Силистра

Силистра се намира в Североизточна България и e пристанище на река Дунав. Граничи с Румъния на север и се намира на 120 км североизточно от град Русе. Силистра е един от най-старите български градове, с много богата и древна история. Създаден е преди около 1900 години като римската крепост Дуросторум. Населението на града е около 47 000 души.
Тук се намира една от най-ценните в Европа късноантична гробница, с древни стенописи от IV век. На един от най–красивите хълмове край Силистра е издигната “Меджиди Табия” – добре запазена турска отбранителна крепост, датираща от 1847 г. Уникалното при нея са подземните тунели, които стигат от хълма до ключови места в другия край на града.
В околностите на Силистра се намира и един от най-ценните резервати в страната – Сребърна. В него могат да се видят колонии от пеликани, които летуват там всяка година, както и голяма колекция от препарирани животни.


Средна януарска / юлска температура - 2 т.

Студена зима и горещо лято. Средната януарска температура е минус 3 градуса. През юли – 25 градуса.

Местен печат / радио / ТВ / сайтове - 3 т.

В града излизат три всекидневника, един седмичник, един общински месечен "Бюлетин" за решенията на Общинския съвет. Има три радиа, от които две ефирни и едно общинско-кабелно, един електронен вестник в Интернет. Липсва местна телевизия - нито един от двата кабелни оператора няма своя местна програма. РТВЦ-Русе отразява събитията в Силистра – в ефирно излъчване още се слушат Радио "Шумен" и „Дарик радио”, но нямат собствена програма за Силистра.

Брой университети / елитни гимназии / частни учебни заведения - 4 т.В Силистра висши учебни заведения няма. Има филиал на Русенския университет “Ангел Кънчев”. Създаден е и Технически колеж, който също е към Русенския университет. В града има и Учебно-научен център на "Висш земеделски колеж – Пловдив" за обучение на селскостопански специалисти. Елитни гимназии в града са езиковата “Пейо Яворов” и математическата “Св. Климент Охридски”. Съществуват още професионална земеделска гимназия, гимназии по лека промишленост, строителство, стопанско управление, администрация и услуги.Етническа и религиозна принадлежност - 4 т.

В Силистра съжителстват 41 500 българи, 3000 турци и 3500 роми. Последните са малко изолирани, тъй като живеят в гетото на края на града. Турците нямат обособени райони, те са по-интегрирани. Няма случаи на нетърпимост между различните етноси, като цяло съжителстват добре. На всеки 8 април, когато е световният ден на циганите, в Силистра се прави шествие от представители на ромския етнос. Той завършва с концерт, но не в града, а в съседното село Калипетрово.

Сексуална ориентация - 4 т.

Няма организации на сексуална основа, нито прояви от такъв характер.

Летище - 3 т.

На територията на Силистра има летище, но то е съвсем малко, освен това не работи от много години. Най-близкото до града е международното в Букурещ, Румъния. То е на 80 км от Силистра. На 143 км е летище Варна.

Наличие на апаратура за лечение на инфаркт - 4 т.

Няма апаратура за лечение на инфаркт, най-близката се намира във Варна.

Брой денонощни аптеки - 4 т.

В града има една денонощна аптека, в центъра на града.

Брой зъболекарски кабинети - 4 т.

В града има 56 стоматологични кабинети. Има и една специализирана клиника, предимно за правене на широко обхватни снимки.

Интернет на обществени места - 0 т.

Безжичен интернет на обществени места няма. Платен достъп до мрежата предлагат двата 5-звездни хотела, включително и комплекс "Дръсътр" .
 

Действаща опера / театър / кино - 4 т.

Действаща опера – няма, но действащ професионален театър – има. Основан е през 1942 г. Трупата му е от 28 артисти. Има голяма зала с 550 места и малка за около 160 души. Годишно в театъра се поставят около десет нови заглавия. Липсва кино. Двата стари киносалона са приватизирани и превърнати в заведения, а новите нямат прожекции, тъй като няма желаещ оператор за това.

Организиране на концерти, фестивали и др. събития - 4 т.

Всеки месец в театъра на града гостуват театрални трупи от София с хитови постановки. Всеки месец се провежда поне по един концерт на известен изпълнител, предимно по покана на общината – често са безплатни. Всяка година градът е домакин на международен танцов детски фестивал, на Великденски и Коледен областни фестивали, на национален песенен ретро-фестивал "Дунавски спомени", на международен песенен фестивал "Звезди над Дунав", на национален джаз-фестивал "Дунав сешън", на Бирен фест с участие предимно на фолк-изпълнители, както и на Събор на хоровете от крайдунавските градове.

Брой слънчеви дни - 6 т.

Слънчевите дни в Силистра са 76 на година.

Индекс "кебапче" (продавано на улицата, на гара / автогара) - 7 т.

От 0.60-0.80 лева струва едно кебапче в града. На улицата обаче не се продават. Единствено на Кооперативния пазар има любима кръчма на открито – "Кебапчийница".

В близост до море, река, планина / курорти - 9 т.

Силистра се намира в североизточна Добруджа, на брега на Дунава. Разстоянието до Варна е около 140 км. Горе-долу толкова е и до курорта Албена.

Инвестиции - 3 т.

Инвестициите през миналата година възлизат на 10-15 млн. лева. Средствата са вложени в пътна инфраструктура предимно, но също така в търговия и туризъм, чрез проекти към ЕС, МРРБ, САППАРД.

Безработица - 5 т.

Равнището на безработица варира от 6% през лятото до 10% през зимата. Става дума за 1000-1500 души.

Кражби на автомобили - 4 т.

50 са били кражбите на автомобили в Силистра през миналата година. 

Обири - 1 т.

През миналата година са регистрирани 629 престъпления срещу собствеността, от които 534 кражби и осем грабежа.

Самоубийства - 1 т.

24 са самоубийствата в Силистра през 2007 г.

Убийства - 6 т.

През миналата година убийствата са три.

Интернет ползватели - 3 т.

Около 9000 са ползвателите на глобалната мрежа в Силситра. Доставчици на интернет са кабелните оператори – "Нет 1" и КТВ "Истър".

Улични тоалетни - 2 т.

Три са уличните тоалетни, но нито една не работи – общината не ги поддържа, а няма желаещи за концесия или други форми на стопанисване. В момента има 16 химически тоалетни в различни части на града, но четири вече са изгорени от недобросъвестни граждани. Липсва култура на ползването им.

Пейки на обществени места - 4 т.

Над 200 са пейките на публични места в Силистра, половината от които са в Дунавския парк, разположен върху 100 дка. Наскоро общината монтира 52 пейки в целия град, включително и пред жилищни блокове. Някои са в добро състояние, други в лошо – крадат и ги чупят. Съотношението център – квартали приблизително е 1 към 2 в полза на центъра. В пешеходните зони не са достатъчни.

Възможност за спорт в града - 7 т.

Два са стадионите в Силистра, като само единият – стадион "Луи Айер" има писти за лекоатлети и други спортни съоръжения. В момента се изграждат две спортни площадки (игрища с изкуствена трева) на територията на новия стадион. В скоро време предстои и ремонт на стария стадион "Доростол", останал без трева. Липсват обособени спортни площадки извън училищата. Два са закритите басейни. Няма регистриран плаж край река Дунав, но има обходни моторни лодки със спасители, за да предотвратяват удавяния. Два са тенис кортовете и са на различни места. Единият е с изкуствено покритие, а другият е "червен" корт. В 15 основни и средни училища има спортни площадки, наскоро асфалтирани и с ремонтирани баскетболни игрища. Разчертани са игрища за волейбол и народна топка. Дефицит са скочища с пясък, но има лостове.

Алеи за велосипедисти (в км) - 1 т.

Едно е мястото с обозначение за велосипеди – обходният булевард "Македония". На него обаче често пъти спират автомобили, което затруднява велосипедистите, дълъг е два километра. Не се поддържа и не се наблюдава. Като велопътека се ползва пътят към "Орехова гора" – един от парковете. Там движението е по-слабо натоварено, което улеснява велосипедистите.

Работно време на магазини - 4 т.

В Силистра няма нито един денонощен магазин, но има пет супермаркета, включително „Билла” и СВА, които работят до 00.00 часа, а някои до 2.00 часа след полунощ. Нехранителните магазини са със стандартно работно време, като обикновено няма почивка в обедните часове. Няма разлика за лятно и зимно работно време, както и разделение център-покрайнини.

Удобна администрация (бюрокрация, време за облсужване, любезни служители, достъпност до службите) - 8 т.

От пет години в Силистра има Информационен център за обслужване на граждани. Там са изнесени бюра със служители на отделните дирекции, където се приемат молбите на гражданите за услуги. Преди пет години общината бе обявена за номер едно в обслужването – по линия на ФРМС. В общината има защитени ISO 9001, 14001 и 1800.

Качество на въздуха - 5 т.

В Силистра няма големи замърсители, предвид липсата на сериозни производители. По системата "Опсис" пред общината има монтиран екран, който дава информация за замърсяването във всеки момент - връзката е с РИОСВ-Русе. Край града (около река Дунав) има точка за наблюдения на замърсяването в реката и на въздуха в района Силистра – Кълъраш. Няма отопление на газ и парно, а предимно с електричество, твърдо и течно гориво. В Силистра е едно от първите шест в страната модерни Регионални депа за твърди битови отпадъци.

Зелени площи (% от общата площ на града) - 7 т.

Около 40% от града е озеленен. В Силистра има три "официални" парка – "Дунавският" – на близо 140 години, "Орехова гора" – на пет километра от града и на хълма "Крепостта", до която водят 365 стъпала. В повечето случаи междублоковите пространства са неподдържани, освен по отношение на чистотата. По инициатива на гражданите бе изградена етноградина – в пространството между блоковете по ул. "Сан Стефано" и "Ген. Колев". Наскоро общината ги снабди и с пейки. Дунавската градина и хълма на Крепостта "Меджиди табия" са любимите места за разходка, както на гражданите, така и на гостите. Няма фрапиращи случаи на унищожени зелени площи, заради модерно строителство.

Брой указателни табели по улиците и спирките - 6 т.

В Силистра няма подменени табели, но от години има номерация с големи цифри на всички жилищни сгради. Само една е картата със забележителности, монтирана на табло в супер-центъра. Двуезични табели има около основните туристически обекти – Римска гробница, патриаршия, базилика от 10-ти век. По спирките няма подменени табели, те са наследство от 1990 година. Липсват надписи с разписания.

Хармонична архитектура - 7 т.

В града преобладават блокове до осем етажа. Новото строителство обаче е до пет етажа. Малък е броят на новопостроените къщи, но е голям броя на ремонтираните и санирани домове. В най-лошо състояние, на външен вид, са няколко стари дву- и триетажни блокчета. Лош вид има и бившата детска градина "Кокиче", първоначално преминала в ръцете на военното министерство, а впоследствие приватизирана. Твърди се, че я обитават змии. Намира се на метри от стария стадион.

Детски площадки и градини - 4 т.

20 са детските площадки, от тях шест са в централната градска част. Повечето са в лошо състояние, липсва пясък, замърсени са, интересни атракции няма. Детските градини на този етап са достатъчно.

Хубава главна (пешеходна) улица - 7 т.

Главната пешеходна улица се казва "Симеон Велики". Тя тръгва от входа на града и завършва в центъра. Дължината на пешеходната зона е около 500 м. Улицата е в отлично състояние – покрита с мрамор, има пейки и дървета. Има съчетание на стара и нова архитектура. Фасадите са обновени преди няколко години по проект "Красива България". Не се отличават с нещо специално.

Брой банкомати (магазини, в които се плаща с карти) - 9 т.

26 са банкоматите в централната част на града (почти два пъти повече от преди година), както и в така нар. "Първа и втора зона" . Устройствата за теглене на пари са разположени пред офиси на банки и на големи търговски вериги. Малък е броят на магазините за плащане с карти, липсва и култура на населението да борави с тях.

Раждаемост - 2 т.

600 са родените деца в Силистра през миналата година. Равносметката сочи, че на 1000 жители се падат по 12.55 новородени.

Достъпна среда за хора с увреждания - 3 т.

Основните обществени сгради имт изградени подстъпи за инвалиди. Липсват обаче пригодени асансьори в общината, областта, НАП, ЦУМ. Единствено в Митницата има асансьор. В нито една институция няма тоалетни за хора с увреждания.

Място да пиеш хубаво кафе в центъра - 6 т.

Единствената по-различна кафетария е Виенската сладкарница на 5-звездния хотел "Данубе", в центъра на града. В целия град кафето е 0.80 лева, а 1.30 – в "Данубе". Посещава се от безработни, младежи, гости на града, "гъзари", а по обед и от служители – в общината, областта, съда и прокуратурата, както и от техни клиенти. Надвечер обаче е почти празно.

Брой ресторанти с различна национална кухня - 1 т.

Един единствен ресторант в Силистра, 5-звездния хотел "Дръстър", предлага по-различна кухня – сръбска. В трите ресторанта на "Данубе" има елементи от руска и испанска кухня. Липсват екзотични ресторанти. През последните години поне три китайски ресторанта фалираха. Има четири пицарии.

Дневна тарифа на такси (за км) - 4 т.

Дневната тарифа на такси за км е 0.75 лева. Първоначална такса – 0.85 лева. Някои сдружения на таксита нямат цена за повикване, други са обявили 0.90 лева. Цена за престой – 0.20 лв.

Престой в задръствания - 9 т.

Няма изчисления на времето за престой в задръствания, а периодът е 10.30–12.30 часа, най-често по отсечката "Симеон Велики" – "Добрич" в центъра на града. Проблем е спирането на автомобили "на всяка крачка", което затруднява разминаването на автомобили.

Брой места за паркиране - 6 т.

В Силистра има обособени 800 паркоместа, доскоро стопанисвани от общинското предприятие "Пазари", но в момента са "свободни". Не се събират такси поради липса на организация. Има нужда от повече места поне 1500, тъй като никога няма свободни места през деня. Липсват такси за престой.

Брой улични часовници - 2 т.

В Силистра има един електронен часовник на фасадата на общината, той показва и температурата. Един механичен часовник има на върха на сградата на Градската галерия. Електронният е модерен, а другият е от края на 19-я век и двата работят. В града няма слънчеви часовници.

Брой първокласници на глава от населението - 7 т.

В Силистра първокласниците тази година са 320, а населението на града е 47 793 души. Равносметката сочи, че на 1000 жители се падат по 6.70 първокласници.

Критерии