Видин

Видин е разположен край река Дунав и е първото голямо българско пристанище по течението на реката. На два километра от него е разположен и фериботния комплекс, който е връзка с румънския град Калафат. Населението на града наброява около 66 000 души.
Видин е 19-ти град по големина в България. Той е с многовековна история, създаден е още през древността. Възникнал е на мястото на древното келтско селище Дунония, където римляните по-късно построили крепостен град с името Бонония, който българите нарекли Бдин (Бъдин), а по-късно Видин. Крепостта „Баба Вида“, намираща се на брега на Дунав и опасана с ров с вода, е главната забележителност на града и единствената изцяло запазена средновековна крепост в България.
Сред известните личности родени във Видин са Даниел Боримиров – футболист, Йордан Йончев-Гъмзата – тромпетист, Ставри Калинов – художник, скулптур, Димитър Костов – политик.


Средна януарска / юлска температура - 2 т.

Зимата във Видин е сравнително студена, лятото горещо. Средната температура през месец януари е минус 1,7 градуса. През юли – 23 градуса.

Местен печат / радио / ТВ / сайтове - 2 т.

В града има три вестника: "Ние", "Видин" и "Видинският мост". Те са периодични издания и излизат по два или три пъти седмично. Няма всекидневник, с изключение на "Конкурент", който се печата във Враца. Радиостанциите са "Фокус", "Бъдин", „Ведерник", "Скай" и "Гама". Най-слушаното национално радио е "Дарик радио". Множество сръбски и румънски станции също имат своя аудитория в града. Кабелните телевизии са две – "ТВВ" и "Фанти Г". Имат собствена програма и новинарски емисии. Информационните сайтове са два "ВидинИнфо" и "Моят Видин".

Брой университети / елитни гимназии / частни учебни заведения - 4 т.

Във Видин все още няма официален университет. В момента дори се води разследване от страна на общината за незаконен филиал на Крайовския университет – Румъния. Известния като Евро-швейцарски университет така и не получи акредитация от държавата. Сред най-елитните гимназии в града е природо-математическата “Антим I”. Нивото на обучение в нея е доста високо, учениците й редовно печелят международни олимпиади. Частни учебни заведения няма.

Етническа и религиозна принадлежност - 1 т.

Във Видин съжителстват българи, власи, роми, арменци. Основната малцинствена група във Видин е тази на ромите. В интерес на истината жителите на града не са настроени към тях особено добре. Власите организират всяка година фестивал на влашката песен и танц. Циганите също правят такъв веднъж в годината.

Сексуална ориентация - 4 т.

Няма организации, които да защитават правата на гейовете и няма техни прояви. Няма и отбелязани случаи на дискриминация.

Летище - 1 т.

Най-близкото летище е на 6 км в с. Иново. Не работи от 1998. Сега областният управител Кръстьо Спасов усилено търси начини да го възстанови, но все още няма резултат. Най-близкото си остава София.

Наличие на апаратура за лечение на инфаркт - 7 т.

Апаратура за лечение на инфаркт има в МБАЛ "СВ.Петка".

Брой денонощни аптеки - 0 т.

Във Видин все още няма денонощна аптека. Фармацевтите смятат за неизгодно да поддържат такава аптека.

Брой зъболекарски кабинети - 4 т.

Частните зъболекарските кабинети и клиники са около 35. Няма дежурни нощно време, но винаги по телефона може да се намери стоматолог по всяко време.

Интернет на обществени места - 4 т.

Интернет на обществени места има главно в хотелите – около 15. Безжичен безплатен интернет наскоро пусна фирма Медиа Нет, ползва се в района на площад "Бдинци", където има множество заведения. До месец същата фирма ще осигури безплатен и безжичен интернет по протежение на градския парк.

Действаща опера / театър / кино - 5 т.

Кино няма в града, закрито е. Зрителите се радват на Общинския драматичен театър, а децата на Кукления. Във Видин има и филхармония, която изнася концерти всяка седмица.

Организиране на концерти, фестивали и др. събития - 0 т.

Местни събития и фестивали няма, след като новата кметска управа реши да не отделя средства за такива. Преди година на голям успех се радваше театралният фестивал "Комедия на Балканите", с участници от цяла Европа. Прави се и Видински панаир, на който обаче освен бира-скара няма нищо съществено.

Брой слънчеви дни - 7 т.

Слънчевите дни във Видин са около 80.

Индекс "кебапче" (продавано на улицата, на гара / автогара) - 9 т.

Народното кебапче в града продължава да е с цена между 0.35 и 0.45 лева на уличните сергии.

В близост до море, река, планина / курорти - 9 т.

Видин се намира на река Дунав, най-голямата атракция си остава крепостта "Баба Вида" – единственият средновековен замък запазен у нас. Точно на един километър през реката е румънският град Калафат, до който се стига с ферибот за 15 минути. На 30 км от Видин е и сръбският град Зайчар.

Инвестиции - 3 т.

Няма значими инвестиции през последната година. Изключение правят германците от "Айхоф", които откриха завод за електрокомпоненти. Те се влагат в уреди на "Бош" и "Сименс". Инвестицията е в размер на около три милиона евро. За изграждането на Дунав мост-2 трябва да бъдат инвестирани около 230 млн. евро, но все още не е ясно кога ще завърши строежа.

Безработица - 4 т.

10% е равнището на безработица във Видин. Най- нисък процент е регистриран в Дирекция "Бюро по труда" – Видин, към която са и общините Брегово и Ново село. Миналата година е била около 11%. Тревожното е друго – в края на 2006 г. работещите във Видин са били 43 000 души. Сега са само 21 000. Повечето хора от града заминават в Италия, Испания, Чехия. Градът опустява, затова и безработицата намалява.

Кражби на автомобили - 5 т.

Противозаконните отнемания на МПС през 2007 г. са общо 19, от тях са разкрити седем. Кражбите на части и вещи от МПС са 65 – налице е ръст от 58 %.

Обири - 5 т.

При домовите кражби преобладават тези, извършени чрез отключване. Бележат намаление кражбите на елементи и съоръжения от ел. преносната мрежа – регистрирани през периода са 161 – с 34 по-малко в сравнение с предходната година.

Самоубийства - 7 т.

Няма официална статистика за самоубийствата. Според справки в медиите от началото на годината двама човека са сложили край на живота си.

Убийства - 4 т.

През 2007 г. в ОДП – Видин са регистрирани пет убийства, всичките разкрити. В два от случаите съществуват категорични данни за умишлено причиняване на смърт, а при останалите смъртта е причинена по непредпазливост, след нанесена телесна повреда.

Интернет ползватели - 3 т.

Повече от 35 % от жителите на Видин ползват редовно интернет. Около 50% от населението може да борави с компютър и да "сърфира" в интернет.

Улични тоалетни - 2 т.

Улични тоалетни няма. Срещу заплащане (0.30 лв.) може да се ползват тези на общинския пазар, автогарата и жп гарата, но те работят само до 19.00 часа. Безкрайно неподдържани са! Безплатна тоалетна има на частната автогара в центъра, но работи само до 18.00 часа.

Пейки на обществени места - 4 т.

Броят им е достатъчен. Те обаче не са подменяни през последната година никъде. В пешеходните зони също не са поставяни нови пейки, а старите са започнали да се разрушават.

Възможност за спорт в града - 5 т.

Във Видин работещи и в добро състояние са един стадион и една спортна зала. Има изградени три игрища за футбол, едно е с изкуствена трева. Спортни площадки има в повечето училища, поддържани са добре. Има и една площадка за скейтбордисти. Басейни има работещи само през лятото – два. Тенис корт има само в една видинска фирма, но поради това, че тя е пред затваряне - не се поддържа.

Алеи за велосипедисти (в км) - 2 т.

Във Видин има две алеи за велосипедисти. Едната е  от центъра до промишлената зона на града и е с дължина около четири километра. През центъра минава и друга, с дължина два километра. Не се поддържат и определено не се ползват по предназначение.

Работно време на магазини - 5 т.

Магазините в центъра на града работят до 18.30 часа – от понеделник до събота. Само някои квартални бакалии затварят след 20.00 – 21.00 часа. В неделя почти няма отворени магазини. В центъра и в северната част на Видин има денонощни магазинчета, от които можеш да си пазаруваш предимно цигари, алкохол, кафе, сандвичи.

Удобна администрация (бюрокрация, време за облсужване, любезни служители, достъпност до службите) - 9 т.

Предвид малкото останали жители в града, няма проблеми с бюрокрацията, времето за обслужване не се удължава, служителите са любезни. Достъпността е нормална.

Качество на въздуха - 5 т.

Въздухът във Видин е относително чист. Големи промишлени замърсители няма, тъй като няма работещи заводи, с изключение на Видахим. Там обаче производството е на ток от въглища. През зимата качеството му става по-лошо, заради използването на твърди горива за отопление. Автомобилният трафик е малък замърсител.

Зелени площи (% от общата площ на града) - 6 т.

Видин е добре озеленен град. Повече от 50% от общата площ на града са зелени площи. Най-красива е Крайдунавската градска градина. Има и няколко паркове. Около големите обществени сгради са направени градинки.

Брой указателни табели по улиците и спирките - 4 т.

Във Видин няма нови табели по улиците. Все пак се намират ентусиасти, които саморъчно поставят табели, в близост до къщите си. Спирки за градския транспорт почти няма, няма и градски автобуси, с изключение на маршрутните линии за ромския квартал. Има хубави табели и карти със забележителностите на града, които са на български и английски език. Често пъти обаче те са обект на посегателства и кражби.

Хармонична архитектура - 7 т.

В архитектурно отношение във Видин е постигнат разумният вариант. Различните стилове си кореспондират сравнително добре. Няколко десетки са старите къщи в града. Макар и заобиколени от съвременни жилищни блокове, те стоят добре архитектурно. Съотношението къщи – блокове е в полза на първите, макар сегашната тенденция да е строителство на еднофамилни къщи. Има няколко порутени и дори опасни сгради в града. Те са частна собственост и официално са обявени за заплаха.

Детски площадки и градини - 5 т.

Повече от 70 са детските площадки във Видин. Преди година повечето от тях бяха ремонтирани. Поставени бяха нови съоръжения, старите се пребоядисаха. Често обаче детските площадки в града страдат от вандалски прояви. Детските градини във Видин са достатъчно. Няма чакащи деца за тях.

Хубава главна (пешеходна) улица - 5 т.

Главната пешеходна улица се казва "Търговска", минава през площада и стига до р. Дунав. Дълга е около километър. Сравнително добре изглежда. По нея има магазини, банки, кафенета.  Място за разходка.

Брой банкомати (магазини, в които се плаща с карти) - 8 т.

12  са банкоматите в града. Само в три магазина има възможност да се плаща с карта.

Раждаемост - 5 т.

През 2007 г. във Видин са се родили 704 деца. Равносметката покзва, че на 1000 жители се падат по 10.61 новородени. По принцип града се характеризира с влошени демографски показатели, изразяващи се в лоша възрастова структура на населението, от където идва и голямата смъртност. Малкото млади хора, които живеят в областта предопределя ниската раждаемост.

Достъпна среда за хора с увреждания - 3 т.

Специални съоръжения за нуждите на хората с увреждания са изградени в сградата на общината, Областната управа, Бюрото по труда, НАП, НОИ. Специален асансьор има в едно видинско училище. Около 80% от тротоарите са скосени за инвалидни колички. На три светофара има звукова сигнализация. Тоалетни за хора с увреждания няма никъде. Повечето институции, включително и Театъра са достъпни.

Място да пиеш хубаво кафе в центъра - 6 т.

В центъра на Видин има седем-осем заведения, в които можеш да пиеш хубаво кафе, при това евтино – за 0.70 лева. В периферията на центъра може да се намери и за 0.50–0.60 лева. Посетителите са главно държавни служители от съда, бюрото по труда, общината, областната управа. В много случаи обаче се пуска "чалга", като музиката е доста силна.

Брой ресторанти с различна национална кухня - 4 т.

Във Видин има няколко заведения, в които можеш да си поръчаш различни видове национални ястия. Има и такова, което се намира на шлеп, закотвен в реката. Предлага се сръбска скара, има и пицарии. Естествено има и специализиран ресторант за българска кухня, който се намира на брега на реката. Специалитети са рибни ястия. В града може да се опита и китайска кухня. Ресторантът обаче е само един, в центъра на града.

Дневна тарифа на такси (за км) - 6 т.

Няма първоначална тарифа за Видин. Такситата возят за два лева от точка до точка. Няма и цена за повикване. Единствено се плаща за повикване по телефона. Няма и цена престой. Около 0.80 лева е тарифата за извънградски курс.

Престой в задръствания - 9 т.

Във Видин няма задръствания. Изключение прави съботата, когато има пазар. Тогава има колони от автомобили в района на Кооперативния пазар, но за не повече от пет минути.

Брой места за паркиране - 6 т.

Общинските паркинги във Видин са отдадени на концесия. Съществуващите паркоместа са около 600.

Брой улични часовници - 3 т.

Работещите улични часовници в града са три, един от които се намира на фасадата на училище "Симеон Велики". Другият е на сградата на общината, третият е на банка. Слънчеви часовници няма.

Брой първокласници на глава от населението - 7 т.

Броят на първокласниците във Видин тази година е 570. По официални данни населението на града наброява 66 367 души. Равносметката сочи, че на 1000 жители се падат по 8.59 първокласници.

Критерии