Търговище

Търговище е град в Източна България, до 1934 г. името му е Ески Джумая. Археологическите сведения доказват, че по тези места човешки живот е имало още през медно-каменната епоха. В Търговище живее смесено население – християнско и мюсюлманско. Правят се опити за развитие на туризъм, защото градът е с богата история и култура. По последни данни населението му наброява 47 123 души.
Търговище е с най-големия инвестиционен проект "на зелено" в България. Преди четири години турският стъкларски гигант "Шишеджам" построи край града стъкларския комплекс "Тракия Глас България" с три завода. Инвестицията е 220 млн. долара, а работните места – над 1000. Близостта на града до изходните пунктове на страната (Варна и Русе) го превръща в естествено стратегическо кръстовище.
Всяка година в Търговище се организира традиционен панаир, познат като "Пролетен панаир" и "Изложение на индустриални стоки".


Средна януарска / юлска температура - 3 т.

През януари средната температура е минус 1-2 градуса, а през юли - около 27-28 градуса.

Местен печат / радио / ТВ / сайтове - 2 т.

Има три регионални вестника в Търговище – "Знаме", "Търговищки новини", "Търговищки пазар". Има едно радио и една телевизия. Сайтове имат повечето от институциите, училища, читалище и т.н. Вестник "Знаме" излиза три пъти в седмицата, а в."Търговищки новини" – два пъти. Радиото е частно, както и местния телевизионен канал. Има и сайт за Търговище – targo.org.

Брой университети / елитни гимназии / частни учебни заведения - 4 т.

В града няма висше учебно заведение, но от тази учебна година в Търговище ще има изнесено обучение, филиал, на Варненския свободен университет. Има няколко елитни гимназии в града. Частно училище няма, но има частни езикови школи и такива по други предмети.

Етническа и религиозна принадлежност - 3 т.

В града живеят християни и мюсюлмани. Българският етнос има най-голям дял – около 55%, турците – около 37%, ромите – 6%. Общо взето има толерантност към хората с различни религиозни принадлежности. Няма сериозни инциденти на етническа или религиозна основа. Хората живеят заедно и се уважават. Няма специални прояви, които се организират от малцинствата, освен проявите по религиозните празници, като Байрамите например.

Сексуална ориентация - 4 т.

Няма инциденти или проблеми с хомосексуалистите в града. Рядко обаче някой се афишира, като такъв. Няма организации на гейове, нито някакви масови прояви.

Летище - 2 т.

На 13 км от града се намира базата на летище Търговище, което е на 25 км от Шумен и на 30 км от Разград. Години наред от него се извършваха пътнически полети, но в момента не функционира. Сега отново се правят постъпки да заработи. Разстоянието до летище Варна е приблизително 120 км.

Наличие на апаратура за лечение на инфаркт - 3 т.

Апаратура за лечение на инфаркт в Търговище няма. Поставяне на стенд и коронаропластика може да се направи във Варна. Най-близкото място за лечение на инфаркт се намира във Велико Търново, на около един час път от града.

Брой денонощни аптеки - 5 т.

Не повече от две-три аптеки в града са денонощни. Броят им е недостатъчен. Доста хора се оплакват, че ако се наложи да се купува лекарство след 22.00 часа в града това няма как да се случи. Една от аптеките е в центъра на града, а другите две в различни квартали.

Брой зъболекарски кабинети - 5 т.

Около 40 са зъболекарските кабинети в Търговище и според специалистите са достатъчни за населението на града. Практиката показва, че при доста от зъболекарите, часовете са заети предварително за поне няколко дни напред. Специализираните клиники в града са две.

Интернет на обществени места - 0 т.

Обществените места за ползване на глобалната мрежа са всъщност само интернет-клубовете. Безжичен интернет няма.

Действаща опера / театър / кино - 5 т.

Опера в Търговище няма. Има един Драматичен театър и един Куклен театър. Има и малък киносалон, взет под наем от частник. Драматичният театър има около 480 места. Държавният куклен театър е с около 200 места, в добро състояние е и е посещаван от децата. Миникиносалонът, където се прожектират филми е взет под наем, иначе е собственост на читалището в Търговище. Има 52 места, правят се по две прожекции на ден или 14 на седмица.

Организиране на концерти, фестивали и др. събития - 4 т.

Едно от най-големите събития в Търговище е ежегодният пролетен панаир, който е съпроводен с концерти, шоута и др. събития. Организира се фестивал на популярната песен, Международен турнир по художествена гимнастика за купа "Алегро", международен фестивал за детски пиеси "Вълшебната завеса", фестивал на "Големия театър в малкия град" и др. На турнира по художествена гимнастика се събират грации от по 19-20 държави, той се провежда вече 10 години. На фестивалите "Вълшебната завеса" и "Големият театър в малкия град" гостуват пиеси, които са минали на предварителна селекция и са най-доброто от продукта за съответния сезон, разбира се идват и звезди от София и други столици на съседни държави. От тази година община Търговище осъществи нова инициатива за хората, които остават в града през лятото. Всеки ден в продължение на летните месеци имаше безплатни прояви - концерти, шоута, танци, песни, спортни игри и др., в които участваха и деца и възрастни.

Брой слънчеви дни - 6 т.

В Търговище слънчевите дни годишно са около 77.

Индекс "кебапче" (продавано на улицата, на гара / автогара) - 8 т.

Средно по 0.40-0.50 лева върви кебапчето в Търговище извън ресторантите.

В близост до море, река, планина / курорти - 4 т.

Търговище е разположен на стратегическо кръстовище – на 41 км от Шумен и "Мадара", на 100 км от Велико Търново и на 110 км от Варна. Пътят до морето е около час – час и половина. Самият град е разположен в планинска местност в Североизточна България.

Инвестиции - 4 т.

Над 30 млн. лв. са инвестициите в Търговище за миналата година. През последните пет години те непрекъснато се увеличават, като общо са около 450 млн. лв. Най-крупната от тях е тази на турския стъкларски гигант "Шишеджам". През 2007 г. само за строителството инвестициите са над 20 млн.лв., около седем милиона лева са инвестирали по-големите фирми и предприятия в града. В пътища и водоснабдяване също са вложени близо пет милиона лева.

Безработица - 4 т.

За община Търговище безработицата през август месец е 8.25 %, а за областта като цяло е 12.92 %. За същия период на миналата година равнището на безработица е било 10.27 %.

Кражби на автомобили - 7 т.

Няма точни данни за броя откраднати автомобили в Търговище. Със сигурност обаче не е често явление.

Обири - 4 т.

В Търговище има бум на квартирните кражби, те са около 43% от всички кражби.

Самоубийства - 4 т.

Три-четири са самоубийствата в Търговище годишно.

Убийства - 10 т.

Престъпността е сравнително ниска в Търговище. Убийства за 2007 г. в Търговище няма.

Интернет ползватели - 4 т.

В Търговище интернет ползвателите нарастват все повече. Във всяка институция и по-голяма фирма има интернет. Около 55-65% от хората ползват мрежата на работните си места. Хората, които имат интернет вкъщи са около 30-40%.

Улични тоалетни - 4 т.

Улични тоалетни има на няколко места в централната част на града. Работят, но тези, които ги обслужват казват, че няма много хора, които да ги ползват. Повечето хора предпочитат тоалетните в заведенията, защото са по-чисти и поддържани. Цената за това удоволствие е 0.40 лева.

Пейки на обществени места - 3 т.

По централната улица на Търговище има пейки и те са запазени, но в парковете по-трудно се опазват и има нужда от повече. Поставените пейки се ремонтират непрекъснато, но все още не може да се разчита на добросъвестни граждани, които да ги пазят. Най-много пейки има в градините и парковете на града, както и по главната пешеходна улица. Съотношението на броя пейки в центъра и кварталите и около 70 на 30%. 

Възможност за спорт в града - 7 т.

В Търговище има два открити плувни басейна, които са в добро състояние. Има и нов закрит басейн. Стадионите са три, а закритите спортни зали са две. Едната обаче отчайващо се нуждаеше от ремонт и той вече тече, а другата, където се провеждат повечето състезания, бе ремонтирана по проект, защитен от община Търговище. Към два от стадионите има зали за баскетбол, хандбал, тенис на корт, тенис на маса, бокс и борба. От страна на общинска администрация се мисли за голям спортен комплекс със зали и басейн, който да побере желаещите да спортуват деца. В града има само един тенис корт. Иначе всяко училище има спортна площадка, която се поддържа в добро състояние и учениците я ползват и в извънучилищно време. 
 

Алеи за велосипедисти (в км) - 1 т.

Недостатъчно са местата, където могат да се карат велосипеди в Търговище. Има една алея за велосипедисти към градския парк, която е дълга около три километра, но се нуждае от повече поддръжка. Иначе децата карат велосипеди в парка "Борово око", в градската градина и извън града. там обаче карането на колело е много рисковано.

Работно време на магазини - 6 т.

През зимата магазините в града работят до около 20.00 часа, а през лятото до 21.00 часа. Хранителните магазини са до 22.00 часа в голямата си част. Няколко са денонощните магазини, което за града е недостатъчно. В събота почти всички магазини работят с нормално работно време, а в неделя до около 14.00 –16.00 часа. Кварталните магазинчета също не затварят преди 21.00 часа и хората могат да си напазаруват, особено хранителни стоки, в голям диапазон от време. В града все още няма навлезли големи вериги магазини, като изключим супермаркетите на СВА.

Удобна администрация (бюрокрация, време за облсужване, любезни служители, достъпност до службите) - 8 т.

Една от най-новите придобивки за гражданите на Търговище е Центърът за административно обслужване в общинската администрация. Той заработи през юни тази година. Целият комплекс се състои от Център за административно обслужване, зала за заседания на общинския съвет, кабинет на съветника и приемна за граждани. Инсталиран е нов хардуер и софтуер за над 800 000 лева. Центърът за административно обслужване е с площ 800 кв.м. В него посетителите получават достъп, на хартиен и електронен носител, до повече от 170 административни и технически услуги. Има 19 работни места в направления ГРАО, ТСУ, Деловодство, Местни данъци и такси и обслужващи каси.

Качество на въздуха - 5 т.

Въздухът в Търговище не е подложен на големи замърсявания. Един от големите заводи е този на "Шишеджам" – "Тракия глас България", който произвежда стъкло. Досега няма информация за отклонения от нормалните параметри на въздуха. Иначе хората се отопляват най-вече на дърва и по-малко на газ и ток. Прахът във въздуха идва от непрекъснатото строителство в града, което е много интензивно, особено в летния сезон. В Търговище е въведено разделното сметосъбиране и няма проблем с битовите отпадъци. Има изградено и депо.

Зелени площи (% от общата площ на града) - 4 т.

Търговище е град, в който има достатъчно зеленина. Вероятно площта им е над 1000 дка. Броят на по-големите паркове в града е шест. Единият е разположен в центъра, а другият предпочитан парк е "Борово око", където има и естествено езеро. Добро място за отдих е "Парка" в едноименната местност до Търговище. Там са направени детски площадки, барбекюта, пейки, заведение. Зелените площи в междублоковите пространства са добре поддържани. Освен парковете и градините, друго любимо място за разходка в града е централната пешеходна зона. Няма унищожени зелени площи заради строителство.

Брой указателни табели по улиците и спирките - 5 т.

По улиците на Търговище има указателни табели, но има и места, където човек трудно се ориентира сред еднотипните жилищни блокове. По-голяма част от спирките има табели с разписанията на градските автобуси. Като цяло табелите в града са в добро състояние. Съотношението нови-стари табели е около 60 на 40% в полза на новите. В Търговище има карти със забележителностите на града – до информационния център и на по възлови места. Има и двуезични табели.

Хармонична архитектура - 5 т.

Архитектурата в Търговище е хармонична, добре съчетани са съвременните сгради с типично възрожденските къщи. Съотношението къщи-блокове в града е около 40 на 60 – в полза на блоковете. Има и много красиви еднофамилни къщи, които се строят от по-заможни хора и придават на града колорит, европейски вид и изискан стил. В Търговище няма фрапиращо грозни сгради или взаимно изключващи се архитектурни стилове.

Детски площадки и градини - 4 т.

В Търговище има около 100 детски площадки, но пак не стигат, особено за игра на децата в междублоковите пространства. От общинска администрация се правят проверки периодично, като се подменят счупените люлки и катерушки. Едно от най-обичаните места за игра на по-големите момичета и момчета е детският "Рамбокът”, с преодоляване на препятствия и спортни трудности. Той е в парка – кв."Борово око". Друг кът за по-малките е новоизграденият парк, тип "Флинстоун", в който има различни атракции за малчуганите. В града има 12 детски градини, засега те са напълно достатъчно.

Хубава главна (пешеходна) улица - 6 т.

Главната улица на Търговище свързва единият парк в центъра с другия. Тя е дълга около 250 м и е идно от нещата, с които града се гордее. Търговищенци харесват своята главна улица. Тя е "потънала" в зеленина. Има много дървета, предимно липи и е прекрасна за разходки. По тази улица са разположени повечето магазини и кафенета. Винаги е чиста и приветлива.

Брой банкомати (магазини, в които се плаща с карти) - 8 т.

Има над 15 банкомата в централната част на Търговище. Миналата година бяха по-малко и това затрудняваше хората, особено когато дават социалните помощи и заплати едновременно. Сега вече са достатъчно и не се забелязват опашки пред устройствата. Четири-пет са магазините в града, в които може да се плаща с карта.

Раждаемост - 6 т.

Миналата година в града са родени 709 бебета. За сравнение починалите хора за този период са 800, което означава, че естетственият прираст е отрицателен. Статсистиката сочи, че на 1000 жители се падат по 15.05 новородени. За първото шестмесечие на тази година има родени 303 деца. Специалистите отчитат, че има подобряване на показателите от 2005 г. насам, като сега се раждат повече бебета.

Достъпна среда за хора с увреждания - 4 т.

Във всички централни административни сгради и тези, които най-често се ползват от хора с увреждания, е осигурен достъп. В една от гимназиите и в една детска градина има изградени специални асансьори за хора в инвалидни колички. Предвижда се изграждането на още асансьори. В повечето институции и заведения за хранене има тоалетни за хора с увреждания.

Място да пиеш хубаво кафе в центъра - 5 т.

Има достатъчно на брой заведения в центъра на града, където може да се пие добро кафе. Интересното е, че през целия ден са пълни, въпреки работните часове. В града къде на шега, къде наистина, казват че по кафенетата стоят безработните. Там обаче е и мястото за делови срещи, за срещи между приятели. Най-голяма е посещаемостта от тийнейджъри и младежи. Във всички кафенета обстановката е приятна, чисто е, музиката е тиха. Кафето в Търговище струва 0.50–0.70 лева.

Брой ресторанти с различна национална кухня - 2 т.

В Търговище има приказка, че е градът с най-много заведения на глава от населението. Пълно е със стилни, уютни заведения, повечето с много добра кухня. Има и представители на различни национални кухни, като китайска например, но не са много.

Дневна тарифа на такси (за км) - 4 т.

В Търговище има около седем таксиметрови фирми и отделно еднолични търговци. Всички карат на почти еднаква тарифа. Дневната тарифа е 0.79 лева, а нощната – 0.89 лева. Не винаги таксиметровите шофьори отчитат цена за престой, но по принцип е 0.30 лева. 0.89 лева е първоначалната такса, а цена за повикване няма, дори повечето фирми откриха безплатни телефони, на които гражданите звънят.

Престой в задръствания - 8 т.

Търговище не е толкова голям град и с такъв трафик по улиците, затова няма големи задръствания. От скоро обаче започна да се случва и това. Пиковите часове са сутрин, когато хората отиват на работа и следобед. Чака се най-вече по кръстовищата, не повече от няколко минути.

Брой места за паркиране - 3 т.

Търговище вече се нуждае от повече места за паркиране. В центъра има само два обществени паркинга, а трафика на колите е голям, спират по улиците и на забранени места. Затова община Търговище разработи два проекта за подземни гаражи и паркинги. Единият от тях ще бъде близо до многопрофилната болница, където има голям поток от хора и коли. Там на ниво улица ще има паркинг с 27 места, а на подземно ниво – 60 места. Друго подобно съоръжение ще бъде изградено до кооперативния пазар. Там местата ще бъдат 50 броя – наземен паркинг и още 80 места в подземния. Освен това в търговския парк на компания "Грийфилд България" е предвиден паркинг с 1247 места.

Брой улични часовници - 2 т.

В града има общо два улични часовника. Единият е на старинната сграда на банка ДСК, който отмерва часовете с камбанен звън, а другият е на един от по-високите блокове на главната улица и е електронен. Той отмерва часовете с мелодията на "Питат ли ме дей зората" от стихотворението "Де е България" на Иван Вазов и се чува в целия град.

Брой първокласници на глава от населението - 7 т.

В Търговище първокласниците тази година ще бъдат 405. Населението на града е 47 123, което означава, че на 1000 жители се падат по 8.59 първокласници.

Критерии