация към хората с различна сексуална ориентация.

Летище - 2 т.

В Горна Оряховица функционира петото международно летище у нас. То е в добро състояние. И в момента се извършва ремонт на пътническия терминал. Летището е специализирано в карго полети и чартъри.

Наличие на апаратура за лечение на инфаркт - 6 т.

Няма апаратура за лечение на инфаркт. Най-близката болница за подобно лечение е в Плевен. Разстоянието е шест километра.

Брой денонощни аптеки - 0 т.

В града няма аптека, която да работи денонощно.

Брой зъболекарски кабинети - 3 т.

Зъболекарските кабинети са над 20, но в Горна Оряховица няма специализирани клиники.

Интернет на обществени места - 1 т.

В града има пет интернет клуба. В трите хотела също се осигурява интернет достъп.

Действаща опера / театър / кино - 1 т.

В Горна Оряховица няма действащи кино, опера и театър. В читалищните салони от време на време гастролират Търновския театър и други трупи, има самодейни състави в градовете. Най-близкото кино е "Арена" в Мола в Търново.

Организиране на концерти, фестивали и др. събития - 3 т.

Събитие в календара на града стана конкурсът за популярна песен "Нова музика", освен това има международен детски фестивал за народни песни и танци "Раховче, "Рок фестивал "Горна Open Air", организиран от НЧ "Братя Грънчарови". В града се провежда ежегодна среща на столетните читалища и общобългарски читалищен събор. Отскоро бе възстановен и празника на Горнооряховския суджук.

Брой слънчеви дни - 5 т.

Слънчевите дни в Горна Оряховица са повече от 70.

Индекс "кебапче" (продавано на улицата, на гара / автогара) - 6 т.

0.80 лева струва кебапчето на пазара и на гарата в града.

В близост до море, река, планина / курорти - 7 т.

Горна Оряховица е важен транспортен възел и е в близост до старата столица Велико Търново, динамично развиваща се като център на културния туризъм. Само на три километра от града е и курортното селище Арбанаси. Горна Оряховица се намира на река Янтра, на границата между Предбалкана и Дунавската равнина.

Инвестиции - 3 т.

Безспорно най-мащабният проект, реализиран в Горна Оряховица през м.г. е изграждането на пречиствателна станция за града. Направената инвестиция е в размер на 16.6 млн. евро по програма ИСПА. От проекта са спестени 1.7 млн., а с 1.4 милиона евро ще бъде изградена канализация на две улици. Миналата година компанията "Варна фарма" купи недостроената сграда на бившето 4-то основно училище. С това в общинската хазна влязоха над 450 000 лв.

Безработица - 6 т.

5.7% е безработицата през месец август в Горна Оряховица. За сравнение, за същия период на миналата година, тя е била 6.27%.

Кражби на автомобили - 9 т.

През 2007 г. в Горна Оряховица кражбите на автомобили са два.

Обири - 9 т.

Обирите са два – на хранителни магазини.

Самоубийства - 6 т.

Самоубийствата в Горна Оряховица са три.

Убийства - 8 т.

През миналата година в Горна Оряховица е извършено само едно убийство.

Интернет ползватели - 3 т.

Около 15 000 са хората, които ползват интернет в Горна Оряховица. Почти всяко второ домакинство има компютър вкъщи, с осигурен достъп до интернет.

Улични тоалетни - 3 т.В Горна Оряховица има две работещи улични тоалетни и две, които не работят. Парадоксално е, че на жп гарата тоалетната не работи. Останалите са в лошо състояние, а ползването им струва 0.50 лева.

Пейки на обществени места - 5 т.

В центъра на града пейките са в изобилие – нови и чисти. Подновени са и местата за отдих в градските паркове. Поставени са скамейки дори по улицата, която свързва Горна Оряховица и Лясковец. Нали знаете гатанката: "Кои са единствените два града у нас, свързани с тротоар?" Правилният отговор е Горна Оряховица и Лясковец. Та за комшиите, които си ходят пеша от град в град, също има пейки за почивка.

Възможност за спорт в града - 7 т.

В Горна Оряховица има представителен стадион "Локомотив" с площ 32 696 кв.м и 10 000 места. Има и спортна зала за акробатика, спортна зала "Н. Петров" както и зала за борба 1000 кв.м. Не е довършена спортната зала в кв. "Калтинец". Всичко е запуснато и страда от липса на финансиране. В общинския център в процес на изграждане е аквапарк с басейни и водни атракции, който трябва да бъде завършен догодина. Два открити басейна бяха на разположение на горнооряховци в горещите дни. Има и покрит плувен басейн в СОУ "Г. Измирлиев", който се ремонтира.

Алеи за велосипедисти (в км) - 2 т.

По реконструираната улица "Св. Княз Борис" е изградена специализирана алея за велосипедисти – около един километър. На обширния градски площад "Георги Измирлиев" и по екопътеката към хълма Камъка има добри условия за колоездене. Децата карат и в градските паркове.

Работно време на магазини - 6 т.

Магазините работят до 19.00 часа, освен хранителните супермаркети, които са до 22.00 часа. Те работят включително в събота и неделя. Има три денонощни магазини.

Удобна администрация (бюрокрация, време за облсужване, любезни служители, достъпност до службите) - 6 т.

В сградата на общината има обособен център за информация и услуги на гражданите, където обслужването е относително бързо. Традиционно не особено любезни са данъчните, но първенството държи офисът на Здравната каса, където се чака много.

Качество на въздуха - 6 т.

В Горна Оряховица няма тежки замърсители на въздуха. По запрашеност и концентрация на вредни газове градът рядко се отклонява от допустимите екологични норми. Единични случаи имаше това лято от самозапалване на въглища в Захарните заводи. Случва се през зимата, когато гражданите започнат да се отопляват предимно с твърдо гориво.

Зелени площи (% от общата площ на града) - 5 т.

В Горна Оряховица балансирано се разполагат жилищни зони и зелени площи. Има пет големи парка. В междублоковите пространства хората си оформят цветни лехи и дори такива със зеленчуци и овошки. Има случаи на самоделни люлки и катерушки за децата от жилищните блокове. Освен парковете, любимо място за разходка на горнооряховци е и хълма Камъка. До местността Чуруковец, хижа "Божур" и манастира "Св. Илия" има екопътека.

Брой указателни табели по улиците и спирките - 3 т.

Табели са поставени най-вече по основните улици и в центъра на града. Те обаче са стари и в лошо състояние, а в кварталите направо липсват. Недостатък е, че на спирките на градския транспорт липсват разписания, както и информация за маршрути и видове превозни средства.

Хармонична архитектура - 3 т.

До скоро в града нискоетажното строителство и еднофамилните къщи бяха 50 на 50 с блоковете. Вече в Горна Оряховица преимущество вземат кокетни кооперации от три до шест етажа с обособени търговски площи и центрове за услуги на партера. В Горна Оряховица почти няма запазена архитектура от Възраждането след катастрофалното земетресение, сполетяло града през 1913 година. Градът има добре уреден градски център със шадраван, водно огледало и цветни алеи.

Детски площадки и градини - 2 т.

През последните години има явен стремеж към подновяването на детските площадки. Нови люлки и пързалки бяха поставени в парковете "Пролет", "Христо Ботев" и Градската градина. Между блоковете също се появяват места за игри. В Горна Оряховица има проблем с детските градини в центъра, където децата се записват месеци по-рано. В кварталите се разкриват нови групи и има места за всички желаещи деца да ги посещават.

Хубава главна (пешеходна) улица - 5 т.

В Горна Оряховица има обособена пешеходна зона с магазини, която прелива от Градския площад "Георги Измирлиев" към Младежкия дом и достига почти до Общинския пазар. Последната реконструкция бе през есента на миналата година по програма "Красива България"

Брой банкомати (магазини, в които се плаща с карти) - 9 т.

В града има достатъчно банкомати, като повечето са съсредоточени в центъра. В почти всички големи хранителни магазини може да се плаща с карти. Все по-често се поставят терминални устройства и в магазините за промишлени стоки. Напоследък дори и при изграждане на заведение се поставя банкомат за улеснение на клиентите.

Раждаемост - 5 т.

През 2007 г. в града са родени 436 бебета, от тях 225 момчета и 211 момичета. Равносметката сочи, че на 1000 жители се падат по 11.25 новородени.

Достъпна среда за хора с увреждания - 3 т.

Горна Оряховица е напреднала значително по отношение на изграждането на достъпна среда за хора с увреждания. Би могло да се каже, че в града има достатъчно рампи. Все още автобусите на градския транспорт не са достъпни за хората с увреждания, но общината и пощата имат изградени рампи. Асансьори и подстъпи са направени или са в процес на реализация в три училища. В тях има и приспособени тоалетни за хора с увреждания.

Място да пиеш хубаво кафе в центъра - 6 т.

Два са дневните барове, в които можеш да пиеш хубаво кафе в центъра – "Кариби" и "Маслината". В първият интериора е по модерен, в сити стил и той е предпочитан от повече млади хора. "Маслината" има "по-тежък" интериор и е предпочитан от бизнесмени и активни хора, в средна възраст. Кафето струва от 0.80 до 1.00 лев.

Брой ресторанти с различна национална кухня - 1 т.

Има таверна, която предлага гръцка кухня и китайски ресторант. 

Дневна тарифа на такси (за км) - 5 т.

Дневната тарифа на такси на км е 0.65 лева. Първоначалната такса е 0.79 лева, а цената за повикване – 0.25 лева. Апаратът отчита 0.15 лева за минута престой.

Престой в задръствания - 9 т.

Горна Оряховица не е жертва на автомобилните задръствания, въпреки че в края на работния ден движението става по-затруднено и интензивно по ул."Цар Освободител". Шофьорите се изнервят много на ул."Отец Паисий", където светофар прави тапи.

Брой места за паркиране - 6 т.

Местата за паркиране са достатъчни в централната градска зона. Миналата година бе направено разширение на паркинга пред хотел "Амбарица" и "Макс маркет", където се пазарува изключително интензивно и спрените по платното коли, затрудняваха движението. На повечето места не се плаща за паркиране.

Брой улични часовници - 2 т.

В града има два обществени часовника – на сградата на общината и на бившето жп управление на гара Горна Оряховица. Те показват и температурата.

Брой първокласници на глава от населението - 7 т.

Броят на първокласниците за тази учебна година в Горна Оряховица е 284. Населението на града е 38 764 души, което означава, че на 1000 жители се падат по 7.32 първокласници.

Критерии