Кюстендил

Кюстендил е град, създаден преди повече от осем хиляди години. През вековете е привличал хората заради минералните си лековити извори, наличието на планина – Осогово, река – Струма, която минава наблизо, и плодородна земя. В Кюстендил живеят над 50 000 души.
Първоначално се е наричал Пауталия и е бил част от Римската империя, като доказателство са останали множество римски терми (бани) и отбранителна крепост в местността Хисарлъка. По-късно – през Средновековието, се е казвал Велбъжд, а днешното му име идва от последния български владетел преди турското робство – Константин Драгаш (”Земята на Константин”).
Най-известни представители на града са художникът Владимир Димитров – Майстора, спасителят на българските евреи – Димитър Пешев, Дядо Ильо Войвода, композиторът Марин Големинов, поетът Биньо Иванов.Средна януарска / юлска температура - 4 т.

Зимата в Кюстендил е доста студена. Средната януарска температура достига минус 2 градуса. Средната температура през юли е 24 градуса.

Местен печат / радио / ТВ / сайтове - 3 т.

Единственият кюстендилски вестник е „Наблюдател”. Той излиза два пъти в седмицата. Новини от Кюстендил публикуват и регионалните печатни издания – “Вяра”, “Регион”, “Струма”. “Труд” и “24 часа” всяка сряда излизат с приложение с местни новини. Регионални програми предлагат “Дарик радио”, “Фокус”, и „Ритъм +”, както и местния радиовъзел. В града звучат още четири радиа. Кабелните оператори в Кюстендил са два – „Кабел Сат Запад” и „Евроком” с местния канал „Колор”. Сайтовете информиращи за събития в града са www.dariknews.bg, www.focus-radio.net, www.kuber-press.com, www.kustendil.info. Със собствени сайтове разполагат община Кюстендил, Областна управа, съда, прокуратурата, някои читалища и училища, и др.

Брой университети / елитни гимназии / частни учебни заведения - 4 т.

В Кюстендил има филиал на Международния славянски институт – Москва. Градът е само на 90 км от Студентски град и всички университети в София. Още по- близко на около 70 км са Югозападния университет „Неофит Рилски” и Американският университет в Благоевград. Прием в Кюстендил прави и частен колеж „Бизнес”. Елитните гимназии са поне четири – Природо-математическата “Емануил Иванов”, езиковата “Д-р Петър Берон”, професионалната гимназия по икономика и мениджмънт “Йордан Захариев”, както и гимназията по туризъм “Никола Вапцаров”. От тази учебна година в града има и частен колеж “Бизнес”.

Етническа и религиозна принадлежност - 4 т.

В Кюстендил си съжителстват българи, роми и евреи. Други етноси няма. Ромите са близо 12 000. Почти във всяко училище вече учат и ромски деца. В много от спортните клубове тренират деца от кв. „Изток”. Кюстендилските роми организират уникален „Празник на хамалина”. Група от млади хора - доброволци помагат на инвалидите от ромския квартал, като им купуват лекарства, хранителни продукти или им попълват молбите за социални помощи.

Сексуална ориентация - 4 т.

В града няма конфликти свързани с нечия сексуална ориентация. Няма заведения гласно или негласно оповестени като средища на гейове. Хомосексуалните в Кюстендил рядко се афишират с по-атрактивно облекло или маниери, не организират акции, не рекламират и свои организации. Техният брой спрямо населението е малък. От Кюстендил е известният травестит от близкото минало – Урсула. Според него града е толерантен към “различните”.

Летище - 3 т.

В Кюстендил няма летище. Има писта от бившето селскостопанско летище, която се използва за автомобилни състезания. Най-голямото летище в България – Софийското е на по-малко от 100 км от Кюстендил.

Наличие на апаратура за лечение на инфаркт - 4 т.

В Кюстендилската болница няма апаратура за лечение на инфаркт, но има за оказване на първа помощ. На около 90 км в София има поне три специализирани клиники, където се изпращат на лечение пациентите от Кюстендил. "Подобна апаратура е много скъпа. Болницата трябва да разполага с необходимите специалисти и с голям брой пациенти, за да оправдае подобна голяма инвестиция”, коментира изпълнителният директор на МБАЛ „Никола Василиев” д-р Михаил Зортев.

Брой денонощни аптеки - 3 т.

За разлика от миналата година Кюстендил вече си има денонощни аптеки. От началото на месец август 22 аптеки, които са собственост на магистър-фармацевти се редуват, като всяка седмица една от тях е дежурна. Информация за това, коя аптека е денонощна, има в Спешен център и на табели на всяка една от тези аптеки. Информират се медиите и дори таксиметровите фирми.

Брой зъболекарски кабинети - 4 т.

В Кюстендил има работещи 80 зъболекарски кабинета. От тях 20 са на стоматолози, които не са подписали договори със здравната каса. В града няма изградени специализирани клиники за зъболекарска помощ.

Интернет на обществени места - 4 т.В големите хотели в Кюстендил и в Осоговската планина има достъп до интернет. Wi- Fi интернет може да се ползва, докато си пиеш кафето на повечето от заведенията на централната алея в града и в някои от заведенията по кварталите. Интернет достъп има и на най- новата детска площадка в центъра, до един от супермаркетите и паметника на Васил Левски.

Действаща опера / театър / кино - 4 т.

В Кюстендил действащи опера и кино няма. Ценителите на този вид изкуства пътуват до София или Благоевград. В града има театър. Той разполага с две сцени – една голяма и две камерни. Голямата зала, която е за около 800 души, е с балкон. Тя много прилича на голямата зала на Народния театър “Иван Вазов”. В Кюстендил има и частен театър, който се казва “Авансцена”.

Организиране на концерти, фестивали и др. събития - 5 т.

Кюстендил бе домакин на концерт на легендарната сръбска група "Биело Дугме". Над 8000 души купонясваха на над 4-часовото шоу. Кюстендил е най-популярен с конкурса “Мис Кюстендилска пролет”. Победителката в него се избира всяка година на 21 март. Конкурсът е с повече от 40-годишна история. Общината организира и „Празник на черешата” и "Празник на плодородието". В града се провеждат международните фестивали – за класическа китара „ Акад. Марин Големинов”, фолклорните „Сребърна пафта” и „Пауталия”, за детска вокална песен „Златни ябълки”. Кюстендил е домакин и на националния фестивал за стари градски песни „Пей сърце”, националния литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов”. Всяка година художници от целия свят се събират на пленерите “Свети Лука” и „Следовници на майстора”.

Брой слънчеви дни - 5 т.

В Кюстендил слънчевите дни годишно са 71.

Индекс "кебапче" (продавано на улицата, на гара / автогара) - 8 т.

Едно кебапче в Кюстендил струва само 0.50 лв на пазара и 0.55 лв на жп гарата и Автогарата. 0.05 лева в плюс, но и 20-30 грама в повече, коментират кюстендилци и се редят на опашки за евтини вкусни кебапчета, като има конкуренция и между майсторите на скарата.

В близост до море, река, планина / курорти - 8 т.

Самият Кюстендил е курорт – минерални и лековити извори, чист въздух, лесопарк „Хисарлъка” с пешеходни алеи и детски площадки, 5-звезден хотел. Градът е в подножието на планината Осогово, с най-висок връх Руен – 2 251 метра. Инвестира се в ски-писти и влекове. Хотелите и хижите домакинстват на туристи от цялата страна. На по-малко от 100 км са ски-пистите в Паничище, Боровец и Витоша. Популярни места за отдих има и по поречието на близката река Струма, където десетки хора “атакуват” с палатки и вечерни огньове. Още толкова са и запалените въдичари. На територията на областта е и Рилският манастир. Кюстендил е по-близо до Бяло море, отколкото до Черно море. Градът е предпочитана търговска дестинация за западните ни съседи – сърби и македонци. Ако искате да стигнете до Охридското езеро минавате през Кюстендил.

Инвестиции - 5 т.

В Кюстендил започна строителството на завод за интериорни врати, като инвестицията е за над 30 млн. лв. Строи се и магазин от веригата „Кауфланд”. Над 1 700 000 лева са приходите от продажба на общински терени. Общината има спечелени проекти за 45 млн. лева, от които над 40 млн. – за реконструкция на ВиК-мрежата в града и ремонт на пречиствателна станция за отпадни води.

Безработица - 4 т.

9.33 % е било средното равнище на безработицата в община Кюстендил през 2007 година. Към 31 август от Бюро по труда – Кюстендил отчитат намаление до 8.67%.

Кражби на автомобили - 9 т.

Само една кражба на МПС за 2007 г. в Кюстендил отчитат от Областна дирекция на МВР.

Обири - 2 т.

525 са заявените кражби в Кюстендил през миналата година. В това число се включват – домови и джебчийски кражби, кражби на селскостопанска продукция, от обществени места, от офиси и фирми.

Самоубийства - 8 т.

Две са регистрираните самоубийства в Кюстендил през миналата 2007 г. За първите осем месеца на тази година няма нито един случай.

Убийства - 8 т.

В Кюстендил е извършено само едно убийство през 2007 година. 31-годишният Росен Георгиев уби с няколко удара с нож съпругата си – Мирослава. Мъжът, който работеше в една от фирмите за производство на хляб в града бе осъден на 14 години затвор.

Интернет ползватели - 4 т.

При близо 52 000 души регистрирани по настоящ адрес в Кюстендил, около 1/3 знаят как да ползват интернет или имат близък, който може да им помогне. Около 4000 кюстендилци ползват редовно интернет. Няма официална информация, каква част от хората имат интернет вкъщи, но по данни на кабелните телевизии-доставчици – в световната мрежа „сърфират” около 40% от техните абонати.

Улични тоалетни - 7 т.

Шест са уличните тоалетни в Кюстендил. Четири от тях общината е отдала под наем с търг – на пазара, до банята, до паметника на Ильо Войвода и на автогарата. Тоалетната до театъра не работи, а шестата е към жп гара Кюстендил. Ромски семейства поддържат уличните тоалетни в Кюстендил. В три от тях има всичко необходимо – хартия, сапун и дори топла вода. Входът е 0.20 лв.

Пейки на обществени места - 4 т.

Броят на пейките на обществени места се увеличава непрекъснато. 149 са пейките в Кюстендил към момента, от тях 100 са чисто нови. В парка, пред сградата на общината и областта, те са най-много – 53. Пейките в централната част са значително повече от тези по кварталите, в съотношение 4 към 1. Постепенно тези по кварталите се увеличават, заедно с обновяване на градинките. 20 нови пейки са раздадени от общината на предприемчиви домоуправители на жилищни блокове. Добри места за отдих са парковете пред Драматичния театър, общината, областта и градската баня.

Възможност за спорт в града - 7 т.

Кюстендил има два стадиона - „Осогово” и „Странджата”. На футболният терен в спортен комплекс „Осогово” бе изградена автоматична поливна система, подменени бяха част от чимовете, а на централната трибуна бяха поставени седалки с облегалки. Основно ремонтирани са основните съблекални. Голяма част от стадиона е газифициран. Разработва се проект терена на стадион „Странджата” да бъде с изкуствена трева, както и да се изгради помощно игрище за футбол на стадион „Осогово”. В града има две футболни площадки с изкуствена трева. Изгради се нов спортен комплекс с басейн, тенис кортове – открити и закрит, и фитнес зала. Има бум в строителството на тенис кортове, изграждат се в двора на Езикова гимназия и Професионална техническа гимназия „Джон Атанасов”. Общинско предприятие „Спортни имоти и съоръжения” разполага с два действащи корта. Закрити басейни има в две училища, малък в Природо-математическа гимназия и 25-метров в I-во ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, който е в основен ремонт. Община Кюстендил събира оферти за ремонт на спортните площадки в междублоковите пространства. Идеята е в кв. „Запад” да се изградят игрище за футбол с изкуствена трева и многофункционална площадка за тенис, волейбол и баскетбол.

Алеи за велосипедисти (в км) - 2 т.

Кюстендил има една алея за велосипеди. Тя е дълга над 1.6 км и е по поречието на река Банщица, която пресича града. Велоалеята бе изградена по идея и със средства на Ротари клуб, които заедно с общинско предприятие „Чистота” се грижат за поддръжката й. Някои кюстендилци обичат да карат колело в Осоговската планина. Други си правят велопоходи до Граничкия манастир, Скакавишкия водопад или близките села.

Работно време на магазини - 7 т.

Денонощните магазини в Кюстендил са най-малко три, като изключим тези в големите бензиностанции. В Кюстендил има два хипермаркета, които и през зимата, и през лятото работят от 7.00 до 22.30 часа. Строи се още един магазин на голяма търговска верига. В града има и един хипермаркет за техника. Работното време на хранителните магазини е от 7.00-30 до 22.00-30 часа. Нехранителните магазини отварят в 9.30, 10.00 и затварят до 18.30,19.00 часа. Няма разлика между лятно и зимно работно време. Няма разлика и в работното време на магазините в центъра и покрайнините. Освен големите хипермаркети, в неделя в Кюстендил работят и всички по-малки хранителни магазини.

Удобна администрация (бюрокрация, време за облсужване, любезни служители, достъпност до службите) - 8 т.

Ново в административното обслужване на кюстендилци е преместването на „Местни данъци и такси” в отделна сграда. Общинска охрана въвежда ред при пропускането на гражданите, вече ги няма и опашките на входа на общината, където бяха гишетата преди година. Обслужването е сравнително бързо и често с усмивка. В Териториална дирекция на НАП-Кюстендил, както и в някои банки бе въведена „Система за управление на опашките”. На терминал се получава стикер с номер, който се появява на информационно табло, когато дойде редът на гражданина. За по-лесна комуникация, в данъчното премахнаха стъклата, които отделяха служителите от клиентите.

Качество на въздуха - 7 т.

Въздухът в Кюстендил е чист, това е мнението и на експертите. В града няма големи предприятия -замърсители. Доказателство е и фактът, че тук рядко се правят изследвания на въздуха от Изпълнителна агенция по околната среда. Запрашеността е ниска. През зимните месеци Кюстендил е от градовете с най-хубав въздух в страната, тъй като е почти изцяло газифициран. Осоговската планина от юг, също е фактор за качеството на въздуха.

Зелени площи (% от общата площ на града) - 6 т.

Кюстендил е един от най-зелените градове на България. Зелените площи са 32% от общата територия на града. Сред любимите места за разходка на кюстендилци е лесопарк „Хисарлъка”, който е характерен със своята чистота и свеж въздух. Зелената площ, която се поддържа в рамките на града, е 800 дка. В това число обаче не влиза територията на лесопарка. В Кюстендил има 14 000 улични дървета, част от тях са от ценни дървесни видове. Поддържат се около 12 дка розариуми, 5 дка цветни килими и 1900 линейни метра жив плет. Няма унищожени зелени площи заради модерно строителство. Почти завършен е нов голям парк в кв. “Запад”. В него ще има много зелени площи, два шадравана с перголи и спортни площадки.

Брой указателни табели по улиците и спирките - 6 т.

Част от указателните табели в Кюстендил бяха подменени през последните месеци, но старите все още преобладават. Като цяло няма „анонимни сгради и улици” или липсващи указания във входа на административните сгради. На няколко карти в центъра на града са посочени връзките до съседни села и обекти, представляващи архитектурна или историческа забележителност. Част от тях са двуезични. До всеки по-атрактивен обект има табела с кратко описание и историческа справка. 28 табели „Пази детето”, с надпис на български и английски език, бяха поставени до всяко училище, преди началото на учебната година. Табели имащи специфичната форма на ветропоказатели сочат посоката на близка забележителност. Табелите по спирките постепенно намаляват, тъй като същински градски транспорт в Кюстендил няма. Поставени са и табели указващи интересните места в града, една от тях е до гарата, за улеснение на жителите от други населени места и чужденците.

Хармонична архитектура - 5 т.

Кюстендил връща стария си облик в архитектурно отношение, много от сградите в центъра се реставрират. Старата част на града е във Възрожденски стил, има ансамбли от архитектурни паметници. Новите жилищни сгради с обслужващи дейности се вписват хармонично в архитектурата на града. Къщите в Кюстендил са повече от блоковете. В града няма архитектурни абсурди.

Детски площадки и градини - 6 т.

15 са детските площадки в Кюстендил. Всички са проверени от Комисията за защита на потребителите. Една е в лошо състояние. Площадките в центъра събират множество деца, които в определени дни от седмицата дори се изчакват, за да ползват съоръженията. Общински служители започнаха обновяване на площадките. Две от площадките са дарение на хипермаркети, една е със средства на емигрантка родом от Кюстендил. Много от кафенетата в града изграждат към прилежащата им площ детски кътове. Детските градини са осем, с 17 филиала в града и селата от общината. Всички са газифицирани, с обширни дворове и детски съоръжения, а една има дори и външен басейн. Техният капацитет позволява да бъдат приети още деца. В последните години всяко лято безработни младежи от Шотландия ремонтират в детските заведения.

Хубава главна (пешеходна) улица - 8 т.

Кюстендил може да се похвали с една от най- хубавите пешеходни алеи в страната. Тя е дълга над един километър, широка е над 30 метра и по цялата й дължина сянка пазят огромни липи. Пролет те ухаят невероятно и клиентите на кафетата по алеята се шегуват, че липите предлагат безплатна аромотерапия. От двете страни на алеята са разположени множество кокетни кафенета. През последните години те промениха облика си, сега всичките са с удобни, красиви мебели и гледка към минаващите хора по алеята. По средата алеята се пресича от мост, с четири огромни скулптори на голи жени. Те са издържани в стилът социалистически реализъм. След 1989 година не са демонтирани, защото са красиви и са се превърнали в емблема на града. Те държат в ръцете си автомат, меч и ябълка. Моста естествено се нарича “на голите жени” и е любимо място за срещи и разговори на кюстендилци. Алеята започва от градския площад „Велбъжд” и завършва на гарата. Другата пешеходна зона на града започва от Обреден дом – Кюстендил и стига до Поликлиниката и Еврейския пазар.

Брой банкомати (магазини, в които се плаща с карти) - 10 т.

С всяка следваща година броят на банкоматите и магазините, в които може да се плаща с карти се увеличава. В центъра банкомати има на всеки ъгъл, до всяка банка и до повечето обществени сгради, включително и в някои от кварталите. В Кюстендил има над 35 устройства за теглене на пари. Всички магазини, които продават техника, мобилни телефони и аксесоари разполагат с терминал за безкасово плащане. Големите магазини за обувки, дрехи, мебели и бижута също дават възможност за пазаруване с карта. По този начин може да се плаща и в супермаркетите и големите бензиностанции.

Раждаемост - 5 т.

В Кюстендил през 2007 г. са се родили 540 бебета. Ражданията са с 10 повече в сравнение с 2006 г. Равносметката сочи, че на 1000 жители се падат по 10.51 новородени. До началото на месец септември в града са се родили 325 бебета.

Достъпна среда за хора с увреждания - 2 т.

В сградата на община Кюстендил има подвижна платформа за достъп на хора с увреждания. Ако се наложи консултация с експерт, чийто кабинет е на втория етаж, той слиза на входа, за да обслужи човека с увреждания. Рампа има пред сградата на бившия Партиен дом, където са Областна управа, Бюро по труда, РИОСВ, Административен съд, областна служба „Земеделие и гори”. Рампи има пред сградите на Поликлиниката, Спешен център, РИОКОЗ и РЦЗ, и пред някои училища. Проблем за хората с увреждания е достъпа до общинска дирекция „Социално подпомагане”. Очаква се социалните работници да имат приемни дни в Клуба на инвалида. Няма удобства за в автобусния и микробусен транспорт. Уличните тоалетни са трудно достъпни за хора в инвалидни колички.

Място да пиеш хубаво кафе в центъра - 7 т.

Най-хубавото кафе в Кюстендил можете да изпиете във “Флора бургер”. Атрактивно място с удобни меки мебели, красив дизайн и "чилаут" музика. Кафето там струва 1.40 лв. На обяд и вечер там се събират млади и атрактивни хора, кюстендилски бизнесмени и спортисти. Клиентите отдъхват в приятна атмосфера със списания и лека музика. Докато си пиете кафето можете да следите какви са последните модни тенденции , представени от "фешън" канала, на два монитора.  

Брой ресторанти с различна национална кухня - 4 т.

В Кюстендил има италианска пицария с вкусни тортелини, лазаня и спагети. От няколко месеца в града работи и китайски ресторант. Можете да пиете качествено питие в ирландски пъб. Във виенския салон менюто включва освен десерти, сладоледи и кафе, и различни гозби от българска и италианска кухня.

Дневна тарифа на такси (за км) - 7 т.

Таксиметровите услуги в Кюстендил са едни от най-евтините в страната. Клиентите плащат по 1,50 лева на разстояние от точка до точка в града. Тарифите извън рамките на Кюстендил са от 0.49 до 0.55 лева/км. При повикване от мобилен телефон не се плаща такса за разговор, тъй като се ползва услугата “Позвъни и затвори”. Цената за престой е 0.15 лева на минута. Повечето от таксиметровите шофьори очакват повишаване на цената на 2.00 лева, от точка до точка в рамките на града, до края на годината. В момента в Кюстендил има регистрирани близо 250 таксиметрови автомобила, които са напълно достатъчно да задоволят потребностите на кюстендилци.

Престой в задръствания - 8 т.

Задръствания в Кюстендил има само в пиковите часове на деня –около 12.00 часа и следобед от 17.30 до 18.00 часа, когато хората се прибират от работа. Единственото място, на което се образуват задръствания е централният булевард „Цар Освободител”, в района на пазара. Престоя, когато попаднеш в задръстване е около 2-3 минути.

Брой места за паркиране - 5 т.

В Кюстендил има 10 паркинги в центъра на града. От тях само един е частна собственост, останалите са общинска. Общият брой на паркоместата е около 400, от които 270 са платени. Таксата за престой на общинските платени паркинги е 1 лев на час, 6 лева на ден, 36 лева на месец и 240 лева на година. Най-големият платен паркинг е с 45 места и се намира до един от хипермаркетите. От свободните, най-големият е с 50 места, в близост до сградата на общинска администрация – Кюстендил.

Брой улични часовници - 2 т.

В Кюстендил има един работещ градски часовник. Той се намира в сградата на общинска администрация. Пренесен е там от старата часовникова кула, която е разрушена в края на 19 век. Часовникът е поставен в средновековната кула през 1665 година. До момента не е престанал да отброява часовете. Сега краси сградата на общината.

Брой първокласници на глава от населението - 8 т.

482-ма са първокласниците в Кюстендил през новата учебна година. По данни на отдел „Административно обслужване и ЕСГРАОН” на община Кюстендил, в административния център по настоящ адрес живеят 51 376 души. Това означава, че на 1000 жители се падат по 9.38 първокласници. В сравнение с миналата година те са с пет по-малко.

Критерии