Димитровград

Димитровград е разположен в Южна България. Градът отстои на 220 км от столицата София, и на 18 км от областния център Хасково. Населението му наброява 58 532 души.
Димитровград е основан на 2 септември 1947 г. с указ на тогавашния министър-председател и лидер на БКП Георги Димитров, като се свързват селата Раковски, Мариино и Черноконьово. За изграждането му е сформирано Младежко бригадирско движение, в което младежи от различни краища на страната са работили безплатно. Най-красивата природна забележителност в Димитровград е паркът „Пеньо Пенев“, възстановен през 2004 г. В него има около 15 езера.
Димитровград е известен с музикалната компания „Пайнер”, с рок групата „Flies In The Head”, с поп-фолк певицата Гергана. В Димитровград са родени художникът Вежди Рашидов, футболистът Елин Топузаков, шахматистът Красимир Русев.


Средна януарска / юлска температура - 6 т.

Зимата в Димитровград е мека и къса. Лятото – горещо и сухо. През януари средната температура е около и над 0 градуса. През юли - 23,8 градуса.

Местен печат / радио / ТВ / сайтове - 2 т.

В града се издават три местни вестника – седмичници. Има едно общинско радио, местна телевизия, няколко сайтове с новини за града, добре развиващи се форуми и няколко блога за града.

Брой университети / елитни гимназии / частни учебни заведения - 3 т.

В града няма висше учебно заведение или пък университетски филиал. Училищата в града са 23. Сред елитните гимназии са езиковата и Природо-математическата.

Етническа и религиозна принадлежност - 2 т.

Липсват открити прояви на етническо противопоставяне. Най-голямата малцинствена етническа група е ромската, с две големи махали в периферията на града. Турско малцинство практически няма. В махалата "Изгрев" често възникват вътрешно етнически конфликти, през последната година има два случая на сблъсъци с полицията по повод на такива конфликти.

Сексуална ориентация - 4 т.

Сексуалната ориентация на хората в Димитровград не е по-различна от тази в другите градове. Пъстра е, но не прекалено. Няма травестити и явни сборища на бисексуални

Летище - 1 т.

В Димитровград няма летище.

Наличие на апаратура за лечение на инфаркт - 7 т.

Апаратура за лечение на инфаркт има в общинската болница – кардиологично отделение.

Брой денонощни аптеки - 4 т.

Общо две са аптеките с 24-часово работно време.

Брой зъболекарски кабинети - 5 т.

57 е броят на зъболекарските кабинети, по данни на Съюза на стоматолозите. Съотнесено към броя на населението това означава, че един дентист обслужва средно 900 - 1000 потенциални пациента.

Интернет на обществени места - 4 т.

Доста заведения в града предлагат безплатен безжичен достъп за клиентите си и за хората в обсега им. Това са "Амиго" 1 и 2, "Валенсио", пицария "Палермо", "Виенски салон", "Авеню", "Спейс", "Фешън Крю". Гостите на хотел "Славяни" също имат wireless – точка за достъп до Интернет.

Действаща опера / театър / кино - 4 т.

Градът няма опера. Две са кината – "Медея" и новооткритото платно за прожекции в мултиплекса на "Пайнер". В момента първото не работи, а второто има прожекции три-четири дни в седмицата. Местният драматичен театър "Апостол Карамитев" няма собствена трупа, но за сметка на това гостуванията на състави от цялата страна на сцената му са редовни.

Организиране на концерти, фестивали и др. събития - 2 т.

Концертни събития има в седмицата на Дните на Димитровград. Изключение прави обаче Празника на Химика, когато традиционно се организира празнична програма от „Неохим” АД. Комерсиални попфолк – концерти обаче се провеждат всяка седмица в мултиплекса на звукозаписната къща "Пайнер". Недостатъчно са свободните концерти и фестивали.

Брой слънчеви дни - 7 т.

В Димитровград слънчевите дни годишно са около 80.

Индекс "кебапче" (продавано на улицата, на гара / автогара) - 7 т.

Нормалното кебапче в многобройните заведения или открити скари на димитровградския пазар, на автогарата и жп гарата струва 0.70 лева. Популярно обаче е "голямото" кебапче с двоен грамаж, което е 1.00-1.10 лв. за брой.

В близост до море, река, планина / курорти - 4 т.

Градът е разположен стратегически в средата на Тракийската низина. Източните Родопи отстоят на 30 км, Средна гора на 50 км, а подножието на Стара Планина е на 70 км. През града минава най-голямата българска река Марица, по която има условия за плажуване през лятото.

Инвестиции - 3 т.

През миналата година бе изграден нов хипермаркет "Енди Маркет" и нов голям клон на Пощенска банка. Очаква се изграждането на хипермаркети "Кауфланд", "Плюс" и "Пени маркет". Големите държавни инвестиции са свързани с изграждането на скоростната жп линия Пловдив – Свиленград и автомагистрала "Марица".

Безработица - 5 т.

Безработицата в Димитровград е под средната за страната – около 5-6%.

Кражби на автомобили - 8 т.

Кражбите на МПС са рядкост, по-чести са противозаконните отнемания на вещи от автомобили.

Обири - 6 т.

Предимно дребни домови кражби, липсват организирани престъпни групи. На територията на Неделния пазар съществуват имуществени и джебчийски кражби, дело почти 100 % на гастролиращи извършители.

Самоубийства - 10 т.

Няма регистрирани самоубийства за последната година.

Убийства - 8 т.

През миналата година в града има само едно убийство, на битова основа. Това снижава ръста на този вид престъпление два пъти.

Интернет ползватели - 2 т.

По усреднени данни на доставчици около 25 на сто от домакинствата в града имат достъп до глобалната мрежа. Интернет-кафетата и залите са около 15 на брой.

Улични тоалетни - 4 т.

Три са уличните и обществени тоалетни в града – на гарата, на автогарата и на неделния пазар. Поддържат се в сравнително добро състояние, в тази на пазара има и баня. Облекчаването струва 0.30-0.50 лева.

Пейки на обществени места - 4 т.

Броят на пейките на обществени места трудно може да бъде пресметнат, но като цяло са даже повече от достатъчни. Освен това пейките са в много добро състояние и се поддържат редовно. В центъра и парковете, съвсем естествено, местата за отдих са два пъти повече от тези в покрайнините. В пешеходните зони и парковете пейки има средно на по три-четири отстояние една от друга.

Възможност за спорт в града - 4 т.

В града има три стадиона с общо шест игрища. Спортната площадка е една, има един открит и работещ и два неработещи в момента басейни. На тенис-комплекса има четири тенис корта в отлично състояние. Във всички училища има спортни площадки, някои са в добро състояние, повечето не.

Алеи за велосипедисти (в км) - 1 т.

По улиците на града няма специално обособени места за каране на колело. Алеи за велосипедисти няма и в парковете, но поне там е по-безопасно да се кара колело.

Работно време на магазини - 6 т.

В града има три денонощни магазина. Обичайното работно време на хранителните обекти е до 21.00 – 22.00 часа вечерта. Нехранителните магазини затварят около 19.00 часа. Няма големи разлики в лятното и зимното работно време. През зимата обикновено магазините затварят с час по-рано. Няма особена разлика в работното време на магазините в центъра и крайните квартали.

Удобна администрация (бюрокрация, време за облсужване, любезни служители, достъпност до службите) - 7 т.

В партера на сградата на общинската администрация функционира Център за обслужване на гражданите. Извършва се обслужване на гише през целия работен ден, без пауза на обед. Всички институции се намират в радиус от 50 метра – Общинска администрация, Районен съд, Данъчна администрация, нотариуси, Агенция по кадастър.

Качество на въздуха - 1 т.Димитровград е бивш и настоящ център на тежка индустрия, това е причината за наличието на по-големи замърсители. Основни са транспортът, торовият завод "Неохим", циментовият "Вулкан" и ТЕЦ 3. Прахът и серния диоксид често пъти надвишават допустимите норми. Затова пък през зимата по-голяма част от хората се отопляват на ток, а не с твърдо гориво. Градът се поддържа чист, навсякъде фирмата концесионер е подменила контейнерите за битови отпадъци.

Зелени площи (% от общата площ на града) - 4 т.

Общата площ на парковете и зелените петна заема 21% от площта на града. В Димитровград има три големи парка и множество малки. Най-старият парк "Никола Вапцаров" е с площ от 80 хектара. Освен парковата част, в него е разположен и местният планетариум. Парк "Марица" е разположен на десния бряг на р. Марица върху речната тераса. Построени са ресторант и детски плувен басейн, неработещи към момента. Най-представителен и живописен е парк "Пеньо Пенев", който се намира в централната част на лесопарк "Габера". Зелените площи в междублоковите пространства са достатъчно и добре поддържани. Няма унищожени зелени петна заради модерно строителство.

Брой указателни табели по улиците и спирките - 6 т.

През последната година Димитровград поднови почти изцяло указателните си табели (почти 90%). Допълнително са сложени и над 1000 чисто нови. Липсват карти на града, по които можеш да се ориентираш. Съществува карта за новооткритото римско светилище в района на с. Каснаково. Всички нови указателни табели с имената на улиците са двуезични. Табели с разписания на автобусите на градския транспорт има по спирките в централната част. Недостатък е, че са изготвени от хартия и са податливи на атмосферни влияния и късане.

Хармонична архитектура - 3 т.

Доминиращият архитектурен стил в центъра на града е сталински барок. По-нови панелни и монолитни блокове и къщи има в кварталите. Наскоро именно заради стилно уеднаквената архитектура имаше предложение градът да бъде признат за паметник на архитектурата. Съотношението къщи-блокове е решително в полза на кооперациите, приблизително 80 към 20. Особено в крайните квартали съществуват десетки изоставени и рушащи се сгради. Грозни и неподдържани сгради има и в по-централната част на Димитровград.

Детски площадки и градини - 5 т.

В общината има 18 дневни и три седмични (с преспиване) забавачници. Материалната им база е добра, започнало е саниране на голяма част от тези заведения. Във всички детски градини има обичайните катерушки и люлки, няма по-особени атракции. Засега няма дефицит на места в градините.

Хубава главна (пешеходна) улица - 6 т.

Бул."България" е централната пешеходна улица в града. Тя е с дължина около един километър. Улицата е в отлично състояние, добре залесена и поддържана. Отличава се с нов централен площад – с интересно кръгово разположение и площ 11 декара на края на пешеходната алея. От двете страни на булеварда са изградени два нови парка.

Брой банкомати (магазини, в които се плаща с карти) - 10 т.

В града има представителства на всички банки, на входа на всяка една от тях действат терминали. Банкомати има и на повечето възлови места – център, гара, автогара. Предполагаемият брой е 30-40 банкомата. Освен в големите търговски вериги с дебитна или кредитна карта може да се плати на няколко бензиностанции и още пет-шест магазина.

Раждаемост - 3 т.

Броят новородени в Димитровград е 443. Равносметката показва, че на 1000 жители се падат по 7.57 бебета. Трябва да се отчете обаче, че все повече майки отиват да раждат в частни клиники, най-вече в Пловдив. По такъв начин броят на новородените реално се снижава от действителния, по груби оценки с близо 100 годишно.

Достъпна среда за хора с увреждания - 3 т.

До повечето държавни и общински учреждения е осигурен достъп за инвалидни колички. Изключение прави сградата на Районния съд. Голяма част от тротоарите в централната част на града са скосени до нивото на асфалта за по-лесно преминаване. Всички нови ремонтни дейности, които общината провежда, отчитат нуждите на хората в неравностойно положение.

Място да пиеш хубаво кафе в центъра - 4 т.

В целия център има достатъчно добри кафенета. През деня те се посещават от хора в средна възраст, а вечер са повече населени с тийнейджъри. В заведенията има предимно мека мебел, а музиката е приятна. Навън се предпочита по-мобилната мебел. Средната цена на кафето по заведенията в Ларгото е 0.70 лева.

Брой ресторанти с различна национална кухня - 1 т.

Няколко ресторанта предлагат кухня различна от традиционната – българска. В тях се готвят сръбски и китайски специалитети. В града има и пицарии, в които може да се опита и италианска кухня.

Дневна тарифа на такси (за км) - 6 т.

Около 0.50 лева е първоначалната такса при наемане на такси, повикването на адрес е безплатно във всичките шест-седем фирми. Тарифите са 0.60–0.70 лева на километър (през деня) и с 0.10 лева по-скъпо през нощта. Минута престой е средно 0.20 лева.

Престой в задръствания - 7 т.

По принцип в града няма проблеми с трафика. Известни неудобства възникват единствено в дните събота и неделя, когато тече неделният димитровградски пазар и возилата в града се увеличават с около 10 000. Тогава в района на пазара може да се чака между 5-10 минути за преминаване по моста над жп линиите и бул."Стефан Стамболов". Останалите най-чести принудителни изчаквания са на бул."Трети Март" и бул."Стефан Стамболов", те продължават също 5-10 минути.

Брой места за паркиране - 3 т.

Димитровград има доста либерална политика по отношение на паркингите. Платени паркоместа има само в идеалната част на центъра, но те имат и алтернатива с достатъчно безплатни в тесния и широкия център. Таксата за престой на платените е 0, 50 лeва на час.

Брой улични часовници - 1 т.

В града са останали пет улични часовника, от които не работи нито един. Стилът им е "соц" и нямат слънчеви времеизмерватели.

Брой първокласници на глава от населението - 6 т.

В Димитровград броят на първокласниците тази година ще бъде 365. При население от 58 532 души, на 1000 жители се падат по 6.24 първокласници.

Критерии